Οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν είναι απαιτητικές και «χρειάζεται πολλή δουλειά», ανέφερε ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πάντως πως η επίτευξη συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές είναι εφικτή και πως «δεν είμαστε μακριά» από τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.
«Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική. Υπάρχουν δύο φάκελοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η αποεπένδυση από τον λιγνίτη αφενός και αφετέρου η προστασία της πρώτης κατοικίας, τροποποίηση ή η αλλαγή του λεγόμενου νόμου Κατσέλη. Σε αυτά τα δύο σημεία δεν είμαστε τόσο μακριά» επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», η οποία θα μεταδοθεί την Κυριακή.
Σημείωσε επίσης ότι η Κομισιόν εργάζεται «με εποικοδομητικό πνεύμα» με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «είναι εφικτό με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές» να επέλθει συμφωνία. «Μπορούμε και ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πρώτον, γιατί 1 δισ. ευρώ είναι… καλό να το πάρεις και επιπλέον -και αυτό είναι πιο σημαντικό- γιατί πρέπει να στείλουμε ένα σήμα που δίνεται στις αγορές ότι η χώρα είναι αξιόπιστη» παρατήρησε.
Ο κ. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ απαιτητικές για την κυβέρνηση, το κοινοβούλιο, τη δημόσια διοίκηση». «Απαιτείται πολλή δουλειά…Έχουμε λίγο χρόνο, αλλά δεν είναι κάτι που είναι ασυνήθιστο. Ελπίζω να το καταφέρουμε όπως πάντα προς όφελος της Ελλάδας» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης η Κομισόν υποστηρίζει πλήρως τη ψηφισμένη για το επόμενο έτος μείωση του αφορολόγητου, ο Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην 11η Μαρτίου». «Το 2020 είναι… μετά το 2019 και εξ όσων γνωρίζω φέτος –δεν ξέρω ακριβώς πότε- θα διεξαχθούν εκλογές στη χώρα αφού ολοκληρώνεται η εντολή της θητείας του Αλέξη Τσίπρα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στο μέλλον» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το πώς η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «υπερβολικές ανισορροπίες» με βάση την Έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα, ο Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να ηγηθεί μία πολιτικής υπέρ της επιχειρηματικότητας.
Κληθείς να απαντήσει για το πολιτικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το παρελθόν σημείωσε ότι «είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ να αυτοπροσδιοριστεί». Όπως ανέφερε «εναπόκειται σε αυτόν να δηλώσει σε ποια πολιτική ομάδα θα ανήκει στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν είμαι καλά ενημερωμένος, σήμερα είναι κάπου ενδιάμεσα. Είναι μέλος του Gue, το οποίο είναι το ακροαριστερό (far left) κόμμα αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, όταν έρχεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρακολουθεί τη σύνοδο με τους Ευρωπαίους ηγέτες από τo PES. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν μετακινηθεί. Εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν προς τα πού να μετακινηθούν στο μέλλον».