Οι κινεζικές μετοχές αποκτούν μεγαλύτερο «βάρος» στην παγκόσμια αγορά

Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 11:56
UPD:11:58
REUTERS/CHINA STRINGER NETWORK

Οι επενδυτές θα πρέπει μάλλον να συνηθίσουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην τεράστια κινεζική αγορά μετοχών, η οποία συχνά θυμίζει τρενάκι του τρόμου. Και τούτο γιατί το «βάρος» των κινεζικών μετοχών σε έναν από τους δείκτες- κλειδιά της ΜSCI μόλις τετραπλασιάστηκες.  

Η απόφαση της MSCI να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις κινεζικές μετοχές, αναμένεται να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους τολάχιστον 85 δισ. δολαρίων στην κινεζική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου, όπως υπολογίζουν αναλυτές της JPMorgan. Αρκετοί εκτιμούν (ή τουλάχιστον ελπίζουν) δε ότι θα ενθαρρύνει τις εταιρείες της χώρας να ακολουθήσουν πιο διαφανείς διαδικασίες, αλλά κα θα προσελκύσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές. 

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις αγορές ΗΠΑ και Ευρώπης, όπου οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν τον πρώτο λόγο στις αγορές, στην κινεζική αγορά των 8,5 τρισ. δολαρίων, το 80% των συναλλαγών γίνεται από μικροεπενδυτές. Αυτή είναι και η αιτία, που βλέπουμε συχνά έντονες διακυμάνσεις. Η όποια είδηση μπορεί πολύ εύκολο να πυροδοτήσει την ευφορία των μικροεπενδυτών, αλλά και να τους τρομάξει, τρέποντας σε άτακτη φυγή. 

Πέρυσι ήταν μία αναμφίβολα κακή χρονιά για τις κινεζικές μετοχές, με τον Σύνθετο Δείκτη στη Σαγκάη να κάνει βουτιά 25%, ενώ μέσω φόβων για απότομη επιβράδυνση και κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Φέτος κυριαρχεί η αισιοδοξία και ο δείκτης έχει ανακάμψει ήδη 20%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNNMoney, CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα