ΗΠΑ: Προβληματίζουν τα νέα στοιχεία για την οικονομία

Πέμπτη, 03 Μαΐου 2001 21:01
UPD:21:37

Eπανέρχεται ο σκεπτικισμός για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μετά τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και τα οποία μετρίασαν τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η απρόσμενη ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας, οι νέες αιτήσεις για κρατικό επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 φθάνοντας τις 421.000 την εβδομάδα που έληξε στις 28 Απριλίου έναντι 412.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται, ότι ήταν η πέμπτη συνεχόμενη άνοδος και ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε έκπληξη για τους αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν ότι ο αριθμός των αιτήσεων θα μειωνόταν κατά 399.000 το εν λόγω διάστημα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται, πάντως, στο μηνιαίο στατιστικό δελτίο για την πορεία της ανεργίας στις ΗΠΑ, το οποίο θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα και το οποίο παρακολουθείται στενότερα από τις αγορές.

Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό, ότι οι απολύσεις στις οποίες προχώρησαν αμερικανικές επιχειρήσεις τον περασμένο Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φθάνοντας στον αριθμό – ρεκόρ των 165.564. Σημειώνεται, ότι σήμερα η εταιρεία κατασκευής οικιακού εξοπλισμού Newell Rubbermaid Inc ανακοίνωσε, ότι θα προβεί στην απόλυση 3.000 υπαλλήλων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Tην ίδια στιγμή, ο δείκτης υπηρεσιών του National Association of Purchasing Management υποχώρησε στο 47,1 τον περασμένο Απρίλιο από 50,3 το Μάρτιο κι ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμενε αμετάβλητος. Επισημαίνεται, ότι οποιαδήποτε βαθμολογία κάτω από το όριο των 50 σημαίνει επιβράδυνση.

Εάν προκύπτει κάτι θετικό από τα παραπάνω στοιχεία, σύμφωνα με αναλυτές, είναι η προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Fed αλλά και η προώθηση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Για την ώρα, πάντως, στα αμερικανικά χρηματιστήρια συνεχίζονται οι πτωτικές τάσεις με το δείκτη Nasdaq να υποχωρεί κατά 3,18% και τον Dow Jones κατά 0,96% με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί στις 2.149,89 και 10.772,7 μονάδες αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα