«ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΙ» αλλά και «υποβιβασμοί» εταιρειών όσον αφορά στην κατηγορία διαπραγμάτευσής τους, υπαγωγές σε καθεστώς επιτήρησης, τροποποιήσεις διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας του Χ.Α. Mε τρία διαφορετικά θέματα θα κληθεί να ασχοληθεί -και να λάβει σχετικές αποφάσεις- η διοίκηση του Χ.Α. στην αυριανή ή μεθαυριανή της συνεδρίαση.
Η πρώτη αναδιάρθρωση των αγορών του Χ.Α. (Μεγάλη, Μικρή - Μεσαία Κεφαλαιοποίηση και κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών) έχει ήδη αποφασιστεί βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει ο Κανονισμός του Χ.Α. και αναμένεται να ισχύσει στις αμέσως επόμενες ημέρες.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια που απαιτούνται για μετάβαση από τη Μεσαία στη Μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι: μέση κεφαλαιοποίηση εξαμήνου άνω των 100 εκατ. ευρώ, εμπορευσιμότητα άνω του 15% και διασπορά άνω του 20%.
Βάσει των κριτηρίων αυτών, το εισιτήριο για την Big Cap φαίνεται να παίρνουν οι: Ρroton Bank, Altec, Forthnet, Kαρδασιλάρης, ΟΛΘ, Εlmec Sport, Νίκας, Αlpha Aστικά Ακίνητα, Κρέτα Φαρμ και Αγροτική Ασφαλιστική.
Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμιστούν δύο βασικά σημεία: Οσον αφορά στο κριτήριο της διασποράς, το Χρηματιστήριο δεν λαμβάνει υπόψη του τα στοιχεία του Π.Δ. 51 βάσει του οποίου βασικός μέτοχος κρίνεται αυτός που έχει ποσοστό άνω του 5% αλλά τα στοιχεία του ΚΑΑ σύμφωνα με τα οποία βασικός μέτοχος είναι ο κάτοχος ποσοστού άνω του 2%. Βάσει των στοιχείων του ΠΔ 51, οι δύο τελευταίες εταιρείες (Κρέτα Φαρμ και Αγροτική Ασφαλιστική) δεν πληρούν το κριτήριο της διασποράς, ωστόσο θεωρείται πιθανό να το «πιάσουν» με βάση τη διασπορά που ορίζει το ΚΑΑ (2% αντί 5%).
Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με τη δυνατότητα άρνησης μίας εταιρείας να περάσει από τη Μεσαία στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, οπότε ενδεχόμενη απόρριψη θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.
Θυμίζεται ότι κατά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, η Τράπεζα της Ελλάδος αν και πληρούσε τα κριτήρια υπαγωγής στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση είχε ζητήσει από το Χ.Α. να υπαχθεί στην αμέσως επόμενη κατηγορία. Στο μεταξύ βέβαια, η ΤτΕ έχει μειώσει την εμπορευσιμότητά της κάτω από 20% οπότε έτσι κι αλλιώς δεν θα μπορούσε σήμερα να «προβιβαστεί» στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.
Ο Κανονισμός του Χ.Α. προβλέπει... ομαλή μετάβαση από τη μεγάλη στη μεσαία κατηγορία και για το λόγο αυτό σ΄αυτή την πρώτη αναθεώρηση θα έχουμε μόνο… κίτρινη κάρτα σε όσες μετοχές της Big Cap δεν πληρούν όλα τα κριτήρια παραμονής σε αυτή. Εάν στο επόμενο εξάμηνο η κατάσταση παραμείνει ίδια για κάποιες από αυτές, τότε θα μεταφερθούν στην κατηγορία της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.
Κίτρινες κάρτες - υποβιβασμοί
«Κίτρινη κάρτα» φαίνεται να λαμβάνουν τρεις εταιρείες: Ελαΐς, Καρέλιας και Εlbisco. Ωστόσο εδώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετάβασης δύο από αυτές τις τρεις εταιρείες στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η «κίτρινη κάρτα» ισχύει όταν μία εταιρεία δεν πληροί κάποιο από τα κριτήρια της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και περνάει στο «όρια» που υπάρχουν για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ομως δεν είναι σαφές εάν ισχύει η κίτρινη και τις περιπτώσεις που μία εταιρεία «πιάνει» τα πολύ χαμηλότερα κριτήρια των Ειδικών Χαρακτηριστικών ή μεταφέρεται αυτομάτως στην κατηγορία ΕΧΧ. Εάν ισχύσει το τελευταίο σενάριο, η μετοχή του Καρέλια ενδέχεται να εισαχθεί στην κατηγορία ΕΧΧ.
Επίσης, την Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών ενδέχεται να «εμπλουτίσουν» ( μετάβαση από την Μεσαία Κατηγορία) οι: Crown Hellas, Ιονική Ξενοδοχειακή και ΓΕΚΕ (έχουν και οι τρεις εμπορευσιμότητα μικρότερη του 5%), η Ιπποτούρ(spread >6%), η Λανακάμ(spread >6%), Bις (κ)( spread >6%), Paperpack Τσουκαρίδης (εμπορευσιμότητα οριακά άνω του 5% και spread άνω του 6%), Τρία Αλφα (spread άνω του 6%) και Mermeren FHL (λόγω διασποράς).
Επιτηρήσεις - Τροποποιήσεις Κανονισμού
Η Διοίκηση του Χ.Α. αναμένεται να ανακοινώσει και τις νέες υπαγωγές εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης, όπως αυτές προκύπτουν από τις δημοσιευθείσες οικονομικές τους καταστάσεις. Βάσει του Κανονισμού, σε επιτήρηση οδηγούνται εταιρείες εάν, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν συσσωρευμένες ζημιές μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια, έχουν ίδια κεφάλαια μικρότερα από το 50% του μετοχικού τους κεφαλαίου, παρουσιάζουν αρνητικό EBITDA, έχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουν προβεί σε αίτηση υπαγωγής στα άρθρα 44,45 και 46 του Ν. 1892/1990, παρουσιάζουν ασαφείς η αρνητικές διατυπώσεις στο πιστοποιητικό του Ορκωτού Ελεγκτή.
Τέλος, το Δ.Σ. αναμένεται να λάβει πράσινο φως για σειρά τροποποιήσεων του Κανονισμού, με κυριότερες την κατά μία ώρα επέκταση της διάρκειας της συνεδρίασης για τις μετοχές της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (κοινή έναρξη με τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση στις 11.30, κλείσιμο στις 12.30 και επανέναρξη στις 14.00 όπως ισχύει σήμερα), την υιοθέτηση ευέλικτης διαδικασίας για την εκποίηση ενσώματων μετοχών αλλά και κάποιες επιπλέον υποχρεώσεις των εισηγμένων εταιρειών όσον αφορά στην ενημέρωση λόγω πραγματοποίησης εταιρικών πράξεων.
ΙΟΥΛΙΑ Κ. ΖΑΦΟΛΙΑ