Πετραλιά: Κοινός παρανομαστής η εθνική πολιτική στον άξονα του τουρισμού

Προϋπόθεση επιτυχίας η δημιουργία τουριστικής συνείδησης και στα άλλα υπουργεία
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 16:10
UPD:16:50

Την αισιοδοξία της για τη φετινή τουριστική κίνηση και την αποφασιστικότητά της για επίλυση των προβλημάτων που μαστίζουν τον κλάδο του Τουρισμού στην Ελλάδα, εξέφρασε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, από το βήμα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού, στην πρώτη της εφ' όλης της ύλης συνάντηση με τους φορείς του εγχώριου Τουρισμού.

Αν και, όπως είπε, «δεν υπάρχει μαγικό ραβδί ή μαγική συνταγή για την επίλυση των προβλημάτων», η υπουργός υπογράμμισε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας ταυτόχρονα τη στήριξη του τουριστικού κόσμου και των εμπλεκομένων στα τουριστικά πράγματα.

Η κ. Πετραλιά τόνισε πως ο Τουρισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή της προσπάθειας για την ανάπτυξη της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι μία τουριστική πολιτική μακράς πνοής δεν είναι υπόθεση μόνο του υπουργείου ή της κυβέρνησης αποκλειστικά, αλλά αποτέλεσμα συνεργασίας και συναντίληψης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συντελεστών.

Όπως επισήμανε, ο Τουρισμός δεν αποτελεί πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν θα βάψουμε πράσινα ή κόκκινα τα ξενοδοχεία και τις παραλίες».

Ο επιχειρηματίας του τουρισμού οφείλει να γνωρίζει ότι αυτό που τώρα νομοθετείται, θα ισχύει και στο μέλλον, τόνισε η υπουργός.

Η κ. Πετραλιά αναγνώρισε τα υφιστάμενα προβλήματα που «φρενάρουν» την εξέλιξη των τουριστικών δράσεων τόσο των επιχειρηματιών, όσο και του κράτους και τα εντόπισε, μεταξύ άλλων, στην εμπλοκή των συναρμόδιων υπουργείων και την γραφειοκρατία των υπηρεσιών (πιστοποιήσεις, χωροταξικά κ.α). Υπό το πρίσμα αυτό, υπογράμμισε, το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται και ιεραρχεί τα προβλήματα και σύντομα θα δημοσιοποιήσει τις πολιτικές με τις οποίες θα τα αντιμετωπίσει.

Η υπουργός εξάλλου αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που έχει το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού και προανήγγειλε την διεύρυνση των μελών του με ειδικούς επιστήμονες και άλλους φορείς, αλλά και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, αφού όπως είπε, κοινός παρανομαστής πρέπει να είναι η εθνική πολιτική στον άξονα του τουρισμού.

Κεντρική φιλοσοφία της νέας ηγεσίας του υπουργείου, είναι όπως τόνισε η υπουργός, η χάραξη και προώθηση «τουριστικής πολιτικής μακράς πνοής με ενιαία στρατηγική», η οποία θα διασφαλίζει την ενίσχυση της ζήτησης του τουριστικού προϊόντος μας και την ενίσχυση της προσφοράς, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Ως προϋπόθεση για την επιτυχία των δράσεων και των πολιτικών του υπουργείου, ανέφερε την ανάγκη δημιουργίας τουριστικής συνείδησης και στα άλλα υπουργεία και φορείς. Στο πλαίσιο αυτό ήδη η υπουργός έχει πραγματοποιήσει επαφές με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Στις άμεσες ενέργειες του υπουργείου είναι η κατάθεση των νομοσχεδίων του ιαματικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, τον αθλητικού τουρισμού αλλά και το προεδρικό διάταγμα για τα αυτοκινητοδρόμια, όπως επίσης και η προσπάθεια για κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμού, αρχίζει νέος κύκλος, καθώς, όπως ανέφερε η υπουργός, αυτό επεστράφη πίσω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την παραχώρηση των τεσσάρων από τις πέντε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Η κ. Πετραλιά ανακοίνωσε επίσης την εταιρία που ανέλαβε τη στρατηγική μάρκετιγκ και διαφήμισης για τον ελληνικό τουρισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για την κοινοπραξία των εταιριών MRB, PRC και μιας ισπανικής εταιρείας. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό του τουριστικού μάρκετιγκ, γεγονός που το επεσήμανε στην κοινοπραξία, η υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη στόχευσης της διαφημιστικής εκστρατείας, τόσο όσον αφορά τις χώρες, όσο και τις πληθυσμιακές ομάδες.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες στον τομέα του Τουρισμού έκαναν λόγο για χωροταξικά και πολεοδομικά προβλήματα και καυτηρίασαν την παντελή έλλειψη στατιστικών στοιχείων για τον Τουρισμό (επί του θέματος η υπουργός επιφυλάχθηκε για μελλοντικές ανακοινώσεις).

Τέλος, στην παρέμβαση του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑ κ. Ζαχαρόπουλος ζήτησε για την αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων να υπάρξει συνολική νομοθετική ρύθμιση και όχι ρυθμίσεις κατά περίπτωση.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα