Νέα πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη», με το υπουργείο Εργασίας και τη Νέα Δημοκρατία να εκτοξεύουν εκατέρωθεν πυρά.
Ειδικότερα, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιάννης Βρούτσης, σημειώνει ότι τα στοιχεία «επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του ήδη αρνητικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης, συγκριτικά με το 2018».
Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «οι νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης - οι οποίες κυριαρχούν απόλυτα από το 2015 και μετά - αντιστοιχούν στο 53,24% του συνόλου, ενώ οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης συρρικνώθηκαν στο 46,76%. Επιβεβαιώνεται έτσι η πλήρης ανατροπή της κατάστασης, καθώς τον μήνα Ιανουάριο του 2014 οι νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αντιστοιχούσαν στο 54,47%».
Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Βρούτση, «το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνει για τον μήνα Ιανουάριο τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από το 2013, με 22.333 χαμένες θέσεις απασχόλησης»
Επιπλέον, η Ν.Δ. θεωρεί πως τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «Εργάνη» «εντείνουν τις ανησυχίες για νέα επιβράδυνση της τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Συγκεκριμένα, τους τελευταίους πέντε μήνες - με εξαίρεση τον Νοέμβριο του 2018 - οι επιδόσεις στην αγορά εργασίας είναι συγκριτικά χειρότερες σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους»
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε τη Ν.Δ. και τον αρμόδιο τομεάρχη, Γιάννη Βρούτση, ως «ανεπίδεκτους μαθήσεως» και «πλήρως αναξιόπιστους».
Ο κ. Βρούτσης "ξέχασε" ότι τα τρία τελευταία χρόνια το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ", κατέγραψε τις υψηλότερες θετικές επιδόσεις του από το 200», ανέφερε το υπουργείο, απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα τόνισε:
«Το 2016 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 136.260.
Το 2017 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 143.545.
Το 2018 θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 141.003».
«"Ξέχασε", επίσης, ότι το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων του μηνός Ιανουαρίου είναι διαχρονικά αρνητικό, λόγω της εποχικής διακύμανσης της απασχόλησης που επηρεάζεται από την εορταστική περίοδο», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr