Ιταλία: Ο απροσδόκητος νικητής των αγορών

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 17:39
UPD:17:45
EPA/MAXIM SHIPENKOV

Η ανάκαμψη σε παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα, που καταγράφεται από τις αρχές του 2019, έχει ωφελήσει τα μέγιστα την Ιταλία, γεγονός που εκπλήσσει δεδομένων των ζοφερών στοιχείων για την πορεία της οιικονομίας της, των επίμονων ανησυχιών για τα τραπεζικά προβλήματα και του ρευστού πολιτικού σκηνικού. 

Η ιταλική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση στα τέλη του 2018 και οι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν πως ο κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα μπορεί να μην αντέξει για πολύ ακόμη. Παρόλα αυτά ο βασικός δείκτης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, FTSE MIB, είναι μεταξύ εκείνων με τις καλύτερες επιδόσεις, καταγράφοντας άνοδο 11% από τις αρχές του έτους.  

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί οι τράπεζες. Η Unicredit είχε κέρδη 12,9% στις προηγούμενες πέντε συνεδριάσεις, ενώ στο ίδιο διάστημα η Banco BPM ενισχύθηκε 14,5%, χάρη και σε στοιχεία, που έδειξαν ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων, που βαρύνουν τους ισολογισμούς των ιταλικών τραπεζών μειώθηκε κατά 34% τον Δεκέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η χώρα πέτυχε επίσης να εξασφαλίσει ζήτηση ρεκόρ στην έκδοση νέου ομολόγου 30ετους διάρκειας από την οποία και άντλησε 8 δισ. ευρώ, με τους ξένους επενδυτές να καλύπτουν τα 2/3 της έκδοσης. Βλέπει επίσης συνολικά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της να έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το 2018.  

Ιταλικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές βρίσκουν επίσης στήριγμα στις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει άμεσα σε νέες δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs), προκειμένου να στηρίξει την Ευρωζώνη. 

Πηγή: WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα