Γαλλογερμανικό μανιφέστο για Ευρωπαίους πρωταθλητές στη βιομηχανία

Η κίνηση θεωρείται απάντηση στην ανάδυση της Κίνας
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 15:05
UPD:15:09
EPA/OLIVIER HOSLET

Οι υπουργοί Οικονομίας των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, Μπρινό Λεμέρ και Πέτερ Αλτμάιερ, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στον τρόπο στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να μπορούν, όπως είπαν, να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. 

Με ένα ενιαίο μανιφέστο για τη βιομηχανική πολιτική προσπαθούν να απαντήσουν Γερμανία και Γαλλία στις προκλήσεις της νέας εποχής και κυρίως στις αυξανόμενες φιλοδοξίες της Κίνας. Η κίνησή τους έρχεται στον απόηχο του βέτο, που άσκησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συγχώνευση των Siemens και Alstom και των έντονων αντιδράσεων, που αυτό πυροδότησε. 

Οι υπουργοί Οικονομίας των δύο μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, Πέτερ Αλτμάιερ και Μπρινό Λεμέρ, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στον τρόπο στήριξης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προκειμένου αυτές να μπορούν, όπως είπαν, να αντεπεξέλθουν στον διεθνή ανταγωνισμό. 

Όπως εξήγησε ο κ. Λεμέρ, Βερολίνο και Παρίσι θα καταθέσουν από κοινού προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων ανταγωνισμού της Ε.Ε., ώστε αυτές να επιτρέπουν τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών στη βιομηχανία. Oι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, με τον Γάλλο υπουργό να εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα λάβει τη στήριξη της Κομισιόν.

Παράλληλα οι δύο υπουργοί, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να βάλουν στην άκρη το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα. 

Η Γερμανία παρουσίασε πριν από λίγο καιρό μία νέα βιομηχανική πολιτική, η οποία ουσιαστικά εγείρει τείχη απέναντι σε ξένες επιχειρήσεις, που επιδιώκουν να αποκτήσουν μερίδια σε γερμανικές εταιρείες, ειδικά όταν αυτές θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια. Το Παρίσι βαδίζει στα ίδια βήματα, με τις δύο χώρες να έχουν το βλέμμα στραμμένο πρωτίστως στην Κίνα, η οποία έχει επιχειρήσει «επέλαση» τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν νέας μορφής προστατευτισμό, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αναγκαίο κακό από αναλυτές. Οι Ευρωπαίοι προς το παρόν αρνούνται ότι πρόκειται για μέτρα προστατευτισμού και κάνουν λόγο για αναγκαία «προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα». 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα