Electronic Data: Προσφορά για μερίδιο στην ινδική Mphasis

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 08:38

ΠΟΣΟΝ 380 εκατ. δολ., για μερίδιο πλειοψηφίας στην Mphasis BFL Ltd., με στόχο να επεκτείνει της δραστηριότητές της στα δάνεια και τις αιτήσεις πιστώσεων στην Ινδία, θα προσφέρει η Electronic Data Systems Corp., η δεύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ στον κόσμο.

Η Electronic Data θα προσφέρει 204,5 ρουπίες (4,58 δολ.) ανά μετοχή για 83 εκατ. μετοχές της Mphasis, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η προσφορά είναι 30% υψηλότερη από τη μέση τιμή της μετοχής σε 26 εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία που εδρεύει στο Πλάνο του Τέξας των ΗΠΑ.

Η εξαγορά, θα επιτρέψει στην Electronic Data να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του χαμηλότερου εργατικού κόστους και να αυξήσει τα έσοδα από τις εμπορικές συναλλαγές των πελατών, τομέα που αναπτύσσεται ταχύτερα από την κύρια δραστηριότητά της, στη διαχείριση δικτύων κομπιούτερ. Η Mphasis, με 11.000 εργαζομένους στην Ινδία, παράγει λογισμικό και διαχειρίζεται εμπορικές συναλλαγές για πελάτες της, όπως η Citigroup Inc. και η JPMorgan Chase & Co.

H προσφορά της Electronic Data θα της αποφέρει μερίδιο 52% στην Mphasis. Η τελευταία, σε σημερινή της ανακοίνωσε είπε ότι η διοίκηση διάκειται θετικά στην προσφορά και πως το διοικητικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο για να συζητήσει τις λεπτομέρειες. Οι μετοχές της Mphasis, σημείωσαν άνοδο τον Ιανουάριο, μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα Economic Times, το οποίο ανέφερε ότι η Electronic Data ενδέχεται να αγοράσει το μερίδιο 36% της Baring Private Equity Partners.

Ο Rahul Bhasin, ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Baring στην Ινδία, επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Mphasis, δεν απάντησε αμέσως στις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχθηκε για να σχολιάσει το θέμα. Ο ίδιος, είχε πει τον Ιανουάριο, ότι δεν διαπραγματεύεται με κάποιον για την πώληση του μεριδίου της Baring στην Mphasis.

Οι μετοχές της Electronic Data σημείωσαν άνοδο 18 σεντς, φθάνοντας στα 27,01 δολ. η μία στις 4:01 μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Συνολικά πέρυσι, σημείωσαν άνοδο 31%. Οι μετοχές της Mphasis, σημείωσαν άνοδο 7,5 ρουπίες, φθάνοντας στις 215,8 ρουπίες η μία, στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ και πέρυσι σημείωσαν άνοδο 79%.

Η Electronic Data διαθέτει 3.000 εργαζομένους στην Ινδία και έχει καθυστερήσει να επεκταθεί στη χώρα, έναντι των ανταγωνιστριών της, συμπεριλαμβανομένης της Accenture Ltd., η οποία απασχολεί 17.300 ανθρώπους. Οι περισσότερες εταιρείες επεκτείνονται στην Ινδία μέσω joint ventures και η Electronic Data είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες, που προσπαθούν να αγοράσουν μία μεγάλη εταιρεία της Ινδίας.

Η Electronic Data, που κατατάσσεται μετά την International Business Machines Corp. στην αγορά παροχής υπηρεσιών κομπιούτερ, είπε ότι θα καταβάλλει μετρητά για τις μετοχές της Mphasis. Η εταιρεία, έως τις 31 Δεκεμβρίου, είχε μετρητά και περιουσιακά στοιχεία που ισοδυναμούσαν σε μετρητά ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα