Ε.Ε.: Αιτιολογημένη γνώμη εναντίον Ελλάδας, Βελγίου και Κύπρου για τα πετρελαϊκά αποθέματα

Τρίτη, 04 Απριλίου 2006 15:04
UPD:15:07

Αιτιολογημένες γνώμες στο Βέλγιο, στην Κύπρο και στην Ελλάδα απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, οι χώρες αυτές δεν εκπληρούν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πετρελαϊκά αποθέματα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Βέλγιο και η Κύπρος δεν διατηρούν επαρκές μέγεθος αποθεμάτων• όσο για την Ελλάδα, εξακολουθεί να μην διαβιβάζει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με το επίπεδο των αποθεμάτων της.

Η Επιτροπή υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή της ότι τα πετρελαϊκά αποθέματα έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσφατη κρίση στην πετρελαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του τυφώνα Katrina, επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία της τήρησης, εκ μέρους των κρατών μελών, των υποχρεώσεών τους όσον αφορά την ενημέρωση.

Αφού εξέτασε το επίπεδο των πετρελαϊκών αποθεμάτων τα οποία διατηρούν το Βέλγιο και η Κύπρος, καθώς και τις απαντήσεις στις προειδοποιητικές επιστολές που απέστειλε στις εν λόγω χώρες τον Ιούλιο του 2005, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει εναντίον των ανωτέρω κρατών.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή της είχε απευθύνει προειδοποιητική επιστολή τον Οκτώβριο του 2004, όσον αφορά το επίπεδο των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας και την καθυστερημένη διαβίβαση των στατιστικών δεδομένων. Το ελληνικό κράτος έλαβε ακολούθως τα αναγκαία μέτρα για να διορθώσει το επίπεδο των αποθεμάτων της χώρας, αλλά συνέχισε να διαβιβάζει στην Επιτροπή με συστηματική καθυστέρηση τα στατιστικά του στοιχεία. Οι καθυστερήσεις αυτού του είδους αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και εμποδίζουν την εκπόνηση πλήρων αναλύσεων για την κατάσταση του συνόλου των αποθεμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί αιτιολογημένη γνώμη εναντίον της Ελλάδας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα