Σε ναδίρ εννέα ετών ο δείκτης παγκόσμιου εμπορίου

Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 16:40
UPD:16:40
REUTERS/ALY SONG

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα εννέα ετών διολίσθησε ο δείκτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την εικόνα και τις προοπτικές των εμπορικών συναλλαγών. Πρόκειται για ακόμη ένα ηχηρό καμπανάκι προς τις κυβερνήσεις, όπως είπε ο ΠΟΕ, τονίζοντας πως εάν οι εμπορικές εντάσεις συνεχιστούν θα έχουμε ακόμη πιο απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Ο τριμηνιαίος δείκτης προοπτικών του ΠΟΕ, ένας σύνθετος δείκτης, που συγκροτείται από επτά επιμέρους στοιχεία για το εμπόριο, υποχώρησε στις 96,3 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010, από τις 98,6 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι τιμές κάτω του 100 υποδεικνύουν βραδύτερη των γενικών τάσεων ανάπτυξη του εμπορίου. 

Ο επιμέρους δείκτης για τις παραγγελίες εξαγωγών υποχώρησε στις 95,3 μονάδες, για τις διεθνείς αερομεταφορές εμπορευμάτων στις 96,8, για την παραγωγή και πωλήσεις αυτοκίνητων στο 96,8, για πρώτες ύλες αγροτικών προϊόντων στο 94,3 και για εξαρτήματα ηλεκτρονικών αγαθών, στο 88,7.

«Η επίμονη απώλεια της ορμής υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, οι οποίες παράλληλα με τους πολιτικούς κινδύνους και την χρηματοπιστωτική μεταβλητότητα, θα μπορούσαν να προμηνύουν μία ευρύτερη οικονομική ύφεση» ανέφερε ο ΠΟΕ στην ανακοίνωσή του. 

Ο οργανισμός τον περασμένο Σεπτέμβριο προέβλεπε ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αυξηθεί μόλις 3,7% το 2019 ύστερα από ανάπτυξη 3,9% το 2018, προειδοποιώντας μάλιστα για ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε περίπτωση κλιμάκωσης των εμπορικών αντιπαραθέσεων.

Σημειώνεται ότι σήμερα άνοιξε και νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα