Aράπογλου: Ημέρα - σταθμός για την Εθνική Τράπεζα

Δευτέρα, 03 Απριλίου 2006 17:38

«Η σημερινή μέρα αποτελεί σταθμό για την πορεία της Εθνικής Τράπεζας. Όπως γνωρίζετε, είχαμε εδώ και αρκετό καιρό τονίσει την ανάγκη για περαιτέρω επέκταση του Ομίλου στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού και πρωτοπόρου περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην περιοχή. Με την επέκταση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα μας προς εκπλήρωση του οράματός μας».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, σχολιάζοντας την εξαγορά ποσοστού 46% στην τουρκική Finansbank http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/03/1173995.htm .

Ο πρόεδρος της ΕΤΕ, Τάκης Αράπογλου

Ο κ. Αράπογλου ανέφερε επίσης τα εξής:

«H τουρκική οικονομία είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Για την Εθνική Τράπεζα, η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της. Το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα χαμηλή διείσδυση των τραπεζικών εργασιών στην οικονομική ζωή της Τουρκίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε μεγάλη αύξηση των τραπεζικών εργασιών τα επόμενα χρόνια τόσο στη λιανική όσο και στην επιχειρηματική τραπεζική, και ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι παραπάνω λόγοι ήταν αυτοί που μας ώθησαν στο να εξετάσουμε, με μεγάλη προσοχή και ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας, την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά. Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επίτευξη αυτού του στόχου μέσω της εξαγοράς του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων (founder) μετοχών της Finansbank, από την FIBA Holding, που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας σήμερα, έναντι του ποσού των €2.3δισεκατ.

Η Finansbank αποτελεί τον ιδανικό στρατηγικό σύμμαχο για την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά, καθώς έχει το αναγκαίο μέγεθος (μεσαίου μεγέθους τράπεζα με 5.2% μερίδιο αγοράς στο σύνολο δανείων, 208 καταστήματα και πάνω από 1.7εκατ. ενεργούς πελάτες), τη δυναμικότητα, καθώς και έμπειρο διοικητικό σχήμα, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της οικονομίας. Η Finansbank είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τραπεζικά ιδρύματα στην Τουρκία, με έμφαση στη λιανική τραπεζική και στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της στο τέλος του 2005 υπερέβαινε τα €8.7δισεκατ.

Επιπλέον, η Finansbank είναι ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο τραπεζικό ίδρυμα, με απόδοση ίδιων κεφαλαίων που ανήλθε στο 27% το 2005, ενώ ο συντελεστής αποτελεσματικότητας (σύνολο εξόδων προς έσοδα) διαμορφώθηκε σε 45%. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η εξαγορά της Finansbank προδίδει αξία στον μέτοχο της Εθνικής Τράπεζας από την πρώτη στιγμή.

Με την εξαγορά αυτή, η Εθνική Τράπεζα πετυχαίνει τη σημαντική διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, καθώς ο καινούργιος Όμιλος απευθύνεται σε πληθυσμό 124εκατ. με ιδιαίτερα σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ο Όμιλος που δημιουργείται έχει σύνολο ενεργητικού που υπερβαίνει τα €69δισεκατ, αριθμεί δίκτυο 1 059 καταστημάτων, 45% των οποίων βρίσκεται εκτός Ελλάδος, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων με βάση τα αποτελέσματα του 2005 προσεγγίζουν τα €1.3δισεκατ.

Μέσω της επέκτασης αυτής, η Εθνική Τράπεζα καταφέρνει να διαφοροποιήσει σημαντικά την πηγή των μελλοντικών εσόδων της, να προσδώσει μεγαλύτερο δυναμισμό στην αύξηση των εργασιών της, ενώ παράλληλα οι συνέργιες μεταξύ των δύο τραπεζών αναμένεται να είναι σημαντικές. Η Finansbank θα ωφεληθεί από το φθηνότερο κόστος χρηματοδότησης που η Εθνική Τράπεζα απολαμβάνει. Επιπλέον, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στη λιανική τραπεζική και ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη θα βοηθήσει στην εκμετάλλευση των μεγάλων προοπτικών ανάπτυξης που υπάρχουν στην Τουρκία, ιδιαίτερα στη στεγαστική πίστη, όπου η αγορά βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.

Παράλληλα, η Finansbank διαθέτει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο τμήμα πιστωτικών καρτών, έχει αναπτύξει με ιδιαίτερη επιτυχία τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων, ενώ συνέργιες υπάρχουν και σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων (ιδιαίτερα όσον αφορά την παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη).

Εκτιμώντας την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην Finansbank, το δυναμισμό που έχει επιδείξει στην αύξηση των μεριδίων αγοράς της, καθώς και το ιδιαίτερο υψηλό επίπεδο διοίκησης, αποφασίσαμε από κοινού με τους σημερινούς μετόχους της τράπεζας τη διατήρηση του σημερινού διοικητικού σχήματος.

Ο κ. Hüsnü M. Özyeğin θα παραμείνει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Finansbank, ελέγχοντας παράλληλα το 10% περίπου των μετοχών της τράπεζας για χρονική διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την ομαλή συνέχιση των δραστηριοτήτων της τράπεζας. Εξυπακούεται ότι η ονομασία της Finansbank θα παραμείνει ως έχει, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς στην τουρκική αγορά, συνώνυμο της δυναμικότητας, της πρωτοπορίας και της υψηλής ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Η Εθνική Τράπεζα, κατά το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και σύμφωνα με τους κανόνες του τουρκικής κεφαλαιαγοράς, είναι υποχρεωμένη να προβεί σε Δημόσια Προσφορά για το μειοψηφικό πακέτο μετοχών της Finansbank, εφόσον λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις Εποπτικές Αρχές. Σε περίπτωση που η Δημόσια Προσφορά δεν αποβεί επιτυχής, οι σημερινοί κύριοι μέτοχοι της Finansbank έχoυν συμφωνήσει να πωλήσουν στην Εθνική Τράπεζα επαρκή αριθμό κοινών μετοχών, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζα να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον ίση με 50.01% της Finansbank κατά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης.

Πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η FIBA Holding θα εξαγοράσει από την Finansbank τις συμμετοχές της στην Ελβετία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ρωσία στην τιμή των US$580εκατ., η οποία έχει επιβεβαιωθεί από διεθνή εταιρεία εκτιμητών.

Για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας προτίθεται να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, προτείνοντας την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατά €3δισεκατ. Η αύξηση αυτή θα είναι καλυμμένη πλήρως από τους αναδόχους μας.

Με αυτό τον τρόπο η Εθνική Τράπεζα διατηρεί υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια που είναι αναγκαία για τη διατήρηση του σημερινού υψηλού ρυθμού ανάπτυξης των δραστηριοτήτων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και για πιθανή περαιτέρω αύξηση της παρουσίας της εκτός Ελλάδος μέσω εξαγορών.

Κυρίες και Κύριοι,

Πολλοί θα με ρωτήσουν για ευρύτερα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Προτείνω να κοιτάξουμε μπροστά, να συνεργαστούμε στενά σαν γείτονες και να κυνηγήσουμε μαζί τις μεγάλες ευκαιρίες που εκτυλίσσονται μπροστά μας για πρόοδο και ευημερία όλων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα