Επιστολή του προέδρου της Ε.Κ. προς ΑΧΕ και ΕΠΕΥ

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 15:41

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι ΑΧΕ και ΕΠΕΥ που παρέχουν στο ευρύ επενδυτικό κοινό είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας στοιχεία για χρηματιστηριακούς δείκτες οφείλουν να διασφαλίζουν τα εξής:

1. Στο δείκτη Τιμή / Κέρδη ανά μετοχή (P/E), για τον υπολογισμό του παρονομαστή (κέρδη ανά μετοχή) πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ή, εφόσον δεν καταρτίζονται ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, τα κέρδη μετά από φόρους, ο δε αριθμός μετοχών που θα χρησιμοποιείται είναι ο σταθμισμένος στη διάρκεια της χρήσης, σύμφωνα με το ΔΛΠ 33 «Κέρδη Ανά Μετοχή».

2. Στο δείκτη Τιμή / Λογιστική Αξία (P/BV) για τον υπολογισμό του αριθμητή πρέπει να χρησιμοποιούνται τα ίδια κεφάλαια που αντιστοιχούν στους μετόχους της εταιρίας (δηλαδή τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρίας μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας) καθώς και ο αριθμός μετοχών τέλους χρήσης.

Τα παραπάνω είναι απαραίτητα για τη συμμόρφωση, μεταξύ άλλων, με το ν.3340/2005 «Για την προστασία της κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς» και της απόφασης 4/347/12.7.2005 «Υποχρεώσεις των προσώπων που εκπονούν ή διαδίδουν αναλύσεις» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ορθή παρουσίαση των αναλύσεων προς το κοινό.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα