Του Κώστα Ιωαννίδη
Με μια δέσμη θετικών εξελίξεων ξεκινά η εβδομάδα αυτή, με πρώτη και καλύτερη διεθνώς την αναμενόμενη στροφή στη στάση της ΕΚΤ. Θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τους συνήθως ακριβείς αναλυτές της Barclay’s, την έναρξη νέου προγράμματος χαλάρωσης (TLTRO) μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου στην συνάντηση του ΔΣ της αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα αυξήθηκαν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πλησίαζαν σε μια συμφωνία για να τερματίσουν τον παρατεταμένο εμπορικό τους πόλεμο. Αυτό έκανε σήμερα να κινηθούν ανοδικά οι ασιατικές αγορές.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Από το μέτωπο των εξελίξεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα στο εσωτερικό εκτός της αφομοίωσης των θετικών που οδήγησαν στην αναβάθμιση της οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας από την Moody’s έχουμε και την έξοδο στις αγορές δανεισμού με έκδοση δεκαετούς ομολόγου. Σαν φυσική αντίδραση του οικονομικού επιτελείου στην πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αναφοράς. Με παράλληλα διαπιστωμένη πρόοδο στην υπόθεση των «κόκκινων δανείων» οι αισιόδοξοι χωρίς πανηγυρισμούς διαπιστώνουν τη σταθερή βελτίωση των στατιστικών δεδομένων και κάθε πιθανή διόρθωση θα την εκλάβουν περισσότερο ως ευκαιρία τοποθετήσεων.
Την Τρίτη όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση του ελληνικού ομολόγου με ωρίμανση δεκαετίας, το εκτιμώμενο εύρος άντλησης 1,5 – 2,0 δις ευρώ. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στην καθιερωμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, αναμένουν συμπίεση του επιτοκίου, όπως σημειώθηκε και στην πρόσφατη έκδοση του εξαμήνου. Το απόγευμα της Πέμπτης η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου του 2018 και κυρίως θα ενημερώσει για την πρόοδο της συγχώνευσης με την Grivalia Properties. Την Πέμπτη θα γνωρίζουμε και το ΑΕΠ του 2018, καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα μεγέθη ζήτησης του δ’ τριμήνου για την Ελληνική Οικονομία, με τις εκτιμήσεις για την ετήσια ανάπτυξη να συγκεντρώνονται γύρω από το 2%. Μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης θα διεξαχθεί η δημόσια προσφορά των εταιρικών ομολόγων της Aegean Air μέσω ΗΒΙΠ, η οποία προσβλέπει στην άντληση 150 – 200 εκατ. ευρώ από την Αγορά του Χ.Α.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα επικρατήσει διεθνώς, καθώς πλησιάζει η μέρα που το 2009 ξεκίνησε ένας μακρύς ανοδικός κύκλος, ο οποίος πέρυσι φάνηκε πως κορυφώθηκε στις 20 τον Σεπτέμβριο. Αφού από τότε άρχισε μια πτώση διαρκείας στη Wall Street ως την παραμονή των Χριστουγέννων. Αυτή έδωσε απώλειες -20% στον μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό μετοχικό δείκτη, παρά μερικά εκατοστά.
Αλλά από τότε ως σήμερα οι απώλειες που δεν άγγιξαν ποτέ το 20% που είναι ο ορισμός του Bear Market έχουν σχεδόν αποκατασταθεί. Ο δείκτης είναι λιγότερο από 4,5% χαμηλότερα από την κορυφή και αν κινηθεί αυτή τη βδομάδα ανοδικά το μήνυμα θα είναι πως ο ανοδικό κύκλος μπορεί να μην είχε ζωή ενιάμιση ετών αλλά θα αποκτήσει βίο πάνω από δέκα, αφού θα δείξει την ικανότητά του να γράψει νεότερα υψηλά.
Πολλοί εγχώριοι παράγοντες διατηρούν επιφυλάξεις σε υψηλό επίπεδο. Η στήλη πιστή στην στατιστική προϊστορία και την ανάλυση μέσω των εργαλείων της στατιστικής Αναφέρει την διατήρηση της ανοδικής ορμής στις περισσότερες μετοχές (20) του 25άρη αφού πάλι το μέγιστο στη βδομάδα έγινε και ανώτερο τελευταίων 30 ημερών ενώ για 17 κατέστη μέγιστο τελευταίων τριών μηνών. Αν λοιπόν με δυο συνόδους επιβεβαιωθεί η διατήρηση τιμών για τον ΓΔ πάνω από τις 710 μονάδες η 740 είναι θέμα χρόνου.
Για αυτό μας βρίσκει σύμφωνους, χωρίς πολλά λόγια, η τοποθέτηση του Μάνου Χατζηδάκη της Beta sec. που μεταξύ άλλων την Παρασκευή αναφέρθηκε και στα του Γενικού Δείκτη: «Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε το απόλυτο την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τα περισσότερα κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας.
Η διάσπαση (689 μονάδες) του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών, ήρθε με δύναμη και η διαφυγή ήταν ανάλογη του γεγονότος. Ο Γενικός Δείκτης από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο διαγραμματικό σχηματισμό πυθμένα, ανάλογο μακροχρόνιων αντιστροφών τάσης με δουλεμένα επίπεδα στήριξης.
Η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες, ωστόσο αυτό που προβληματίζει πιά είναι η εικόνα υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή. Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση, η οποία στην συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι δεν βρίσκεται χρονικά πολύ μακριά, με τους αγοραστές να ελέγχουν ακόμα την τάση, αλλά να χάνουν σε δυναμική.
Συμπερασματικά, η άνοδος δεν έχει δείξει ως τώρα κάποιο σημείο κόπωσης, ωστόσο το βάρος των γρήγορων κερδών των επιμέρους μετοχών, αναμένεται να επιβραδύνει και να διορθώσει την Αγορά. Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης».
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος
Το στοίχημα που θα καθορίσει τάση έτους
Οι αγορές όπως και η οικονομία στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες των ανθρώπων όπως φυσικά και στην εξέλιξη των πραγματοποιούμενων οικονομικών στοιχείων. Είναι το περίφημο φρόνημα των καταναλωτών και των επιχειρηματιών που καθορίζει την κίνηση των τιμών και φέτος αυτό δείχνει να ανεβαίνει σταθερά, αγνοώντας αρκετά αρνητικά δεδομένα και κύρια την πρόβλεψη των εταιριών, πως το πρώτο τρίμηνο φέτος θα είναι «πεσμένο». Οι επενδυτές ωστόσο δείχνουν να κοντοστέκονται αφού πρώτα βέβαια σχημάτισαν μια αντίδραση στην πτώση από τις 20 Σεπτεμβρίου ως την παραμονή των Χριστουγέννων σχήματος V. Το πού θα τελειώσει η δεξιά γραμμή του V θα καθορίσει την κατεύθυνση της διάθεσης για ρίσκο στο πρώτο εξάμηνο. Αυτό που θεωρητικά θα είναι το πιο δύσκολο για το 2019, αφού η επίδραση της περυσινής απογοήτευσης επηρέασε το φετινό ξεκίνημα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και του πλανήτη συνολικά.
Αλλαγή στάσης
Η γενική εκτίμηση της στήλης είναι πως οι οικονομίες παγκόσμια θα περάσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης χαμηλότερους, από την αρνητική επίπτωση των πολιτικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα, από το Σεπτέμβριο και μετά. Οι πρόσφατες εξελίξεις ωστόσο οδηγούν σε πιο αισιόδοξα συμπεράσματα για το απώτερο, και για το κοντινό μέλλον, όπως το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Γιατί, στο σημαντικότερο για τους αγοραίους, που είναι η νομισματική πολιτική των μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών, καταγράφεται υπολογίσιμη στροφή. Αλλά και μια «υπόσχεση», πως αν συνεχιστεί η ανακοίνωση αδύναμων μακροοικονομικών δεδομένων, η στροφή θα γίνει 180 μοιρών. Με έναρξη πολιτικών χαλάρωσης αντί της σύσφιξης που μάλλον τράβηξε ελαφρά περισσότερο ότι υπολόγισαν αρχικά στην Fed ότι χρειαζόταν. Την τρέχουσα εβδομάδα από την ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πρόγραμμα χαλάρωσης που θα ξεκινήσει μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου. Δεν είναι πλέον εξαίρεση όσοι αναμένουν από τη Fed να ανακοινώσει σύντομα ότι θα τερματίσει τη μείωση του ισολογισμού της μέχρι το τέλος του έτους, αν όχι νωρίτερα.
Οι αγορές μετοχών και ομολόγων δεν αντέδρασαν σημαντικά στη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της FOMC (ήτοι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) του Ιανουαρίου, επειδή οι επενδυτές πήραν ότι περίμεναν. Ο όρος "υπομονή" σε σχέση με το ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης εμφανίστηκε 14 φορές στα τελευταία πρακτικά, έναντι μίας μόνο αναφοράς στα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου. Η έμφαση στην υπομονή δεν ήταν έκπληξη, καθώς πολλοί αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποίησαν τη λέξη, κατά τη διάρκεια των δημόσιων σχολίων τους μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, για να περιγράψουν τη νέα τους στάση απέναντι στην εξομάλυνση των επιτοκίων. Τα τελευταία πρακτικά επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Fed σύντομα θα ανακοινώσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση στην εξομάλυνση του ισολογισμού.
Η πολιτική σκηνή βράζει χωρίς να τρομάζει
Μέσα σε όλες τις θετικές χρηματιστηριακά εξελίξεις, που περιλάμβαναν και δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο Πεκίνο για αναζωπύρωση της οικονομικής δραστηριότητας στο εσωτερικό, ήρθε και η απόφαση της εταιρίας δεικτών MSCI, με παγκόσμια αναγνώριση, για την είσοδο πολλών Κινεζικών εταιριών στους δείκτες της. Ενισχύοντας τις προσδοκίες πως οι συνομιλίες για τις εμπορικές συναλλαγές ΗΠΑ και Κίνας θα καταλήξουν σε συμφωνία.
Ενώ η απολογία του τέως προσωπικού δικηγόρου του Προέδρου των ΗΠΑ πέρασε χωρίς να αφήσει αποτύπωμα στην Wall Street. Η δε αποτυχία στη συνάντηση Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν επηρέασε υπολογίσιμα. Μάλιστα αρκετοί τη θεώρησαν άριστη ευκαιρία για ένα μήνυμα προς τους συνομιλητές Κινέζους αντιπροσώπους στη διαπραγμάτευση για το εμπόριο, πως αν υπάρξει διαφωνία έστω και σε ένα θέμα μπορεί αυτή να καταστρέψει όλη τη συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Xi χρειάζεται τη συμφωνία. Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε ραγδαία κατά το 2018. Το υποκείμενο πρόβλημα είναι ως επί το πλείστον εγχώριο, έχει τις ρίζες του στο ταχέως γερασμένο δημογραφικό προφίλ της Κίνας. Αυτό προκλήθηκε από την καταστροφική πολιτική για το ένα παιδί από το 1979 έως το 2015. Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ κατάφερε απλά να επιδεινώσει τα οικονομικά δεινά της Κίνας. Η South China Morning Post στις 11 Φεβρουαρίου ανέφερε: «Η απασχόληση έχει μειωθεί επίσης σε κλάδους που αναπτύσσονται ραγδαία, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, των εταιριών υψηλής τεχνολογίας και των online παιχνιδιών, ακόμη και εκείνων με γνωστά εγχώρια σήματα, σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους στη βιομηχανία». Το επίσημο PMI για τη βιομηχανία της Κίνας ήταν λίγο κάτω από το 50,0 τους δύο τελευταίους μήνες έως τον Ιανουάριο. Δηλαδή σε περιοχή συρρίκνωσης. Ο Κινέζος πρόεδρος Xi προειδοποίησε στις 21 Ιανουαρίου ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα έπρεπε να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που αφορούν στην κοινωνική σταθερότητα. Τους δημιουργούν τα αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, καθώς τα στοιχεία δείχνουν όλο και σαφέστερα ότι η κατάσταση της απασχόλησης του έθνους επιδεινώνεται ταχύτατα, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Πρόεδρος Trump χρειάζεται μια συμφωνία. Ενώ ο Κινέζος ομόλογός του ανησυχεί για την απασχόληση στην Κίνα, τον Trump μπορεί να παρηγορήσει η δύναμη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, το πρόεδρος δίνει επίσης πολύ μεγάλο βάρος στο χρηματιστήριο. Ήταν εμφανώς εκνευρισμένος από την πτώση των τιμών των μετοχών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Έτσι, προσπάθησε συχνά να αναζωπυρώσει την αγορά υποδηλώνοντας ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με την Κίνα πηγαίνουν καλά. Η τακτική του φαίνεται να αποδίδει, παρά τη διαφωνία του με τα μνημόνια στη συμφωνία, επειδή θεωρεί ότι έχουν μικρή διάρκεια και ζητά μακροχρόνιες δεσμεύσεις.
Την κατάρρευση των χρηματιστηριακών αγορών στο τέλος του 2018 έχει ήδη ακολουθήσει σημαντική αναβάθμιση. Οι τιμές των μετοχών έχουν ανακτήσει σχεδόν όλα όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια της περσινής διόρθωσης 19,8% από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου. Ο Trump θα ήθελε να κάνει μια συμφωνία που θα πυροδοτήσει τη μητέρα όλων των Meltups (μιας ανόδου που οι επενδυτές τοποθετούνται γιατί δεν θέλουν να μείνουν εκτός της και κατόπιν αναζητούν την επιβεβαίωση από τα θεμελιώδη μεγέθη).
Άνοδος του S&P500 +4,5% εκτινάσσει τις προσδοκίες
Το στοίχημα είναι απλό και για αυτό η δύναμη του είναι μεγάλη. Στις 9 Μαρτίου, ίσως να μην γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ο ανοδικός κύκλος που άρχισε πριν από 10 χρόνια μπορεί δικαίως να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Θα το γνωρίζουμε μόνο ότι αν έχει επιτευχθεί ένα νέο ρεκόρ μέχρι τότε. Εάν φθάσει σε νέο ρεκόρ μετά τις 9 Μαρτίου, τότε η μέρα αυτή θα έχει αντιστοιχία με τα 10α γενέθλιά του, αν και δεν θα το γνωρίζουμε την ερχόμενη Κυριακή. Εάν δεν σημειωθούν μεγαλύτερα ρεκόρ και η επόμενη μεγάλη κίνηση είναι πτώση 20% και πάνω, τότε ο ανοδικός κύκλος έκλεισε πέρυσι στις 20 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 9 1/2 ετών.
Η κύρια αιτία των χρηματιστηριακών διορθώσεων αποδεικνύεται πως είναι οι φόβοι για ύφεση που δεν απομακρύνονται. Οι σημαντικοί καθοδικοί κύκλοι (bear markets) εμφανίζονται συνήθως όταν οι φόβοι επαληθεύονται. Το πρόσφατο ράλι ανακούφισης δεν έχει εξαφανίσει εντελώς την ανησυχία για μια επικείμενη ύφεση. Με εξαίρεση τους πολύ ισχυρούς δείκτες της αγοράς εργασίας, πολλοί από τους οικονομικούς δείκτες που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο ήταν αδύναμοι. Η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών από τις 24 του Δεκεμβρίου δείχνει ότι οι επενδυτές είναι δυνατό να παραβλέψουν μια «ύφεση» κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, η οποία οφείλεται στα γκρεμίσματα των τιμών των μετοχών, στη μερική διακοπή της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και στον κακό καιρό. Ωστόσο, ο «ταύρος» έχει αναστηθεί από τη σφαγή των Χριστουγέννων και ο S & P 500 απέχει τώρα μόλις 4,4% από τα υψηλά της 20/9 του προηγούμενου έτους.
Αν καταφέρει σύντομα να σημειώσει νέο ρεκόρ υψηλού το φρόνημα των επενδυτών θα αλλάξει ριζικά αφού θα έχει απαλλαχθεί από τις επιφυλάξεις για επικείμενη ύφεση. Ο S&P500 έχει αυξηθεί 11,78% από την αρχή του έτους μέχρι την Παρασκευή. Αυτό είναι το καλύτερο ξεκίνημα του δείκτη σε μια χρονιά από το 1987, όταν αυξήθηκε κατά 17,9%. Από αναλυτές με μεγάλες βάσεις δεδομένων κατατάσσεται ως η έκτη καλύτερη αρχή των 91 ετών από το 1929. Ο δείκτης έχει εμφανίσει οκτώ ανοδικές από τις εννέα εβδομάδες μέχρι στιγμής φέτος.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στη τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου και πρώτη χρηματιστηριακά του Μαρτίου, ο S&P 500 κλείνοντας στις 2802,13 μονάδες, είχε μεταβολή +0,34% ενώ στο 2019 αποδίδει +11,78%. Ο Dow, με ορική πτώση -0,03%, έκλεισε στις 26.025,11 μονάδες, στο 2019 κερδίζει +11,56 %. Ο S&P400 με απώλειες -0,32% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +15,90%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,04%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +17,86%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +0,90%, εμφάνισε στο 2019 κέρδη +14,47%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε -1,00% στη βδομάδα, με κέρδη +5,63% στο 2019. Ο DAX αντίθετα κέρδισε +1,26%, με ετήσια επίδοση +9,88%, ο CAC είχε μεταβολή +0,95%, με απόδοση στο 2019 +11,30%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +0,69% και στο έτος αποδίδει +8,52%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,13%, στο 2019 αποδίδει +12,94%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βούλιαξε -3,35%, με +7,64% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού με μεταβολή -2,56%, διαμόρφωσε ετήσια απόδοση +2,35%. Ο χρυσός υποχώρησε κατά -2,72%, στα 1294,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2019 +1,03%. Με απώλειες -2,31%, έκλεισε το πετρέλαιο Crude. Στο 2019 γράφει κέρδη +22,77%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +0,83%, στο 2019 εμφάνισε άνοδο +7,93%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -1,57% και επίδοση για φέτος +7,56%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία ενισχύθηκε +0,54%, και στο 2019 υποχωρεί -0,01%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχώρησε -0,01% και στο 2019 εμφάνισε επίδοση +11,48%. Μεταβολή +6,77% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος +20,05%.
ΧΑ
Εβδομάδα μεγάλης ανόδου με τις Τράπεζες οδηγούς
Απέναντι στα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών και τις οριακές απώλειες της Wall Street, η αγορά της Αθήνας με άλμα του ΓΔ +5,28% στη βδομάδα, φάνηκε να κερδίζει πάνω από +1% ανά συνεδρίαση. Όσο για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφάνισαν διψήφια άνοδο και καθόρισαν στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτή την επίδοση, ήταν όλα τα Τραπεζικά blue chip και οι ΓΡΙΒ - ΔΕΗ. Δεν ήταν ωστόσο τα κέρδη των μετοχών, το βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας. Ήταν η αύξηση των ημερήσιων όγκων, που έφερε διπλάσιο μέσο ημερήσιο τζίρο και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Ο μέσος τζίρος της πρώτης χρηματιστηριακά εβδομάδας του Μαρτίου διαμορφώθηκε πάνω από τα 81,5 έναντι 42,5 εκατ. ευρώ την τελευταία βδομάδα του Φεβρουαρίου και τα πακέτα είχαν μέση ημερήσια αξία 13,88 από 4,43 εκατ. Με τα βελτιωμένα στατιστικά σχετικά με το ενδιαφέρον για συμμετοχή στις συναλλαγές, η εβδομάδα έδωσε άνοδο +5,28% στον ΓΔ, +3,75% στον 25άρη και +2,75% στον FTSEM. Επειδή περιέλαβε και το τέλος του μήνα, ανέβασε τα κέρδη για τον Φεβρουάριο στο +11,48% για τον μέσο όρο, +9,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και 7,83% για τον δείκτη της μεσαίας. Με αποτέλεσμα η επίδοση έτους να είναι πλέον διψήφια για όλους και μάλιστα στην ίδια τάξη μεγέθους ήτοι στο +16,19%, +15,20% και +16,34% αντίστοιχα.
Η πρώτη σύνοδος της βδομάδας ειδοποίησε με εμφατικό τρόπο για αυτά που θα ακολουθούσαν ως το τέλος της. Τότε θα «κρινόταν» η δυναμική σε όλες της συνεδριάσεις, αφού θα ερχόταν η αξιολόγηση της Moody’s για την πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας. Οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία σταθερά ανοδική και κίνηση σε θετικό πεδίο μόνιμα. Ο ΓΔ πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τις 690 μονάδες και επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+7,25%), αλλά ήταν πάνω από 10 τα καθοδικά blue chip. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,508 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 15,052 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,46% και έφθασε στις 686,77 από 676,87 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1806,75 από 1788,43 με μεταβολή +1,16%. Την Τρίτη οι δείκτες είχαν μεικτή τάση, όπως και η εικόνα των μεταβολών για τις Τράπεζες, με το μέγιστο μέρας να εμφανίζεται στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,88% και έφθασε στις 692,84 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1823,24 με μεταβολή +0,91%. Ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,234 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,188 εκατ. ευρώ και η σχέση μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών βελτιώθηκε.
Την Τετάρτη συνεχίστηκε η άνοδος, εν μέσω πτώσης στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά με τον χαμηλότερο τζίρο της εβδομάδας, που αποδίδεται στην επιφύλαξη για την αυθεντικότητα της αγοραστικής διάθεσης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,841 εκατ. ευρώ με πακέτα είχαν αξία 10,748 εκατ. και ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,35% και έφθασε στις 695,24 μονάδες. Ο 25άρης έκλεισε στις 1817,07 με μεταβολή -0,34%. Επειδή πάλι οι μεταβολές των τραπεζικών είχαν μεικτή εικόνα και εμφάνισαν πτώση μετοχές με σημαντική βαρύτητα στους δείκτες, όπως η ΕΕΕ -1,96% και ΟΠΑΠ -1,66%. Την Πέμπτη είχαμε θριαμβευτικό φινάλε του Φεβρουαρίου, με μια ξεχωριστή ώθηση στις Τράπεζες (+8,72%). Έτσι με εύρος διακύμανσης του μέσου όρου πάνω από 19 μονάδες, ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,76% και έφθασε στις 707,51 και ο 25άρης έκλεισε στις 1835,87 μονάδες με μεταβολή +1,03%. Ενώ ο τζίρος στα 119,5 εκατ. ευρώ ήταν ο καλύτερος για το 2019 με πακέτα αξίας 4,013 εκατ. Οι μετοχές με ανοδικό κλείσιμο ήταν 58 έναντι 29 καθοδικών. Την Παρασκευή, ενώ αρκετοί ανέμεναν μια διόρθωση, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 108,852 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 38,415 εκατ. και ο ΓΔ συνέχισε ανοδικά ενώ διατηρήθηκε μεικτή η εικόνα των Τραπεζικών μετοχών. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,72% και έφθασε στις 712,61 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1852,92 με μεταβολή +0,93%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip, είναι πολύ καλύτερη από της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Χωρίς υπερβολή αυτή η εβδομάδα έφερε τα μεγαλύτερα κέρδη στον Φεβρουάριο. Τα blue chip που ξεχώρισαν και καθόρισαν την κίνηση των δεικτών ήταν
Τα πτωτικά blue chip:
- ΤΙΤΚ -2,03% με -2,03% στο Φλεβάρη και -0,62% στο έτος,
- ΜΠΕΛΑ -1,37% με +0,14% στο Φλεβάρη και 12,89% στο έτος,
- ΕΕΕ -1,25% με +1,20% στο Φλεβάρη και +11,10% στο έτος,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,77% με +19,91% στο Φλεβάρη και +6,88% στο έτος,
- ΜΟΗ -0,46% με -1,61% στο Φλεβάρη και +3,10% στο έτος, και
- ΤΕΝΕΡΓ -0,15% με +10,92% στο Φλεβάρη και 16,07% στο έτος.
Στον αντίποδα με διψήφια κέρδη οι
- ΠΕΙΡ +54,45% με +115,79% στο Φλεβάρη και +51,79% στο έτος,
- ΕΥΡΩΒ +20,18% με 22,98% στο Φλεβάρη και +23,52% στο έτος,
- ΓΡΙΒ +18,10% με +16,09% στο Φλεβάρη και 21,77% στο έτος,
- ΔΕΗ +16,89% με +20,74% στο Φλεβάρη και 21,95% στο έτος,
- ΕΤΕ +16,64% με +62,66% στο Φλεβάρη και 42,73% στο έτος.
Ακολουθεί ομάδα με άνοδο μεγαλύτερη του 25άρη ως το +8,25% της
- ΕΧΑΕ +8,25% στη βδομάδα με +14,52% στο μήνα και 13,51% στο έτος,
- ΦΡΛΚ +6,65% με +8,81% στο Φλεβάρη και +19,27% στο έτος,
- ΕΛΠΕ +5,46% με +4,96% στο Φλεβάρη και +12,60% στο έτος,
- ΑΔΜΗΕ +4,76% με +10,83% στο Φλεβάρη και +13,84% στο έτος, και
- ΟΛΠ +4,06% με +13,06% στο Φλεβάρη και +15,28% στο έτος.
Οι ΒΙΟ και ΣΑΡ με μεταβολές +3,70% και +3,34% είναι οι μετοχές που ακολούθησαν τη μεταβολή του FTSE25.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Το ΣΜΕ πάνω από το κλείσιμο του 25άρη είχε καιρό να βρεθεί
Στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Μαρτίου, σημειώθηκε πάλι η ίδια με την προηγούμενη βδομάδα άνοδος του δείκτη των παραγώγων κατά +3,75%. Είχαμε παράλληλα αύξηση +20,3% των όγκων στα ΣΜΕ του. Η ισοδύναμη άνοδος, κατά 20,9%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την μείωση της αβεβαιότητας, λόγω της εμφάνισης σταθερής αγοραστικής διάθεσης για τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα. Ο 25άρης κατέληξε στις 1852,92 μονάδες αλλά οι traders δεν ενεργοποιήθηκαν στα options του.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 7422 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5816 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της νέας κυρίαρχης σειράς Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1295 ΣΜΕ τη μέρα. Για τη σειρά Απριλίου ανήλθε στα 189 συμβόλαια. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 5329 από 4630 την προηγούμενη βδομάδα και της επόμενης ήταν 487 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου που πλέον κυριαρχεί έγιναν στις 1853,75 με προήγηση 0,75 μονάδων του ΣΜΕ, έναντι του 25άρη.
Στα options του ίδιου δείκτη, το ενδιαφέρον υποχώρησε διαμορφώνοντας στα calls μέσο όγκο 70 συμβολαίων από 114 και στα puts 86 από 123 διαμορφώνοντας σχέση calls/puts 5/6. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών, παρέμειναν στις πρώτες θέσεις.
Απέναντι στα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών δεικτών και τις οριακές απώλειες της Wall Street, η αγορά της Αθήνας με άλμα του ΓΔ +5,28% στη βδομάδα, φάνηκε να κερδίζει πάνω από +1% ανά συνεδρίαση. Όσο για τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που εμφάνισαν διψήφια άνοδο και καθόρισαν στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτή την επίδοση, ήταν όλα τα Τραπεζικά blue chip και οι ΓΡΙΒ - ΔΕΗ. Δεν ήταν ωστόσο τα κέρδη των μετοχών, το βασικό χαρακτηριστικό της εβδομάδας. Ήταν η αύξηση των ημερήσιων όγκων, που έφερε διπλάσιο μέσο ημερήσιο τζίρο και στις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Η στατιστική εικόνα των blue chip, είναι πολύ καλύτερη από της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Χωρίς υπερβολή αυτή η εβδομάδα έφερε τα μεγαλύτερα κέρδη στον Φεβρουάριο. Τα blue chip που ξεχώρισαν και καθόρισαν την κίνηση των δεικτών ήταν
Τα πτωτικά blue chip:
- ΤΙΤΚ -2,03% με -2,03% στο Φλεβάρη και -0,62% στο έτος,
- ΜΠΕΛΑ -1,37% με +0,14% στο Φλεβάρη και 12,89% στο έτος,
- ΕΕΕ -1,25% με +1,20% στο Φλεβάρη και +11,10% στο έτος,
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,77% με +19,91% στο Φλεβάρη και +6,88% στο έτος,
- ΜΟΗ -0,46% με -1,61% στο Φλεβάρη και +3,10% στο έτος, και
- ΤΕΝΕΡΓ -0,15% με +10,92% στο Φλεβάρη και 16,07% στο έτος.
Στον αντίποδα με διψήφια κέρδη οι
- ΠΕΙΡ +54,45% με +115,79% στο Φλεβάρη και +51,79% στο έτος,
- ΕΥΡΩΒ +20,18% με 22,98% στο Φλεβάρη και +23,52% στο έτος,
- ΓΡΙΒ +18,10% με +16,09% στο Φλεβάρη και 21,77% στο έτος,
- ΔΕΗ +16,89% με +20,74% στο Φλεβάρη και 21,95% στο έτος,
- ΕΤΕ +16,64% με +62,66% στο Φλεβάρη και 42,73% στο έτος.
Ακολουθεί ομάδα με άνοδο μεγαλύτερη του 25άρη ως το +8,25% της
- ΕΧΑΕ +8,25% στη βδομάδα με +14,52% στο μήνα και 13,51% στο έτος,
- ΦΡΛΚ +6,65% με +8,81% στο Φλεβάρη και +19,27% στο έτος,
- ΕΛΠΕ +5,46% με +4,96% στο Φλεβάρη και +12,60% στο έτος,
- ΑΔΜΗΕ +4,76% με +10,83% στο Φλεβάρη και +13,84% στο έτος, και
- ΟΛΠ +4,06% με +13,06% στο Φλεβάρη και +15,28% στο έτος.
Οι ΒΙΟ και ΣΑΡ με μεταβολές +3,70% και +3,34% είναι οι μετοχές που ακολούθησαν τη μεταβολή του FTSE25.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Οι αποδόσεις κάποιων, κυρίως Τραπεζικών, μετοχών ξεπέρασαν το 50% σε μια βδομάδα, ενώ αν δούμε τις αποδόσεις από το τέλος Ιανουαρίου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%. Όλοι συνεπώς απορούν τι άλλαξε τόσο δραστικά και ξαφνικά γίναμε “Ελντοράντο”.
Κατά τη δική μου εκτίμηση πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν, οπότε οι Επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πλήρη αποχή από τα τεκταινόμενα.
Το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών παίχτηκε υπερβολικά, αν και ήταν και παραμένει εξαιρετικά απίθανο σενάριο. Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε κάποια funds να παίξουν επιθετικά την Αγορά προς τα κάτω και μάλιστα με ελάχιστα κεφάλαια, καθώς η Ελληνική Αγορά είναι εξαιρετικά αδύναμη μετά από 10 χρόνια κρίσης.
Το βασικό πρόβλημα που παραμένει, αφορά τη συνεχή αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στην επίλυση των “κόκκινων” δανείων. Τι άλλαξε; Η επίλυση του θέματος με τα Σκόπια, ικανοποίησε τους Ξένους και ειδικά τους Αμερικανούς (ανεξάρτητα από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει στη Χώρα) και νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν.
Τα κεφάλαια αυτά δεν βρήκαν πρόθυμους πωλητές για να αγοράσουν, κυρίως γιατί το πρόβλημα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει η απαξίωση και ο χαμηλός τζίρος.
Η ραγδαία άνοδος οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 682 μονάδες, που περνά ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, πάνω από τις 705 μονάδες που προσδιορίζεται άλλο σημείο αντίστασης και μέχρι τις 720 μονάδες, όπου βρίσκεται ακόμη μία αντίσταση.
Μετά διορθώσαμε και το κλείσιμο της Παρασκευής μας βρίσκει στις 712 μονάδες. Μετά τις 720 μονάδες η επόμενη αντίσταση είναι οι 750 μονάδες, αλλά θα ήταν καλό για την Αγορά, να γίνει πρώτα μια διόρθωση ακόμη και μέχρι τις 682 μονάδες, για να δοθεί η αίσθηση ότι κατοχυρώνουμε το επίπεδο και πλέον βρισκόμαστε σε ανοδική Αγορά.
Σε κάθε περίπτωση οι πολύ γρήγορες κινήσεις της Αγοράς, πάντα εμπεριέχουν κινδύνους και η σωστή διαχείριση βραχυπρόθεσμων θέσεων με ‘stop loss’, ‘take profit’, ‘average down’ και άλλα, μπορεί να προστατεύσει όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την απότομη άνοδο, για όσο αυτή συνεχίσει να είναι απότομη.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.
Από τον Απρίλιο του 2013 είχε να δει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης. Πρόκειται για ένα ρεκόρ ανόδου που έχει πολλές και σημαντικές αναγνώσεις, που ξεφεύγουν από την απλή ανάγνωση των εντυπωσιακών στατιστικών στοιχείων που έλαβαν χώρα κατά τον Φεβρουάριο. Το ράλι έχει ήδη διανύσει μια απόσταση 18,5% από τα χαμηλά της 3ης Ιανουαρίου και οι μέσοι ημερήσιοι τζίροι πάτησαν τα 75 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που ο Γενικός Δείκτης είχε να “δει” από την εβδομάδα που έγινε η προηγούμενη αναδιάρθρωση του MSCI, το Δεκέμβριο του 2018.
Μόλις 35 τίτλοι βρίσκονται χαμηλότερα από την αρχή του έτους, οι δυνατές αποδόσεις ενίσχυσαν την αγοραστική δύναμη πολλών χαρτοφυλακίων, που είτε μάζεψαν μεγάλες απώλειες, είτε πέρασαν σε θετικό έδαφος, ευνοώντας ένα άτυπο “rotation” σε υστερήσαντες τίτλους. Οι Τράπεζες είχαν τον πρώτο λόγο σε αυτή την διαδρομή, προσθέτοντας 2,2 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση από τα χαμηλά τους, δίνοντας ρυθμό και συναλλαγές στην Αγορά. Κυριότερος μοχλός ήταν η συρρίκνωση των επιτοκίων του δεκαετούς ομολόγου, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλά 13 ετών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ασφάλιστρο κινδύνου της Ελληνικής Αγοράς.
Οι έως τώρα ανακοινώσεις κερδών κινούνται εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, χωρίς να υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης. Ωστόσο αυτό που παρατηρείται είναι η διάθεση των διοικήσεων να ανοίξουν τα χαρτιά τους για το μέλλον, δίνοντας περισσότερο βάθος στις εκτιμήσεις για την μελλοντική τους κερδοφορία.
Έτσι, η “μετανάστευση” κεφαλαίων από “ώριμες, ή γεμάτες” αποτιμήσεις έχει περιοριστεί, ενώ η προσδοκία των μερισμάτων που συνοδεύει τις ανακοινώσεις κρατάει τους Επενδυτές σε μια θετική εγρήγορση.
Τέλος, οι Τράπεζες προεξοφλούν την μη προσφυγή τους σε αυξήσεις κεφαλαίου, τουλάχιστον για φέτος, καθώς οι όροι για τις τιτλοποιήσεις και ο νέος Νόμος Κατσέλη, φαίνεται να λειτουργούν υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, χωρίς ισχυρές απώλειες στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε το απόλυτο την εβδομάδα που πέρασε, πραγματοποιώντας πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με τα περισσότερα κλεισίματα κοντά στο υψηλό ημέρας.
Η διάσπαση (689 μονάδες) του απλού κινητού μέσου των 200 ημερών, ήρθε με δύναμη και η διαφυγή ήταν ανάλογη του γεγονότος. Ο Γενικός Δείκτης από τον Οκτώβριο του 2018 έως και σήμερα, έχει πραγματοποιήσει έναν τέλειο διαγραμματικό σχηματισμό πυθμένα, ανάλογο μακροχρόνιων αντιστροφών τάσης με δουλεμένα επίπεδα στήριξης.
Η επόμενη αντίσταση είναι στις 740 μονάδες, ωστόσο αυτό που προβληματίζει πιά είναι η εικόνα υπερτιμήσεων που παρατηρείται στους ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε ακραία υπερβολή. Η εικόνα αυτή προϊδεάζει για μια επερχόμενη διόρθωση, η οποία στην συνεδρίαση της Παρασκευής έδειξε ότι δεν βρίσκεται χρονικά πολύ μακριά, με τους αγοραστές να ελέγχουν ακόμα την τάση, αλλά να χάνουν σε δυναμική.
Συμπερασματικά, η άνοδος δεν έχει δείξει ως τώρα κάποιο σημείο κόπωσης, ωστόσο το βάρος των γρήγορων κερδών των επιμέρους μετοχών, αναμένεται να επιβραδύνει και να διορθώσει την Αγορά. Ως έσχατο σημείο διόρθωσης θα αναμέναμε την περιοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών, ο οποίος θα λειτουργήσει ως το επόμενο σημείο στήριξης.
Διόρθωση με περιορισμένο τζίρο είναι το ιδανικό σενάριο για τους αγοραστές, ενώ η διαφυγή κάτω από το όριο του 200αρη θα απαιτήσει συσσώρευση και νέο σχηματισμό τοπικής βάσης.
Σήμερα
Οι μετοχές της Ασίας άρχισαν την εβδομάδα με ανοδικό βηματισμό από τις ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πλησίαζαν σε μια συμφωνία για να τερματίσουν τον παρατεταμένο εμπορικό τους πόλεμο, ενώ το δολάριο υποχώρησε καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι η πολιτική της Federal Reserve θα παραμείνει ευνοϊκή.
Η Wall Street Journal την Κυριακή ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους ή όλους τους δασμούς τους για το Πεκίνο, ενώ μια σύνοδος κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομόλογου Xi Jinping, για να υπογράψουν μια τελική εμπορική συμφωνία, θα μπορούσε να συμβεί αργότερα αυτό το μήνα.
Τούτο ακολούθησε τις παρατηρήσεις του Trump την περασμένη εβδομάδα ότι είχε ζητήσει από την Κίνα να καταργήσει αμέσως όλους τους δασμούς για τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ, επειδή οι εμπορικές συνομιλίες προχωρούσαν καλά. Επίσης καθυστέρησε τα προγραμματισμένα προγράμματα που είχαν οριστεί για την επιβολή δασμών 25% στα κινεζικά προϊόντα.
Όλα αυτά αποδείχθηκαν θετικά για την ανάπτυξη διάθεσης για ανάληψη κινδύνου με τα συμβόλαια E-mini για το S & P500 και τον Dow να κερδίζουν +0,5% κάθε ένα την Δευτέρα.
Οι κινεζικές μετοχές ήταν οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι στην Ασία, με τον δείκτη των blue chip να ανεβαίνει κατά 3% αρχικά ενώ στις 8:30 δική μας ώρα κέρδιζε +2,07%. Οι μετοχές της Αυστραλίας εκείνη την ώρα αυξήθηκαν κατά 0,5% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,7% διατηρώντας τις αρχικές μεταβολές τους.
Αυτά ώθησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI Asia-Pacific εκτός Ιαπωνίας σε κέρδη 0,4% και στις 8:30 στο +0,31%. Ο δείκτης έχει φτάσει σχεδόν το 10% μέχρι στιγμής φέτος. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενίσχυζε περισσότερο από το 1%.
Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου από την αρχή του έτους, ορισμένα γεγονότα τον Μάρτιο θα θέσουν τον τόνο για τους επενδυτές παγκόσμια σχετικά με το εάν αυτή η ανάκαμψη είναι βιώσιμη. Σημείωνε ο Tai Hui, επικεφαλής για τη στρατηγική στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού στην JPMorgan Asset Management.
Ο Τάι αναφέρεται στην ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής Trump-Xi μεταξύ αυτών των γεγονότων, ενώ το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας θα μπορούσε να παράσχει ενδείξεις για νέες πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας.
Ο Μάρτιος αναμένεται να είναι ένας κρίσιμος μήνας για τις παγκόσμιες αγορές με ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Fed στη συνάντηση επί της πολιτικής της, θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για τα σχέδια που αφορούν τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού. Ενώ θα χρειαστεί χρόνος για να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά δεδομένα από την τρέχουσα επιβράδυνση, οι αλλαγές στις πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, ειδικά στις ΗΠΑ και την Κίνα, θα βοηθήσουν τώρα να στηριχθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα στοιχεία της ISM έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα για τον Φεβρουάριο μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε ότι το φρόνημα των καταναλωτών για το μήνα ήταν κατώτερο από τις προσδοκίες του μήνα.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε έναντι ενός καλαθιού μεγάλων νομισμάτων από το υψηλό των 96,551 εβδομάδων την εβδομάδα. Ήταν τελευταία με -0,1% στα 96,45.
Ενάντια στο ιαπωνικό γεν, το δολάριο ήταν υψηλότερα στα 111,98 γιεν.
Το ευρώ κρατήθηκε σε γνωστά επίπεδα και τελευταία ήταν στα 1,1364 δολάρια.