Βήματα προς την κατεύθυνση της ριζικής μείωσης της επιβάρυνσης των «κόκκινων» δανείων διαπιστώνει η Morgan Stanley, παρατηρώντας ωστόσο πως παραμένουν εμπόδια.
Σε έκθεσή της, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει πως οι προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας θεωρούνται θετικές, αν και υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα κριτήρια προστασίας αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα (χαμηλότερα όρια εισοδήματος και αξίας ακινήτων, καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου για τα εκκρεμή δάνεια, αυτόματη απώλεια προστασίας σε περίπτωση τριών καθυστερημένων πληρωμών), ενώ εκτιμάται επίσης ότι ο νόμος θα καλύπτει και επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση πρώτης κατοικίας.
Η Morgan Stanley παρατηρεί πως σχεδιάζεται επίσης η επιδότηση της δόσης δανειοληπτών, κάτι που θεωρείται θετικό για τις τράπεζες, αν και παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει η Morgan Stanley, οι προσδοκίες παραμένουν παγκοσμίως υψηλές για τον θετικό αντίκτυπο που θα έχει στις τράπεζες η αναμόρφωση του πλαισίου.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι είναι θετικό το πολιτικό μομέντουμ σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των λύσεων στα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο όπως τονίζεται υπάρχουν εμπόδια, με τη Morgan Stanley να παρατηρεί πως απαιτείται η έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών.
Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει περισσότερο ριζοσπαστικό το σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια από αυτό του ΤΧΣ, ενώ αναφέρει πως η αγορά NPL στην Ελλάδα είναι ισχυρή.
Παράλληλα, εκτιμά πως οι εκλογές αναμένεται να αποτελέσουν θετικό καταλύτη. Όπως αναφέρει, πολλά στελέχη με τα οποία συνομίλησε εκτιμούν πως αν κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ο αντίκτυπος στο επενδυτικό κλίμα θα είναι θετικός.
Καταλήγοντας, η Morgan Stanley δηλώνει πεπεισμένη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων έως το 2021, ειδικά στην περίπτωση που ο νέος «νόμος Κατσέλη» εγκριθεί παράλληλα με το κυβερνητικό σχέδιο για επιδότηση δόσεων.
Κατά τη Morgan Stanley, η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου θα πρέπει να ενθαρρύνει περισσότερους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους, ωστόσο ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των τραπεζών θα φανεί μετά από τουλάχιστον 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά τα σχέδια για «bad banks», αυτό του ΤΧΣ είναι περισσότερο προχωρημένο αλλά το μέγεθος και οι όροι δεν είναι ξεκάθαροι και η ευρωπαϊκή έγκριση δεν είναι βέβαιη.