Γ. Αλογοσκούφης: «Ανώριμες» για άμεση πώληση ΟΤΕ – ΔΕΗ

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 09:14

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, από το 2007, προανήγγειλε με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο υπουργός Οικονομίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι συνθήκες για νέες αποκρατικοποιήσεις στις δύο μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις είναι «ανώριμες», τουλάχιστον για το 2006.

Στον ΟΤΕ, είπε ότι προέχει για φέτος η ολοκλήρωση της εθελούσιας εξόδου, μετά την τελική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της γενικότερης προσπάθειας εξυγίανσης του Οργανισμού.

Ωστόσο, για το 2007, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου κάτω από το 39% που είναι σήμερα. Ο υπουργός Οικονομίας στη σχετική ερώτηση απαντά λέγοντας: «Ο ΟΤΕ με την εξυγίανση που γίνεται, μπορεί να σταθεί στα πόδια του στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Είμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά τηλεπικοινωνιών και στρατηγικές συμμαχίες έστω και με μετοχικές συμμετοχές μεταξύ τηλεπικοινωνιακών οργανισμών είναι κάτι που ενδυναμώνει και τον ΟΤΕ, αλλά και την αγορά τηλεπικοινωνίας στην Ελλάδα».

Η δήλωση αυτή του υπουργού έρχεται λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΟΤΕ κ. Παναγή Βουρλούμη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ο Οργανισμός για να μπορέσει να σταθεί στο εσωτερικό και τον διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί.

Στο θέμα της ΔΕΗ ο κ. Αλογοσκούφης τοποθέτησε χρονικά μια νέα ιδιωτικοποίηση μετά τις εκλογές του 2008. Θύμισε μάλιστα στην απάντηση του και τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να μη μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου στην Επιχείρηση κάτω από το 51%. Με τη δήλωση του, ο υπουργός Οικονομίας συμπλέει με την άποψη του υπουργού ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, ότι η ΔΕΗ παραμένει ως έχει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει ότι η όποια κίνηση γίνει στη ΔΕΗ, θα πρέπει να συνδεθεί και με τις εξελίξεις που αφορούν τη διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Τους επόμενους μήνες να γίνουν οι διαγωνισμοί για την χορήγηση των επίσημων αδειών, για την κατασκευή ιδιωτικών μονάδων συνολικής ισχύος 900 ΜW.

Συνεπώς, η όποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ, θα πρέπει να λάβει υπ' όψη της και τις αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Αντιδράσεις

Επίθεση στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη για τη δήλωσή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία πως θα υπάρξει ρύθμιση εάν δεν προχωρήσει ο διάλογος και δεν βρεθεί λύση για τις ΔΕΚΟ εξαπέλυσαν οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Καστανίδης τόνισε πως «Ο κ. Αλογοσκούφης και η κυβέρνηση του έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους για τις ΔΕΚΟ, ερήμην της κοινωνίας», υποστηρίζοντας πως «πρόκειται για ένα αυταρχικό μοντέλο και συνεπώς δεν χρειάζονται ούτε καν τον προσχηματικό διάλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος συμπέρανε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης είναι εκπρόσωπος μιας τάσης που θα μπορούσα να ονομάσω τάση της «πολιτικής πυρομανίας», διότι αντί να κλείνει κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα, ανοίγει συνεχώς μέτωπα, γιατί θέτει υπό αμφισβήτηση εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ δημιουργεί πέπλο μυστηρίου για το καθεστώς μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα