Markit: Ανάκαμψη της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, αλλά...

Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 13:46
UPD:13:49
REUTERS/ISSEI KATO

H οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ανέκαμψε τον Φεβρουάριο, αλλά παρέμεινε σχετικά υποτονική. Ο κλάδος των υπηρεσιών εμφανίζει ισχυρότερη δυναμική, καλύπτοντας έτσι εν μέρει την αδυναμία εκείνου της μεταποίησης. 

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε τον περασμένο στις 51,9 μονάδες από 51 τον Ιανουάριο και έναντι προκαταρκτικής εκτίμησης, που τον ήθελε στις 51,4 μονάδες. Απομακρύνθηκε έτσι περαιτέρω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την επέκταση από τη συρρίκνωση. 

Τα αποτελέσματα έρχονται δύο ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες ενδείξεις για το πότε θα ενεργοποιηθούν οι δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs), αλλά όχι συγκεκριμένες αποφάσεις. 

Ο δείκτης PMI των υπηρεσιών σκαρφάλωσε στις 52,8 μονάδες από 51,2 τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι εκείνος για τη μεταποίηση ήταν κάτω από το όριο των 50 μονάδων, κάτι που σημαίνει ότι ο κλάδος είναι σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2013.

Σε σημείωμά της στους επενδυτές η Citi κάνει λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης στη ζώνη του ευρώ, ύστερα από πέντε διαδοχικούς μήνες πιέσεων. Επισημαίνει δε ότι στα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία είναι πως ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής υπηρεσιών είναι στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο.

Από την άλλη, όπως σχολιάζει, η αδυναμία της μεταοποίησης αντανακλά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον και τις πιέσεις που θα συνεχίσουν να δέχονται οικονομίες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα