Μέσα από 6 άξονες ο μετασχηματισμός της Εθνικής

Μέσα από 6 άξονες ο μετασχηματισμός της Εθνικής
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2019 14:09
UPD:14:09

Από την έντυπη έκδοση 

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Τον μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας μέσα από έξι κρίσιμους τομείς προανήγγειλε χθες ο κ. Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της ΕΤΕ, τονίζοντας ότι θα δοθεί έμφαση στην υγεία των ισολογισμών, στην αποτελεσματικότητα, στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τους πελάτες, στην τεχνολογία, στη διαχείριση προσωπικού και στην εταιρική διακυβέρνηση και συμμόρφωση. Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, ο οποίος έχει θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αναφερόμενος στον φορέα έκανε λόγο για μια διαφορετική εταιρική διακυβέρνηση.

Με την αρχή «no vote no veto» (όχι ψήφος όχι βέτο) που εφαρμόζει στα διοικητικά συμβούλια η Εθνική Τράπεζα επιθυμεί να «μπολιάσει» και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ο κ. Μιχαηλίδης, θεωρώντας πως το συγκεκριμένο forum έχει πολλά ακόμα να δώσει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δεν δέχεται τα «τετελεσμένα» που ακούγονται σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες.

Ο ίδιος, όπως είπε σε εκπροσώπους του Τύπου όταν ρωτήθηκε σχετικώς, θεωρεί ως θετικό βήμα το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια», μολονότι κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο βελτιωμένα, ενώ λέει πως δεν είναι εύκολη μια πρόχειρη αποτίμηση των συνεπειών του νέου νομοθετήματος για τις τράπεζες.

Αλλαγή σελίδας
Επί 2-3 χρόνια θα υπηρετήσει πιστά η Εθνική Τράπεζα τον μετασχηματισμό της, τον οποίο ο κ. Μιχαηλίδης θεωρεί ως ένα project που μπορεί να μπολιάσει και άλλα πιστωτικά ιδρύματα στη χώρα. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αλλαγή σελίδας στις τράπεζες ως επιβεβλημένη από την αλλαγή της εποχής, ενώ στάθηκε στην ανάλυση του κινδύνου που ελλοχεύει και για τις τράπεζες κυρίως λόγω των εταιρειών fintech που δεν «κουβαλούν» τα βαρίδια των πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι εταιρείες χαμηλού κόστους.

Ο μετασχηματισμός της Εθνικής περιλαμβάνει 6 κρίσιμους τομείς, 20 πρωτοβουλίες και 90 υποτομείς. Απασχολεί δε στην εκτέλεσή του 500 περίπου ανθρώπους που εργάζονται στην τράπεζα και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

«Η Εθνική Τράπεζα εμπεριέχει ένα κρίσιμο κράμα ιστορίας που διαμορφώνει γερά θεμέλια. Ωστόσο η ιστορικότητά της κάποιες φορές την κάνει λιγότερο ευέλικτη» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ.

Με την αρχή «no vote no veto» (όχι ψήφος όχι βέτο) που εφαρμόζει στα διοικητικά συμβούλια η Εθνική Τράπεζα επιθυμεί να «μπολιάσει» και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ο κ. Μιχαηλίδης, θεωρώντας πως το συγκεκριμένο forum έχει πολλά ακόμα να δώσει στο τραπεζικό σύστημα, ενώ δεν δέχεται τα «τετελεσμένα» που ακούγονται σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες.

Ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες περαιτέρω είναι πρώτης προτεραιότητας για την τράπεζα, η οποία πάντως σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού με τις ευχέρειες εθελουσίας συνταξιοδοτήσεως κ.λπ., σε περαιτέρω 2.000 άτομα, εκτός των όσων εργαζομένων φύγουν με την εθελουσία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σημαντικό είναι το έργο της τράπεζας στην προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών, σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, επισημαίνοντας πως το πιστωτικό ίδρυμα θα μπορούσε να μελετήσει και κρίσιμες επενδύσεις π.χ. στο SPV που θα δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια.

Εν τω μεταξύ χθες η Εθνική Τράπεζα ξεκίνησε ένα ακόμη διετές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 100 αριστούχους πτυχιούχους ελληνικών πανεπιστημίων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Οι 100 αριστούχοι, οι οποίοι είναι υπότροφοι του ΙΚΥ και θα συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές για δύο χρόνια, θα απασχολούνται και θα εκπαιδεύονται για το αντίστοιχο διάστημα στην Εθνική Τράπεζα. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διετούς κύκλου σπουδών και άσκησης, θα προσληφθούν στην Εθνική Τράπεζα τουλάχιστον για δύο χρόνια πλήρους απασχόλησης. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρία μέσα από εναλλαγές θέσεων σε καταστήματα αλλά και κεντρικές μονάδες της τράπεζας, όπως προβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.  



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕΤΠ



Σχολιασμένα