«Η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αναδεικνύει τις απαράδεκτες καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και να φέρουν επενδύσεις, ώστε να μειωθεί η υπερφορολόγηση των πολιτών», τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιάννης Μαστρογεωργίου.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η απειλή, ωστόσο, της Κομισιόν να μην καταβάλει το οφειλόμενο 1 δισ. στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει και κάτι ακόμη: Ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα άτυπο τέταρτο μνημόνιο».
Όπως υποστήριξε ο κ. Μαστρογεωργίου «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ που θα φέρει νέες δουλειές στους πολίτες και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό».
Για το ίδιο θέμα ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε πως «η δεύτερη, μεταπρογραμματική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται εκτός προγραμμάτων, αλλά, δυστυχώς, εντός αυστηρών μνημονιακών περιορισμών».
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι υψηλοί και διατηρούνται για πολλά χρόνια, η δημόσια περιουσία είναι δεσμευμένη για έναν αιώνα, η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο και πρόσφατα επεκτάθηκε κατά 6 μήνες, ενώ σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους συναρτώνται με την υλοποίηση πολλών, συγκεκριμένων δεσμεύσεων».
«Δεσμεύσεις τις οποίες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να υλοποιήσει, με αποτέλεσμα παρεμβάσεις για το χρέος, που προβλέπονταν να υλοποιηθούν το Δεκέμβριο του 2018, συνεχώς να μετατίθενται χρονικά, επιβαρύνοντας την εικόνα της οικονομίας. Καθυστερήσεις σε σημαντικά πεδία, όπως είναι ενδεικτικά: η προώθηση συγκεκριμένων αποκρατικοποιήσεων, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, οι οποίες, αν και θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί από τον Αύγουστο του 2018, διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, ενώ δημιουργούνται συνεχώς και νέες υποχρεώσεις, η αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων, η ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας, στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και στον χώρο της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε ο ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. «εκφράζονται προβληματισμοί και ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα του προτεινόμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τη συστηματική υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, για τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, για την αύξηση του μισθολογικού κόστους εξαιτίας της υπέρβασης στον αριθμό των προσλήψεων στο Δημόσιο. Και φυσικά, όπως καταγράφει η Έκθεση, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας όχι απλά υφίστανται, αλλά και ενισχύονται».
«Είναι φανερό ότι η αβελτηρία, η ανικανότητα και η αναποτελεσματικότητα της σημερινής υβριδικής κυβέρνησης καθηλώνει τη χώρα και υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της», κατέληξε.