Αναζητείται φόρμουλα για τις λιγνιτικές

Τηλεφωνική επικοινωνία Γ. Σταθάκη - Μ. Βεστάγκερ για επανεκκίνηση της αποεπένδυσης
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 10:10
UPD:10:10
Eurokinissi/EUROKINISSI

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη 
[email protected] 

Τηλεφωνική επικοινωνία για την επανέναρξη της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είχαν χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης με την επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την επικοινωνία η λύση που συζητήθηκε περισσότερο αφορούσε την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, χωρίς ωστόσο να οριστικοποιηθεί πως αυτή θα είναι τελικά η «φόρμουλα» επανεκκίνησης της αποεπένδυσης. 

Την ίδια στιγμή, χθες, πραγματοποιήθηκε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΔΕΗ, καθώς και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν. Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, όπως και εκείνων που έχουν προηγηθεί, είναι τυχόν αλλαγές στην επόμενη διαδικασία πώλησης, οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν αυτή τη φορά αίσια έκβαση του διαγωνισμού. 

Μεταξύ αυτών των αλλαγών συγκαταλέγονται προσθήκες στην αγοραπωλησία μετοχών (SPA), οι οποίες για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα περιορίζουν τον επιχειρηματικό κίνδυνο των αγοραστών, «μεταφέροντας» στη ΔΕΗ ένα μέρος των οικονομικών ζημιών που τυχόν θα εμφανίσουν οι μονάδες. Επίσης, αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η διενέργεια νέας αποτίμησης για τις προς πώληση μονάδες στη Μελίτη Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, η οποία θα ανταποκρίνεται περισσότερο στην εμπορική τους αξία. 

Έως τις 8 Μαΐου

Αναφορά στην αποεπένδυση έκανε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Δ.Σ. της ΔΕΗ ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης. Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως τις 8 Μαΐου, με τη διενέργεια τότε γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Μία εκτίμηση που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με παλιότερες δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ, σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ είναι σε θέση μέχρι τις ευρωεκλογές να έχει ολοκληρώσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Παράλληλα πάντως με τις διαβουλεύσεις με την DG Comp για τον τρόπο επανεκκίνησης της αποεπένδυσης, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να διευθετήσει άλλες εκκρεμότητες που οδήγησαν σε ναυάγιο τον διαγωνισμό πώλησης. Μία από αυτές αφορούν τη μείωση του κόστους τροφοδοσίας με λιγνίτη της μονάδας στη Μελίτη, η οποία ανεφοδιάζεται με καύσιμο από το ιδιωτικό ορυχείο της Αχλάδας. Σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, η τιμή προμήθειας ανέρχεται σε περίπου 23 ευρώ ανά τόνο, ενώ πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 5 ευρώ για να γίνει ανταγωνιστική, εξοικονομώντας έτσι από τα λειτουργικά κόστη του εργοστασίου περί τα 12,5 εκατ. ευρώ ετησίως. 

Με βάση τη σύμβαση, η τιμή προμήθειας καυσίμου από το λιγνιτωρυχείο εξαρτάται από την απόδοση που έχει ο εξορυσσόμενος λιγνίτης, με τη ΔΕΗ να υποστηρίζει πως το κόστος του διατηρείται σε υψηλά επίπεδα επειδή ο ιδιοκτήτης της Αχλάδας ορυχείου δεν έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τη σύμβαση εργασίες ανάπτυξης του ορυχείου, ώστε να βελτιώσει το θερμιδικό περιεχόμενο του καυσίμου. Έτσι, απέστειλε πρόσφατα εξώδικο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία καλώντας την να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις για βελτίωση της ποιότητας του λιγνίτη που εξορύσσει. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει το ενδεχόμενο να στραφεί δικαστικά εναντίον του ιδιοκτήτη του ορυχείου για αθέτηση της σύμβασης, στην περίπτωση που αυτός δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα