Κατέβασε ταχύτητα η αμερικανική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2019 17:37
UPD:17:40
REUTERS/Soe Zeya Tun

Η αμερικανική οικονομία κατέβασε ταχύτητα το τελευταίο τρίμηνο του 2018, ύστερα από άκρως δυναμικές επιδόσεις τα δύο προηγούμενα. Η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους, ενώ αρνητική ήταν και η επίδραση της αγοράς στέγης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου, το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 2,6% το τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Η επίδοση ήταν καλύτερη της εκτίμησης αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση της WSJ, που έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2%. Σε ανάλογη έρευνα του Reuters οι προβλέψεις συνέκλιναν σε ανάπτυξη 2,3%.

Ωστόσο το 2,6% απέχει αρκετά από τους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,4% το τρίτο και του 4,2% το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που αποκαλύπτει ότι έχει εξασθενήσει η επίδραση των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης Τραμπ.  

Συνολικά το 2018 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 2,9%, στην καλύτερη επίδοσή της από το 2015, χάρη και σε φοροελαφρύνσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων. Αυτές δεν είχαν πάντως τον αντίκτυπο διαρκείας, στον οποίο ήλπιζε ο Αμερικανός πρόεδρος και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Και τούτο γιατί μεγάλες τράπεζες, τεχνολογικοί κολοσσοί και άλλες επιχειρήσεις, αντί να της αξιοποιήσουν για να αυξήσουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας, επέστρεψαν τεράστιες ποσότητες ρευστού στους μετόχους. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters,WSJ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα