«Το Συνέδριο του Economist είναι ένας καταξιωμένος θεσμός δημόσιου διαλόγου και προβληματισμού. Δίνει, κάθε χρονιά, την ευκαιρία για συζητήσεις, που αφορούν το ευρύτερο -εσωτερικό, ευρωπαϊκό και διεθνές- πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ζήτημα ανάλογου περιεχομένου είναι και το αντικείμενο του φετινού συνεδρίου. Συζητούμε για τις «προτεραιότητες που ανακύπτουν σ’ ένα Κόσμο αλλαγών». Πώς, λοιπόν, διαμορφώνεται ο Κόσμος στον 21ο αιώνα; Και ποιές είναι οι νέες ανάγκες, οι νέες προτεραιότητες;
Βιώνουμε, πράγματι, ολοένα και πιο έντονα, ένα Κόσμο αλλαγών. Είμαστε σε εποχή δομικών μετασχηματισμών και μεγάλων ταχυτήτων. Στην εποχή που η Παγκοσμιότητα και η ψηφιακή επανάσταση δίνουν ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις εξελίξεις. Αλλάζουν ραγδαία τις μεθόδους παραγωγής, τους τρόπους προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, το χάρτη των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας. Αλλάζουν, ακόμη και τις ανάγκες τις συνήθειες, τα αιτήματα των ανθρώπων. Δημιουργούν νέες δυνατότητες και καινούριες ευκαιρίες. Προσθέτουν, όμως, και νέες αβεβαιότητες, νέες απειλές, με πλανητική, πολλές φορές, εμβέλεια.
Στο παγκόσμιο σκηνικό η συνεχιζόμενη διεύρυνση του χάσματος πλουσίων και φτωχών κρατών δημιουργεί μια έντονη αντίθεση. Από τη μία τα φαινόμενα υπερκατανάλωσης και από την άλλη το ανθρώπινο δράμα της φτώχειας. Η ψαλίδα ανάμεσα στις πλουσιότερες και στις φτωχότερες χώρες, αντί να κλείνει με το πέρασμα του χρόνου, ανοίγει ολοένα και περισσότερο.
¶μεσα συνδεδεμένο, είναι το παγκόσμιο δημογραφικό ζήτημα. Ο πληθυσμός της Γης υπερδιπλασιάστηκε σε λίγες δεκαετίες και συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το οξύμωρο, αλλά απόλυτα εξηγήσιμο γεγονός, είναι ότι από τη μια, στα αναπτυγμένα κράτη, μειώνονται οι γεννήσεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη γήρανση των κοινωνιών και από την άλλη, στον αναπτυσσόμενο Κόσμο, υπάρχει μια εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού, που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη τη φτώχεια. Μέσα από την έντονη αυτή ανισορροπία τροφοδοτήθηκαν και τροφοδοτούνται μεγάλα ρεύματα οικονομικών προσφύγων από τις φτωχότερες προς τις πλουσιότερες περιοχές του Κόσμου. Εμφανίζονται, ταυτόχρονα, αποκρουστικά φαινόμενα εμπορίας και βάναυσης εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο.
Συνυφασμένη με τα προηγούμενα είναι η επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και η υπερθέρμανση του Πλανήτη. Ένα πρόβλημα δηλαδή, που εντείνεται, τόσο από την αύξηση του πληθυσμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όσο και κυρίως μάλιστα από την αυξανόμενη σπατάλη φυσικών πόρων και την αφόρητη οικολογική επιβάρυνση, που προκαλείται από τον ήδη αναπτυγμένο κόσμο. Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν, προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή και σοβαρές μεταβολές στις συνθήκες ζωής.
Επιπλέον, και ενώ έχουν υποχωρήσει οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες του περασμένου αιώνα, εμφανίστηκε η παραφροσύνη της διεθνούς τρομοκρατίας. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις επιθέσεις στη Μαδρίτη και το Λονδίνο, οι Κοινωνίες στο Δυτικό Κόσμο έχουν καταληφθεί από έντονο αίσθημα ανασφάλειας και τα Κράτη έχουν μπει σε μια διαρκή επαγρύπνηση.
Στο μεταξύ, ο γεωστρατηγικός Χάρτης έχει προσλάβει μια νέα μορφή και τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν αλλάξει. Εκεί που κυριαρχούσε άλλοτε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, λειτουργούν ήδη φιλελεύθερες Δημοκρατίες και αναπτύσσονται δυναμικές οικονομίες. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εξόδου και εισόδου από και προς τη Ν.Α. Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, μεγάλες σε έκταση και πληθυσμό ασιατικές χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα, ανακαλύπτουν την ‘’παγκοσμιότητα’’ και διεκδικούν σημαντικά μερίδια της αγοράς. Με όπλο τους τις χαμηλές τιμές εντείνουν ακόμη περισσότερο το διεθνή ανταγωνισμό.
Για την ευρύτερη περιοχή μας και βέβαια για τη Χώρα μας το πιο σημαντικό από τα στοιχεία του σύγχρονου Κόσμου είναι η νέα Ευρωπαϊκή πραγματικότητα: Η διεύρυνση, δηλαδή, και η πορεία ολοκλήρωσης της Ε.Ε..
Αυτή είναι η κοινή βάση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη στην Ήπειρό μας. Αυτή είναι η δύναμη που γράφει την Ιστορία στην ευρύτερη περιοχή μας. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα τους πρωτοπόρους του ευρωπαϊκού οράματος και υποδεικνύουν, σε όλους, πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε ισχυρή την ικανότητά μας να οραματιζόμαστε. Γιατί η ικανότητα αυτή είναι η δύναμη που παραμερίζει τα επιμέρους και δείχνει το δρόμο του κοινού μέλλοντος.
Σημειώνω ακόμη ότι, τόσο η κατάρρευση του διπολισμού, όσο και η συνεργασία ανάμεσα σε κυβερνήσεις με διαφορετικές πολιτικές αποχρώσεις, αποδυνάμωσαν τις διαχωριστικές γραμμές, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι ετικέτες του χθες έχουν ξεθωριάσει και οι πολίτες υπερβαίνουν τα χαρακώματα του παρελθόντος. Οι πολιτικές δυνάμεις αναπτύσσονται σε ευρύτερα όρια και η εποχή των μαζών παραχωρεί τη θέση της στην εποχή των ενεργών πολιτών. Δυστυχώς, ωστόσο, στη φάση αυτή,...
- οι σχέσεις της Ε.Ε. με τους πολίτες της, διέρχονται κρίση εμπιστοσύνης,
- η πορεία ολοκλήρωσης καθυστερεί και
- το ερώτημα «ποιά Ευρώπη θέλουμε» εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο.
Είναι προφανές ότι σ’ ένα Κόσμο με βασικά αιτήματα την ασφάλεια, την ανάπτυξη και την ευημερία, χρειαζόμαστε, όσο ποτέ στο παρελθόν, μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική. Κοινός στόχος, όπως ορίζεται στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, είναι να δημιουργήσουμε στην Ευρώπη τη δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία.
Κοινή δέσμευση είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές για...
- την περιφερειακή και κοινωνική σύγκλιση,
- τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,
- τη βελτίωση των συνθηκών ζωής,
- την προστασία του περιβάλλοντος.
Η Ευρώπη, όμως, οφείλει να ενισχύει, ταυτόχρονα, όλους τους πυλώνες του οικοδομήματός της. Να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα και τα εξωτερικά σύνορά της. Να αντιμετωπίζει συλλογικά τις νέες απειλές, από την τρομοκρατία ως τους κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία. Να εγγυάται σεβασμό στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα του ανθρώπου.
Στόχος μας είναι η Ευρώπη που προσαρμόζεται έγκαιρα στις ραγδαίες αλλαγές, αλλά με έμφαση στον κοινωνικό της ρόλο. Που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της παγκοσμιότητας, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνική αλληλεγγύη. Που ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς να θίγονται τα ατομικά δικαιώματα.
Επιλογή μας είναι να εργαστούμε μαζί με τους πολίτες της Ευρώπης για την «Ευρώπη των πολιτών». Και αυτή είναι, για μας, μια κορυφαία προτεραιότητα.
Σ’ ένα κόσμο έντονα ανταγωνιστικό, ένα κόσμο γεμάτο προκλήσεις, απαιτούνται...
- Διεθνείς συνεργασίες.
- Συμπράξεις και συνέργιες στον επιχειρηματικό τομέα.
- Εξωστρέφεια της Οικονομίας.
- Ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας.
Απαιτούνται πολιτικές που ενισχύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Ορίσαμε, για το σκοπό αυτό, οδηγό στην πορεία μας το τρίπτυχο «ειρήνη - συνεργασία - ανάπτυξη».
- Πραγματοποιήσαμε σημαντικά και επιτυχημένα ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και στην Ασία.
- Εργαζόμαστε εντατικά, για τη διαρκή αναβάθμιση της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας στη Ν.Α. Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο.
- Επιδιώκουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους τους γειτονικούς λαούς και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους.
- Αποδείξαμε έμπρακτα τη θέση αυτή και προς τη γειτονική Τουρκία.
Η πορεία, ωστόσο, της γείτονος προς την Ευρώπη εξαρτάται άμεσα και σε κάθε βηματισμό της, από την ίδια. Εξαρτάται από το σεβασμό της...
- στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες,
- τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες,
- τις σχέσεις με τους γείτονές της και τη στάση της απέναντι στην Κύπρο.
Στόχος μας είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Στόχος μας είναι η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, συμβατής με τις αρχές της Ε.Ε. Στόχος μας είναι η ειρήνη και η συνεργασία, η ανάπτυξη και η ευημερία, σ’ ολόκληρη την περιοχή μας.
Σ’ ένα Κόσμο που διψά για αρχές, αξίες και ιδανικά, σ’ ένα Κόσμο που χαρακτηρίζεται ταυτόχρονα από την ψηφιακή επανάσταση χρειάζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, να επενδύουμε στον Πολιτισμό και την Παιδεία. Στην εκπαίδευση, την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο και ιδίως στις νέες γενιές. Η νέα εποχή απαιτεί Πολιτισμό και Ανθρωπισμό. Απαιτεί Παιδεία και Νέα Γνώση. Αναπτύσσουμε για το σκοπό αυτό πολιτικές που έχουν ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας και τη σύνδεσή της με την παραγωγή και την αγορά εργασίας. Στηρίζουμε, με συγκροτημένη Ψηφιακή Στρατηγική, την αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών, και την εξάπλωση της χρήσης τους σε όλο το φάσμα της Οικονομίας. Στόχος μας να εξασφαλίσουμε στη Χώρα μας ψηφιακό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας και να καταστήσουμε τη Χώρα μας Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι η πρώτη προτεραιότητά μας.
Σ’ ένα Κόσμο που αλλάζει ραγδαία, ποτέ δεν θα προλάβουμε να «φτιάξουμε» το παρόν, αδιαφορώντας για το μέλλον. Σ’ ένα περιβάλλον που δρα και επιχειρεί με την ταχύτητα της σκέψης, απαιτείται να βγούμε μπροστά από τα γεγονότα. Να αντιμετωπίσουμε στη ρίζα τους τα αίτια που αναπαράγουν τα προβλήματα και τις παθογένειες του παρελθόντος. Να αναπτύξουμε δράσεις που βελτιώνουν το παρόν. Αλλά και να χτίσουμε τώρα, εκείνα που αξιώνει το αύριο. Η πιο μεγάλη πρόκληση είναι αυτή:
- Η ανάπτυξη δράσεων, που στόχο έχουν να αποτρέψουν ενδεχόμενους κινδύνους.
- Η δημιουργία των όρων και των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας.
- Η κατάκτηση του μέλλοντος. Και αυτό, όχι μόνο ως χρέος προς τις νέες γενιές και τα παιδιά μας. Αλλά και διότι, το μέλλον είναι τώρα. Η νέα εποχή απαιτεί νέους ρυθμούς, νέα ταχύτητα, νέα δυναμική. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι οι απλοποιημένες και αποτελεσματικές διαδικασίες. Είναι ο δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί επιχειρήσεις και πολίτες. Είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η επιβολή κανόνων διαφάνειας παντού. Είναι η ουσιαστική αποκέντρωση και η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι, τελικά, η μετάβαση σ’ ένα Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, που δεν θα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη, αλλά αρωγό και συμπαραστάτη του πολίτη. Και αυτή είναι μια ακόμη πρωταρχικής σημασίας προτεραιότητα. Είναι βασικός άξονας πολιτικής της Νέας Διακυβέρνησης. ¶ξονας που ακολουθούμε, από την πρώτη στιγμή, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.
Σ’ ένα κόσμο που η παγκοσμιότητα των αγορών εντείνει το διεθνή ανταγωνισμό χρειάζεται, όσο ποτέ στο παρελθόν, να επενδύσουμε στην ανταγωνιστικότητα. Διότι η ανταγωνιστικότητα σημαίνει...
- πλούτο για την Οικονομία,
- όφελος και επενδύσεις για τις επιχειρήσεις,
- θέσεις δουλειάς και εισόδημα για τους εργαζόμενους.
Κηρύξαμε για το σκοπό αυτό, όλα τα χρόνια, από το 2005 ως το 2010 -που είναι το ορόσημο για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας- έτη ανταγωνιστικότητας και προωθούμε πολιτικές για μια πραγματικά δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία, σ’ ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον. Γιατί μόνο μια ανταγωνιστική Οικονομία μπορεί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Μόνο μια δυναμική Οικονομία μπορεί να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Μόνο ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον μπορεί να διατηρήσει την ανάπτυξη μακροχρόνια.
- Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε, με πολιτική και κοινωνική ευθύνη, για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προσαρμογή της Οικονομίας μας στις απαιτήσεις της ΟΝΕ.
- Προωθήσαμε και προωθούμε τομές και μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.
- Προωθήσαμε και προωθούμε τολμηρές αλλαγές, που εγγυούνται μια νέα αναπτυξιακή προοπτική και όφελος για όλους τους πολίτες.
- Αναπτύσσουμε στοχευμένες πολιτικές για να κάνουμε ολοένα και πιο ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πατρίδας μας: Με μια διευκρίνηση. Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να βασίζεται στο χαμηλό εργατικό κόστος. Δεν μπορεί παρά να προέρχεται από την παραγωγικότητα και την ποιότητα. Από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της έρευνας και της καινοτομίας. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι ξεκάθαρος: Παραγωγικότητα, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα. Θεμελιώσαμε, για το σκοπό αυτό, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και εργαζόμαστε εντατικά για τη συμπλήρωση και τη βελτίωσή του.
Θυμίζω:
- Τη μείωση -έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες- των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
- Τα αυξημένα -έως και το 55% της επένδυσης- κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου.
- Την ένταξη του εμπορίου και των υπηρεσιών στο ΕΠΑΝ.
- Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.
- Την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στην Κεφαλαιαγορά.
- Την επέκταση του δικτύου των Βιομηχανικών Περιοχών.
- Τα 30 και πλέον μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
- Το ενιαίο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Τις διαδικασίες κατάρτισης ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις ΑΠΕ, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία.
- Το Σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, που συνιστά μια κομβικής σημασίας μεταρρύθμιση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με μεγάλα οφέλη για το Κράτος, την Οικονομία, το φορολογούμενο πολίτη.
Επιδιώκουμε, σταθερά και συγκροτημένα,...
- την περιφερειακή διάχυση της ανάπτυξης,
- την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα,
- την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.
¶μεση επιδίωξή μας είναι μια «επανάσταση ποιότητας». Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: Ελλάδα ανταγωνιστική, με ποιότητα και ισχυρή παρουσία στις αγορές του Κόσμου. Και, μέσα απ’ όλα αυτά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είναι βασική και αδιαπραγμάτευτη πολιτική, οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα.
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, προχωρήσαμε με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και συγκροτημένο Σχέδιο. Ακολουθήσαμε σταθερά βήματα και πετύχαμε αποτελέσματα, που εμπνέουν αισιοδοξία και σιγουριά.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, που είχε φτάσει πέντε φορές πιο πάνω απ’ ό,τι πρόβλεπε ο τελευταίος προϋπολογισμός της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και δύο φορές πιο πάνω από το ανώτατο όριο της Ευρωζώνης, περιορίζεται με τον πιο ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο, γεγονός που αναγνωρίζεται και επικροτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
· Οι ρυθμοί ανάπτυξης, παρά τα βάρη του παρελθόντος και την έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, είναι υπερδιπλάσιοι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.
· Οι αυξητικές τάσεις της ανεργίας, που από το 3% το 1980, είχε ξεπεράσει το 11% το 2004, άρχισαν να αναστρέφονται και είναι, ήδη, κάτω από το 10%.
· Οι εξαγωγές μας, που βρίσκονταν καθηλωμένες για πολλά χρόνια, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
· Το τουριστικό ρεύμα προς τη Χώρα μας σημειώνει διαρκή άνοδο. Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την πολιτική ατολμία, τη συντήρηση και τη στασιμότητα. Αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Κερδίζει, με βήματα σιγουριάς, τη θέση που της αξίζει, στο σύγχρονο Κόσμο.
Βασικό στοιχείο στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο που χτίζουμε, αλλά και άμεση προτεραιότητα για ολόκληρη την Ε.Ε. είναι η εφαρμογή δυναμικής ενεργειακής πολιτικής, που να εγγυάται ασφάλεια του εφοδιασμού, ανταγωνιστικότητα και σεβασμό στο περιβάλλον.
Βασικά προτάγματά μας στην κατεύθυνση αυτή είναι...
- η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας,
- ο περιορισμός της πετρελαϊκής εξάρτησης,
- η αξιοποίηση των βιοκαυσίμων και των ΑΠΕ,
- η προστασία του περιβάλλοντος.
¶μεση προτεραιότητά μας είναι η προώθηση μεγάλων διεθνών διασυνδέσεων, που καθιστούν τη Χώρα μας ενεργειακό δίαυλο. Υπογραμμίζω, στο σημείο αυτό...
- την πολιτική συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη,
- την έναρξη της κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου,
- τη συμφωνία για τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου,
- τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Χώρας μας στη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας.
Υπογραμμίζω ακόμη την επίσπευση των έργων για την ολοκλήρωση της Εγνατίας και τους κάθετους οδικούς άξονες, που δίνουν νέα προοπτική στη συνεργασία μας με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Στόχος μας είναι να ισχυροποιήσουμε όλα εκείνα που καθιστούν τη Χώρα μας διεθνές Εκπαιδευτικό, Τουριστικό, Ναυτιλιακό, Τραπεζικό, Εμπορικό και Διαμετακομιστικό Κέντρο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε στρατηγικό εταίρο επιχειρηματικών και ενεργειακών συνεργασιών. Η ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο περιφερειακής σύγκλισης και συνεργασίας.
Η Ελλάδα είναι η Χώρα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Διακρίνεται για το μοναδικό πολιτισμικό πλούτο της.
Μετέχει ισότιμα στην Ε.Ε, στην ΟΝΕ και σε όλους τους μεγάλους -οικονομικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς- οργανισμούς. Είναι η πύλη για την είσοδο των χωρών της Μ. Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη. Είναι το κέντρο, στο οποίο μπορούν να εγκαθιστούν την έδρα των στρατηγείων τους, ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στις χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας. Η σύγχρονη Ελλάδα παρέχει ασφάλεια και υψηλού επιπέδου φιλοξενία σε όλους. Έχει ανθρώπινο δυναμικό με αναμφισβήτητες ικανότητες και ισχυρό επιχειρηματικό πνεύμα. Η γεωπολιτική θέση της Χώρας μας, οι μεγάλες δυνατότητες της Τουριστικής βιομηχανίας μας, το παγκόσμιο ειδικό βάρος της Ναυτιλίας μας, η υλική και άυλη κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δικαιούται και μπορεί πολύ περισσότερα.Τίποτε δεν είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Έχουμε συγκροτημένο και ρεαλιστικό Σχέδιο Πορείας. Ξέρουμε πού είμαστε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε και πώς να προχωρήσουμε.
Οι Έλληνες αποδείξαμε, πολλές φορές έως σήμερα, ότι έχουμε τη δυνατότητα να κερδίζουμε μεγάλες προκλήσεις και τα έως τώρα αποτελέσματα της πολιτικής μας εμπνέουν σιγουριά και αισιοδοξία. Η Χώρα μας βρίσκεται, ήδη, σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Θεμελιώνουμε πρότυπο δυναμικής και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Δημιουργούμε Οικονομία ευκαιριών. Διεκδικούμε το μέρισμα που δικαιούται η Χώρα μας στις αγορές του Κόσμου. Μ’ αυτούς τους στόχους καταρτίζεται και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013, για την οποία εξασφαλίσαμε κοινοτικούς πόρους πάνω από 20 δις. ευρώ, αλλά και εξίσου σημαντικά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη. Υπογραμμίζω ότι οι πόροι του επόμενου κοινοτικού πλαισίου κατευθύνονται πρωτίστως...
- Στη δυναμική και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
- Στις νέες τεχνολογίες και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
- Στην αύξηση της απασχόλησης και τη δραστική μείωση της ανεργίας. Και όλα αυτά είναι μείζονος σημασίας προτεραιότητες.
Σ’ ένα Κόσμο ραγδαίων και δομικών αλλαγών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, διορατικότητα, έμπνευση, σχέδιο, όραμα. Χρειάζεται να βλέπουμε κάθε αλλαγή, σαν πρόκληση. Κάθε πρόκληση, σαν ευκαιρία. Κάθε ευκαιρία, σαν δυνατότητα ν’ αλλάξουμε τη Χώρα μας. Χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, σε όλους τους τομείς. Αυτή τη στρατηγική επιλέξαμε και αυτήν ακολουθούμε. Προωθούμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με τη στήριξη της κοινωνίας, μακριά από δόγματα και ιδεοληψίες. Αλλαγές που γίνονται με βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Γίνονται για να έχει κάθε Έλληνας την ευκαιρία να πετύχει. Γίνονται για να διασφαλιστεί ουσιαστική Πρόοδος. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με τόλμη και αποφασιστικότητα,γιατί σημαίνουν όφελος για όλους τους πολίτες:
- Οδηγούν σ’ ένα Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων.
- Διασφαλίζουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στη διαχείριση.
- Εγγυούνται δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη.
- Θεμελιώνουν πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική Οικονομία.
- Δημιουργούν συνθήκες για περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες θέσεις δουλειάς. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι οι κεντρικές προτεραιότητές μας.
Εργαζόμαστε εντατικά, με τόλμη και σύνεση, για την Ελλάδα, που προχωρά στον 21ο αιώνα με αυξανόμενη διεθνή αξιοπιστία, εξωστρέφεια και ισχυρή παρουσία στο Παγκόσμιο Περιβάλλον. Εργαζόμαστε για μια κοινωνία που παράγει και προοδεύει. Μια κοινωνία με περισσότερη συνοχή, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Προχωρούμε, με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας. Επιλέγουμε, γι’ αυτό, τη συνεννόηση και τη συνεργασία, τη σύνθεση απόψεων και τη συνένωση δυνάμεων. Οι ως τώρα επιλογές μας δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις μας. Είναι η βασική και διαχρονική προτεραιότητά μας: Ενότητα, ομοψυχία, συμπόρευση. Αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να πάμε μπροστά. Αυτό υπαγορεύει το συλλογικό συμφέρον. Να είμαστε όλοι παρόντες: Πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Όλοι μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα τις συνθήκες που εγγυούνται στην ελληνική κοινωνία τη δυνατότητα για ένα συλλογικό άλμα προόδου και δημιουργίας. Ένα άλμα ανάπτυξης παντού και ευημερίας για όλους. Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να συγχαρώ θερμά τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των παραγωγικών δυνάμεων -τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις- για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες. Επέδειξαν ευθύνη και απέδειξαν κοινωνική ευαισθησία».