Από την έντυπη έκδοση
Πολιτική σύμπνοια και συμφωνία ανάμεσα στην πολιτεία και στους εκπροσώπους του κλάδου όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον ασφαλιστικό κλάδο, με «φόντο» τα Επαγγελματικά Ταμεία, διαπιστώθηκε χθες από τις κεντρικές ομιλίες στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με μήνυμα: «Στο μέλλον με ασφάλεια». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος μίλησε για περαιτέρω συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου ασφαλιστικού τομέα, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε την ανάγκη για έναν δεύτερο πυλώνα που θα παρέχεται από δημόσιο φορέα, από κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους.
Το θέμα της «υποασφάλισης» ήταν αυτό που κυριάρχησε στην ομιλία του προέδρου της ΕΑΕΕ Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η ασφαλιστική αγορά είναι ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής, με 14 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις, και μεγάλος εργοδότης, με πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Πληρώνει δε 2,5-3 δισ. ευρώ τον χρόνο σε αποζημιώσεις και καταβάλλει στο κράτος περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Όπως σημείωσε, είναι μία αγορά αξιόπιστη με 4 δισ. ευρώ τζίρο και 3,7 δισ. ευρώ κεφάλαια, δηλαδή σχέση ένα προς ένα.
Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε: «Πρέπει ως αγορά να δουλέψουμε με την Πολιτεία μαζί σαν συνεργάτες και όχι, όπως δυστυχώς κάποιες φορές μας βλέπει, σαν ανταγωνιστές - ώστε να μπουν οι βάσεις στις συντάξεις, στην υγεία, στην περιουσία πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η ανάπτυξη».
Οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης
O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια για τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά. Για να αποκτήσει ξανά η αποταμίευση τη σημασία της, πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν πολιτικές που να τη στηρίζουν.
Όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, τόνισε: «Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών. Πρέπει να εξετάσουμε πώς κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φθηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο».
Περιέγραψε επίσης το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την ασφάλιση και συγκεκριμένα σημείωσε ότι κινείται στα πρότυπα όλων των προηγμένων χωρών, προβλέποντας ένα μικτό σύστημα, τριών πυλώνων. Ο πρώτος του πυλώνας είναι υποχρεωτικός και δημόσιος. Και θα συγκροτείται από την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται με βάση τις αντοχές της οικονομίας- και την ανταποδοτική σύνταξη - το ύψος της οποίας πρέπει να συνδέεται με πιο αναλογικό τρόπο απ’ ό,τι σήμερα με τις καταβληθείσες εισφορές.
Ο δεύτερος πυλώνας «πρέπει να είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους ασφαλισμένους, πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός. Είτε αυτός έχει δημόσιο, είτε έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Θα παρέχεται από δημόσιο φορέα, από κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους. Πάντοτε με το ίδιο ύψος εισφορών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος, ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός και θα είναι ιδιωτικός. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το τέλος του εργασιακού βίου του πολίτη. Οι εισφορές σε αυτόν θα πρέπει να είναι αφορολόγητες και το ύψος τους να καθορίζεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο.
Μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις
Ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, κατά την ομιλία του, ανέδειξε τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τον ασφαλιστικό κλάδο στη νέα περίοδο ανάκαμψης στην οποία εισέρχεται η χώρα.
Ειδικότερα, ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, τις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες, καθώς και τις νέες δυνατότητες περαιτέρω συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ένα ευρύ φάσμα δυνατών υπηρεσιών, εστιασμένο σε αυτή τη φάση στα Επαγγελματικά Ταμεία. Επίσης δόθηκε έμφαση στο ζήτημα της ανάπτυξης σε σχέση με τη φορολογία και τις δυο κυρίαρχες αλλά αντιθετικές προσεγγίσεις. Κλείνοντας επικρότησε την αντοχή, την ανασύνταξη και τις διεθνείς συνεργασίες του κλάδου, παρά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και σημείωσε ότι αυτό δίνει το παράδειγμα για το σύνολο της κοινωνίας ότι πρέπει διαρκώς να προσπαθούμε χωρίς να περιμένουμε τις ιδανικές συνθήκες.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως οι συντάξεις, η υγεία και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να αντιμετωπιστούν με βέλτιστο τρόπο από τις συνέργειες μέσω συμπράξεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Εξυπακούεται ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να υπερβαίνει τους στόχους μιας κυβερνητικής θητείας και να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας μακρόπνοης εθνικής πολιτικής.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η αποδοτικότερη μέθοδος ως προς τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα είναι η συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα. Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σύστημα, είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους.
Το μεν κράτος δεν μπορεί πλέον να επιμένει να διατηρεί το μονοπώλιο των συνταξιοδοτικών παροχών. Οι δε εργοδότες πρέπει να αντιληφθούν ότι η υποχρέωσή τους να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζομένους τους υπερβαίνει τον χρόνο της απασχόλησής τους και υφίσταται και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αλλά και κάθε πολίτης πρέπει να κατανοεί ότι η οικονομική του ασφάλεια μετά τη συνταξιοδότηση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις δικές του προσωπικές αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου».