Με περικοπές στο επίδομα στέγασης η στήριξη «κόκκινων» δανειοληπτών

Πώς θα καλυφθεί η κρατική συμμετοχή στο πρόγραμμα ρύθμισης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 07:02
UPD:07:02
REUTERS/COSTAS BALTAS

Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Με μεταφορά πόρων από το κονδύλι του επιδόματος στέγασης -το οποίο από τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα μειωθεί λίγο πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ- θα χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος της κρατικής συμμετοχής στο πρόγραμμα ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση για το επίδομα στέγασης θα αφορά τελικώς μόνο τους ενοικιαστές ακινήτων. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά που θα δικαιούνται το επίδομα θα είναι τελικώς λιγότερα από 300.000. Επίσης, δεδομένου ότι μέσω της πλατφόρμας θα επιδοτείται η δόση μόνο των δανειοληπτών με «κόκκινο» στεγαστικό δάνειο, γεννάται το ερώτημα σχετικά με το αν θα υπάρχει κάποιου είδους οικονομική ενίσχυση για όσους εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τουλάχιστον για φέτος δεν θα υπάρξει πρόβλεψη επιδότησης των «πράσινων» δανειοληπτών.

Το επίδομα στέγασης νομοθετήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο με αρχικό προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2018 εκδόθηκε και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προέβλεπε την επιδότηση με ποσό της τάξεως των 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση) όσων «διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική απόφαση η οποία επρόκειτο να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2019. Ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

Προκειμένου να μην επηρεαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και να επιτευχθεί ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, συναποφασίστηκε ναι μεν να διατηρηθεί το επίδομα στέγασης, αλλά ο προϋπολογισμός του να περιοριστεί από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτυπώθηκε και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019.

Κανονικά, το επίδομα στέγασης θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει να αποδίδεται στους δικαιούχους. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας δεν είχε εκδώσει μέχρι στιγμής τη σχετική ΚΥΑ (σ.σ.: δεν απαιτείται πλέον να ψηφιστεί νόμος, αφού το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή), καθώς έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία.

Το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών προβλέπει ότι για όσους δανειολήπτες πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια θα επιδοτείται έως και το ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης (σ.σ.: ως γνωστόν, στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν δανειολήπτες με δάνεια έως 130.000 ευρώ, αξία κύριας κατοικίας έως 250.000 ευρώ και εισόδημα από 12 έως 36 χιλιάδες ευρώ, ενώ θα υπάρχουν πρόσθετα κριτήρια που θα αφορούν ύψος καταθέσεων και συνολική αξία περιουσιακών στοιχείων).

Η πρώτη εκτίμηση ανεβάζει το δημοσιονομικό κόστος για την επιδότηση των δόσεων που θα προκύπτουν από τις ρυθμίσεις στα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μέρος αυτού του ποσού θα «χρηματοδοτηθεί» μέσω του κονδυλίου για το επίδομα στέγασης, το οποίο στην τελική του μορφή αναμένεται ότι θα αφορά μόνο τους ενοικιαστές και κανέναν δανειολήπτη. Έτσι:

1. Οι ενοικιαστές θα εισπράττουν από 70 έως 210 ευρώ σε μηνιαία βάση εφόσον πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο του επιδόματος το οποίο αναμένεται ότι θα κυμαίνεται από τα 7.000 ευρώ έως τα 21.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (σ.σ.: 7.000 ευρώ για το πρώτο μέλος του νοικοκυριού και 3.500 ευρώ επιπλέον για κάθε πρόσθετο μέλος, ενήλικο ή ανήλικο).

2. Οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια (σ.σ.: ως τέτοια θα ορίζονται αυτά που βρίσκονταν σε καθυστέρηση για τουλάχιστον 90 ημέρες μέχρι και το τέλος του 2018) θα εισπράττουν έως και το ένα τρίτο της μηνιαίας δόσης που θα προκύπτει από τη ρύθμιση.

3. Δεν φαίνεται να υπάρχει κονδύλι για επιδότηση των δανειοληπτών που εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τα στεγαστικά τους δάνεια.

Οι τελικές αποφάσεις τόσο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της κοινωνικής πολιτικής στον τομέα της στέγασης όσο και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου (για τη ρύθμιση των στεγαστικών της κύριας κατοικίας), αλλά και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, θα ληφθούν αφού ολοκληρωθεί και ο κύκλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Ήδη, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις τόσο από τον εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών (SSM) όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα