«Για εμάς δεν υπάρχουν άβατα και ασυλίες σε καμία επιχείρηση» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνική Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Αναφερόμενη στις νομοθετικές ρυθμίσεις και τους ελέγχους για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας, σημείωσε ότι «οι κανόνες που θέσαμε για τα ωράρια και τις υπερωρίες, καθώς και οι ρυθμίσεις για τις εργολαβίες στοχεύουν στην παραβατικότητα κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες. Ειδικά στο ζήτημα των τραπεζών, οι ρυθμίσεις για το ωράριο και τις υπερωρίες απαντούν σε ένα χρόνιο πρόβλημα στις εργασιακές σχέσεις του κλάδου».
Κατά την κ. Αχτσιόγλου, «το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ, ύψους 1.635.000 ευρώ, ήταν το 2017 στην Τράπεζα Πειραιώς, γιατί βρέθηκαν 109 εργαζόμενοι σε αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση». Σύμφωνα με την υπουργό, το Σ.ΕΠ.Ε. έχει πραγματοποιήσει από το 2015 μέχρι σήμερα πάνω από 1.680 ελέγχους σε τραπεζικά καταστήματα κι έχει επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 4.000.000 ευρώ. Επίσης, το 2018 επιβλήθηκε διακοπή λειτουργίας ενός καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς διάρκειας τριών ημερών, ενώ αυτές τις μέρες το Σ.ΕΠ.Ε. κέρδισε δικαστικά αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλει άλλη συστημική τράπεζα, εναντίον απόφασης κλεισίματος κεντρικού της καταστήματος για τρεις ημέρες.
Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε σε άλλες δύο επίκαιρες ερωτήσεις για τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας και για τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα.
Για τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «μετά την έρευνα για τις συνθήκες εργασίας των πληγέντων από την πυρκαγιά μεταναστών εργατών γης, υποβάλαμε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία Αμαλιάδας, ζητώντας να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές η παράνομη και με ιδιαίτερα επαχθείς όρους απασχόληση των 355 εργατών, η οποία επισύρει ποινικές κυρώσεις. Με την ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας δίνεται η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους στους μετανάστες εργάτες γης, οι οποίοι απασχολήθηκαν με ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας. Επομένως, ολοκληρώνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν της προστασίας που τους αρμόζει, αξιοποιώντας στο έπακρο τα διαθέσιμα νομικά εργαλεία. Με τη χορήγηση άδειας διαμονής θα υπάρχει και η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων απευθείας στους μετανάστες, κάτι που θα γίνει το ταχύτερο δυνατό».
Για τα προβλήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις συμφερόντων Ζούρα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα αποστέλλονται στις επιχειρήσεις αυτές οι Πράξεις Επιβολής Εισφορών και μέσα σε διάστημα 30 ημερών όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν την ασφαλιστική τους κάλυψη να αποκαθίσταται. Όλοι οι εργαζόμενοι θα καλυφθούν ασφαλιστικά αναδρομικά, για όλο το χρονικό διάστημα που εργάζονταν και δεν καταβάλλονταν τα ένσημα από τον εργοδότη. Στους εργαζόμενους θα καταλογιστούν τα ένσημά τους από τη στιγμή που ο εργοδότης σταμάτησε να υποβάλει ΑΠΔ, ο χρόνος αυτός θα λογιστεί ως συντάξιμος και θα ανακτήσουν πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Θα μπορούν, επίσης, να λάβουν το επίδομα επίσχεσης εργασίας και να αιτηθούν να τους χορηγηθεί και έκτακτο επίδομα ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ».