ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας και περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας, καθώς οι αρμόδιοι της χάραξης της νομισματικής πολιτικής επιδιώκουν να περιορίσουν τον πληθωρισμό μετά την αύξηση της τιμής κατοικιών, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του νομίσματος της χώρας, της κορώνας.
Η Sedlabanki, που εδρεύει στο Ρέικιαβικ αύξησε τα επιτόκια στο 11,5% σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στο Web site της. Τέσσερις από τους πέντε οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, από 23-28 Μαρτίου, εκτιμούσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα ήταν 50 μονάδες βάση. Ο πέμπτος, εκτιμούσε ότι η αύξηση που θα γίνει θα είναι 1/ 4.
Η κορώνα έχει υποχωρήσει φέτος 12% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, έχοντας την δεύτερη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 62 νομισμάτων του κόσμου που παρακολουθεί το Bloomberg, καθώς ανησυχία επικράτησε για την επιτάχυνση του πληθωρισμού, που διόγκωσε το χρέος της τράπεζας και το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών σε επίπεδα ρεκόρ. Η αύξηση των τιμών κατοικιών, επίσης ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό, ο οποίος υπερέβη τον στόχο της τράπεζας για δύο έτη.
Το έλλειμμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών της Ισλανδίας ήταν στο 16,5% του ΑΕΠ το 2005, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας στις 7 Μαρτίου. Το χρέος της χώρας, ανήλθε στα 829 δισ. κορώνες (11,6 δισ. δολ.) ή το 86% του ΑΕΠ.
Ο πληθωρισμός υπερέβη τον στόχο 2,5% της Sedlabanki από τον Απρίλιο του 2004 και κυμάνθηκε πέρυσι κατά μέσον όρο στο 4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας.
Οι μισθοί στη χώρα αυξήθηκαν κατά μέσον όρο 8,6% τον Φεβρουάριο έναντι 8,3% τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στις 22 Μαρτίου. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 29%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εν λόγω υπηρεσίας.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,5% τον Μάρτιο από 4,1% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση στις 10 Μαρτίου.