Σειρά νέων «επιτηρήσεων» στο Χ.Α.

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 10:54

ΔΕΚΑΟΚΤΩ μετοχές μεταφέρονται από σήμερα στην κατηγορία της Επιτήρησης, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι αλλαγές που θα ισχύσουν και τις 3 οργανωμένες αγορές (Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, Μεσαία - Μικρή και Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών.

Με χθεσινή του απόφαση, το δ.σ. του Χ.Α. αποφάσισε τη μεταφορά σε καθεστώς επιτήρησης των εταιρειών: Αθηνά, Βαλκαν Εξπορτ, Ν. Γκάλης, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΙΕΜΕΚ, ΕΛΦΙΚΟ, Ευρωσυμμετοχές Κεφαλαίου & Επενδύσεων, Ιπποτούρ, Κλωνατέξ, Μαρακ, Μοχλός, Νεώριο, Προοδευτική, Τρία Αλφα, Φοίνιξ Μετρολάϊφ, Hitech, Logic Data Information Systems και Μultirama.

Οσον αφορά στην Προοδευτική, η διοίκηση του Χ.Α. σημειώνει πως η ένταξή της στην κατηγορία επιτήρησης γίνεται κατ' εφαρμογή της παρ. στ΄ του άρθρου 212 του Κανονισμού του Χ.Α. και μετά το από 3-4-2006 έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λόγω ασαφών και αρνητικών διατυπώσεων στο πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τις οικονομικές καταστάσεις 31/12/2005.

Κίτρινη κάρτα έλαβαν 6 εταιρείες, οι οποίες δεν πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρα που προβλέπονται στο άρθρο 210 αλλά παραμένουν μέχρι την επόμενη αναθεώρηση στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, αφού ο Κανονισμός προβλέπει ότι η μεταφορά από την Big στην Μid Cap γίνεται εφόσον δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια σε 2 διαδοχικές αναθεωρήσεις. Οι εταιρείες που έλαβαν Κίτρινη Κάρτα από το Χ.Α. είναι οι: Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, ΕΛΒΑΛ, Ελαΐς, ΟΛΘ και Lamda Development.

Από την κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών σε αυτή της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης μεταφέρεται (η μόνη αλλαγή που θα ισχύσει από τη συνεδρίαση της 10η Απριλίου) η μετοχή της Fitco.

Συνολικά 16 εταιρείες (2 από τη Μεγάλη και 14 από τη Μεσαία Κεφαλαιοποίηση) μεταφέρονται στην Κατηγορία Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών. Πρόκειται για τις: Καρέλιας, Εlbisco, ΑΝΕΚ (ΠΟ '90), ΑΝΕΚ (ΠΟ '96), ΒΙΣ (Κ), ΒΙΣ (Π), ΓΕΚΕ, Ζάμπα, Ιονική Ξενοδοχειακή, Λανακάμ, Μπουτάρης, Ξυλεμπορία (Π), Πετζετάκις, Crown Hellas Can, Euroline AEEX και Paperpack-Τσουκαρίδης.

Αλλαγές σε δείκτες

Τέσσερις από τις εταιρείες που μεταφέρονται σε επίτηρηση (Αθηνά, Νεώριο, Logic DIS και Hitech) συμμετείχαν σε χρηματιστηριακούς δείκτες και από σήμερα αντικαθίστανται. Πιο συγκεκριμένα:

Στο δείκτη FTSE/XA Small Cap 80 οι μετοχές των εταιρειών Αθηνών, Νεώριο και Logic DIS αντικαθίστανται από τις μετοχές των εταιρειών Eλτον Διεθνούς Εμπορίου (με στάθμιση 20%), Εδραση - Χ. Ψαλλίδας (με στάθμιση 75%) και Μουζάκης (20%). Οι ίδιες ακριβώς αλλαγές ισχύουν και στο δείκτη FTSE/ASE 140.

Η μετοχή της Αθηνά αφαιρείται από το δείκτη κατασκευών και αντικαθίσταται από την Εδραση -Χ. Ψαλλίδας. Η μετοχή του Νεωρίου διαγράφεται από το βιομηχανικό δείκτη χωρίς να αντικατασταθεί από άλλη ενώ το ίδιο ισχύει και για τη διαγραφή της Logic DIS από το δείκτη τεχνολογίας. Οι μετοχές της εταιρείας Μουζάκης εισέρχονται στο δείκτη προσωπικών και οικιακών προϊόντων με στάθμιση 20% ενώ οι μετοχές της Ελτον Διεθνούς Εμπορίου εισέρχονται στο δείκτη χημικών. Τέλος, οι μετοχές της Ηitech αφαιρούνται από το δείκτη χωρίς την αντικατάστασή τους από άλλες.

Μεταφορά κατηγορίας

Η διοίκηση του Χ.Α. αποφάσισε και ευχάριστες αλλαγές, όπως τη μεταφορά 7 εταιρειών από την κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Πρόκειται για τις: Κ. Καρδασιλάρης, Π.Γ. Νίκας, ΟΛΘ, Αltec, Elmec Sport, Forthnet, Proton Eπενδυτική Τράπεζα.

Η εταιρεία Alpha Aστικά Ακίνητα έχει ήδη δηλώσει στις χρηματιστηριακές αρχές ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης παρόλο που πληροί τα κριτήρια ένταξής της.

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΚΤΕΡ
  • ΓΔ
  • ΠΡΔ



Σχολιασμένα