Θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και προκλήσεις, διαπιστώνει ο οίκος Fitch σε έκθεσή του για την Ελλάδα. Ο οίκος προειδοποιεί πως εάν η οικονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί, υπάρχει κίνδυνος (αν και μειωμένος) επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίου (capital controls).
Ο οίκος χτυπά «καμπανάκι» για τις δικαστικές αποφάσεις επί των αναδρομικών συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για τα «κόκκινα» δάνεια. Ο Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ανέλθει σε 2,3% το 2019 και στο 2,2% το 2020.
Κατά τον οίκο, τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας είναι, μεταξύ άλλων το εξωτερικό χρέος εξυπηρετείται σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο, ενώ πάνω από το 80% του χρέους της γενικής κυβέρνησης είναι με σταθερό επιτόκιο.
Σύμφωνα με τον Fitch, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2018, ποσοστό καλύτερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ» (2,6% του ΑΕΠ).
Παράλληλα, η διακυβέρνηση εξακολουθεί να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι στις χώρες με παρόμοια αξιολόγηση όπως η Ελλάδα («ΒΒ-»).
Σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες της οικονομίας, τονίζεται πως το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ το 2018) και το καθαρό εξωτερικό χρέος (141% του ΑΕΠ) είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο.
Επιπλέον, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών φτάνουν το 45% του ΑΕΠ της χώρας και είναι επίσης υψηλά σε σχέση με τα κεφάλαιά τους.
Παράλληλα, η τάση της ανάπτυξης στο μεσοπρόθεσμο διάστημα είναι αναιμική (1,2%).
Εξάλλου, όπως παρατηρεί ο Fitch, οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων παραμένουν υποτονικές, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί πρόσφατα, και αυτό επιβαρύνει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.