HSBC: Οι άβολες αλήθειες για τα NPEs

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 11:54
UPD:11:54
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Το επενδυτικό τοπίο στις τράπεζες είναι ακόμη ασαφές, η μακροοικονομική προοπτική θετική, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων εφικτή και η ανησυχία των αγορών υπερβολική. Με τον τρόπο αυτόν περιγράφει έκθεση της HSBC το σκηνικό που διαμορφώνεται στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η HSBC τηρεί μια πιο συντηρητική στάση και μειώνει όλες τις τιμές – στόχους (Alpha Bank στο 1,95 ευρώ από 2,43 ευρώ ανά μετοχή, Eurobank στο 0,79 ευρώ από 1,25 ευρώ, Εθνική Τράπεζα στα 2,40 ευρώ από 2,90 ευρώ, Τράπεζα της Πειραιώς στο 1,14 ευρώ από 3,20 ευρώ), διατηρώντας πάντως την αξιολόγηση αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

«Μια σειρά από άβολες αλήθειες»

Η HSBC εκφράζει την εκτίμηση ότι οι σταδιακές πιέσεις των εποπτικών αρχών στις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, στην πραγματικότητα, αναμένεται να μετριάσουν τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο από το καθάρισμα των ισολογισμών, καθώς επηρεάζουν αρνητικά την προσφορά πιστώσεων και τη ζήτηση. Ως αποτέλεσμα, υποστηρίζει ότι η προβλεπόμενη μείωση των NPEs πιθανότατα θα είναι μακρο-ουδέτερη.

Η έκθεση θεωρεί μικρής αξίας τις λύσεις που βρίσκονται υπό συζήτηση (προτάσεις ΤΧΣ και ΤτΕ) αναφορικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και αντ’ αυτού εκτιμά ότι οι τράπεζες θα παραδώσουν τα αποτελέσματα των σχεδίων που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Χαρακτηρίζει μάλιστα υπερβολική την ανησυχία των αγορών, επισημαίνοντας ότι «οι θεμελιώδεις τάσεις συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι επιλογές επιθετικής πολιτικής δείχνουν απίθανες».

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα