Στάση αναμονής από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 19:30
UPD:19:30
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Από την έντυπη έκδοση

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Οι εντεινόμενοι κίνδυνοι και τα πρόσφατα ήπια στοιχεία δεν αναιρούν το σενάριο σταθερής ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία φέτος, τόνισε ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ, αν και παραδέχτηκε ότι η Fed θα τηρήσει «υπομονετική» στάση όταν θα αποφασίζει τις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις υιοθετεί και η ΕΚΤ με τον μελλοντικό επικεφαλής οικονομολόγο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης στη νομισματική πολιτική.

Οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας περιπλέκουν τα σχέδια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, αποσύροντας σταδιακά τα μη συμβατικά μέτρα στήριξης που είχαν εφαρμόσει στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης. Έπειτα από τέσσερις επιτοκιακές αυξήσεις το 2018 και εννέα από τον Δεκέμβριο του 2015, τότε που εγκαινίασε κύκλο ακριβότερου χρήματος, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έκανε στροφή τον Ιανουάριο. Ο κ. Πάουελ, σε ομιλία του ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, επιβεβαίωσε την αλλαγή πλεύσης, επικαλούμενος «αντικρουόμενα μηνύματα και αρνητικούς παράγοντες» που έχουν αποδυναμώσει τα επιχειρήματα για περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις. «Εκλαμβάνουμε τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες ως υγιείς και τις οικονομικές προοπτικές ως ευνοϊκές» ανέφερε ο επικεφαλής της Fed, προβλέποντας ότι η αμερικανική οικονομία θα «αναπτυχθεί το 2019 με σταθερούς ρυθμούς, αν και κάπως βραδύτερους έναντι του 2018, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή». «Ορισμένα στοιχεία ήταν πιο ήπια, καταδεικνύουν όμως αύξηση δαπανών αυτό το τρίμηνο» δήλωσε ο κ. Πάουελ, υπογραμμίζοντας τις μερικές φορές αντικρουόμενες πληροφορίες που πρέπει να διαχειριστεί η Fed.

Βολές Γέλεν κατά του Τραμπ

Βολές κατά του Τραμπ, εξαιτίας των επιθέσεων του Αμερικανού προέδρου εναντίον του Τζερόμ Πάουελ, εξαπέλυσε η πρώην πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν. Σύμφωνα με την κ. Γέλεν -που αποχώρησε το 2018 από τη Fed και τώρα είναι στο Ινστιτούτο Brookings-, οι επιθέσεις κατά του Πάουελ πλήττουν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς την κεντρική τράπεζα. Η κ. Γέλεν άσκησε κριτική και στις οικονομικές γνώσεις του Αμερικανού προέδρου, δηλώντας ότι ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει από οικονομικά.

Καθησυχάζει ο Λέιν για την Ευρωζώνη

Στην Ευρωζώνη, καθησυχαστικός ως προς τον αντίκτυπο των ενδείξεων οικονομικής επιβράδυνσης στη νομισματική πολιτική εμφανίστηκε ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας και μοναδικός υποψήφιος για την αντικατάσταση του Πίτερ Πρετ στο συμβούλιο της ΕΚΤ από τον Ιούνιο. «Νομίζω ότι η υφιστάμενη στρατηγική μπορεί να αντεπεξέλθει σε περιορισμένες καθοδικές αναθεωρήσεις» δήλωσε ο κ. Λέιν ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. «Σαφώς οι καθοδικές αναθεωρήσεις των στοιχείων σημαίνουν βραδύτερη πορεία ομαλοποίησης», ανέφερε ο κ. Λέιν. «Η υφιστάμενη στρατηγική ωστόσο μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό» πρόσθεσε. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 7 Μαρτίου.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα