Από την έντυπη έκδοση
Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]
Σε νέο «ύφαλο» κινδυνεύουν τα πέσουν τα επενδυτικά σχέδια του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά αλλά και το πρόγραμμα επενδύσεων του Δήμου Πειραιά. Το περασμένο Σάββατο ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας, μιλώντας στο Delhi Economic Forum, με αφορμή προηγούμενο «κόψιμο» από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων σειράς επενδύσεων αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ, τόνιζε ότι ο Οργανισμός θα επανέλθει απαντώντας μία προς μία τις αιτιάσεις της ΕΣΑΛ, μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Στο ενδιάμεσο όμως, τόσο ο ΟΛΠ όσο και ο Πειραιάς αλλά και το Κερατσίνι μπορεί να χαρακτηριστούν ως αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με ορατό τον κίνδυνο να «τιναχθούν στον αέρα» όλα τα αναπτυξιακά έργα. Συγκεκριμένα, σήμερα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο ΚΑΣ ένατο στη σειρά θέμα: «Έγκριση ή μη κήρυξης-οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής “Καστράκι”, Δ.Ε. Δραπετσώνας, Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περιφέρειας Αττικής».
Η «διαρροή» του θέματος έφερε την αντίδραση των δύο δήμων αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου του «μεγάλου λιμανιού», ενώ η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, επισημαίνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα τα έργα ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά εφόσον η πόλη χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.
Αντιδράσεις από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Την αντίθεσή τους στην ενδεχόμενη κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου του Δήμου Πειραιά και της περιοχής «Καστράκι» του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, εξέφρασαν επίσης χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Ο δήμαρχος Πειραιά στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί μια επιτροπή να αποφασίζει και να εισηγείται ερήμην της πόλης, όχι μόνο του δήμου και της Αντιπεριφέρειας, αλλά και των παραγωγικών τάξεων και των κατοίκων, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που θα επηρεάσει καταλυτικά τη λειτουργία της πόλης, την υλοποίηση έργων αλλά και το αναπτυξιακό της μέλλον».
Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέγνωσε την αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου Πειραιά και των αρμόδιων τμημάτων του υπουργείου Πολιτισμού, λέγοντας ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση για το θέμα και δεν έγινε καμία συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθεί. «Αντιλαμβάνεστε τι αντίκτυπο θα έχει μια ενδεχόμενη έγκριση του Πειραιά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων, όπως είναι ο Πύργος, το Μικρολίμανο, ο Άγιος Διονύσιος, η Ο.Χ.Ε., αλλά ακόμα και σε έργα καθημερινότητας».
Ο δήμαρχος Πειραιά απέστειλε κοινή επιστολή με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, ζητώντας αναβολή του 9ου θέματος της συνεδρίασης του ΚΑΣ, ώστε να υπάρχει χρόνος προκειμένου να γίνει διαβούλευση, καθώς και να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους έχει προκύψει το ζήτημα αυτό.
Τέλος, ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες για όλο το εύρος του δήμου οι οποίες να δείχνουν ότι ο Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Τη θέση του δημάρχου στηρίζει και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της πόλης.
Στήριξη από τον ΟΛΘ για τη βάση κρουαζιέρας
Την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έχει ο ΟΛΠ στη δικαστική εμπλοκή του στο ΣτΕ για το μεγάλο έργο της νέας βάσης κρουαζιέρας (αξίας άνω των 120 εκατ. ευρώ), μετά την προσφυγή κατασκευαστριών εταιρειών κατά της διαδικασίας που έχει ακολουθήσει στον διαγωνισμό. Το ΣτΕ έβγαλε απόφαση για προσωρινά μέτρα, στα οποία θίγεται και το ζήτημα αν ο ΟΛΠ θα πρέπει να είναι ο φορέας που θα αναλαμβάνει να τρέξει τα έργα αυτά. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ο ΟΛΘ έχει ήδη προσφύγει υπέρ του ΟΛΠ στο ΣτΕ, αφού σε περίπτωση τέτοιας εξέλιξης θα αποτύχουν και τα δύο projects τόσο στον Πειραιά όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής δ.σ. του ΟΛΠ Άγγελος Καρακώστας στο ίδιο forum ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του ΟΛΠ που είναι στον έλεγχο του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου Cosco θα επιστρέψει στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να απαντήσει λέξη προς λέξη τις αιτιάσεις της πλειοψηφίας της ΕΣΑΛ, που δεν αποδέχθηκε την πλειονότητα των πρόσθετων έργων που σχεδιάζει η Cosco για το μεγάλο λιμάνι, ενώ και για τα υποχρεωτικά (που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Κινέζων) έχουν μπει δεκάδες παράμετροι, όπως είναι η θετική γνώμη του ΚΑΣ.
«Στον αέρα επενδυτικά έργα»
«Σε περίπτωση που ο Πειραιάς και η ευρύτερη ζώνη του λιμανιού χαρακτηριστούν ως αρχαιολογική ζώνη, τότε τίθεται σε κίνδυνο η υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος και της μελέτης διαχείρισης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας πως στη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα ληφθεί απόφαση για την έγκριση ή απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδιασμού, καθώς το ζήτησε η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Σχεδιασμού Λιμένων.
Η βουλευτής της Ν.Δ. προειδοποιεί ότι αν η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ανακηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, θα προκληθούν πρόσθετες καθυστερήσεις στα επενδυτικά έργα, καθώς όλες οι διαδικασίες θα υπόκεινται πλέον στους περιορισμούς της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει και την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco, διότι η συμφωνημένη μεταβίβαση του υπόλοιπου 16% στην Cosco προϋποθέτει την περάτωση των επενδυτικών έργων. Πρακτικά, όπως υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη, οι καθυστερήσεις λόγω της αρχαιολογικής νομοθεσίας τινάζουν στον αέρα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για το λιμάνι του Πειραιά.