Χαμηλότερα οι αγορές στην Ε.Ε.

Ράλι στη Wall Street από την πτώση των τιμών πετρελαίου
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 00:01

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ πρόσημο κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τις μεγαλύτερες απώλειες σε μετοχές του τομέα ενέργειας, ενώ οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για τις κερδοφορίες πρώτου τριμήνου. Η Wall Street αντέδρασε με ράλι στη δεύτερη συνεδρίαση του δευτέρου τριμήνου, στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Η δραστηριότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) εξακολουθεί να ευνοεί επιλεγμένες μετοχές στην Ευρώπη αλλά οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί αναμένοντας κύμα ανακοινώσεων για τις κερδοφορίες πρώτου τριμήνου ώστε να επιβεβαιώσουν εάν το χρηματιστηριακό ράλι περίπου 8% ήταν δικαιολογημένο.

Στάση αναμονής, εν όψει δηλώσεων από στελέχη της Φέντεραλ Ριζέρβ τήρησαν οι επενδυτές και στη Wall Street.

Ειδικότερα, μέσα στην ημέρα μίλησαν οι πρόεδροι των Chicago Fed Bank, Dallas Fed Bank και Richmond Fed Bank. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου για 15η φορά, στο 4,75%, αφήνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται για το πότε θα κλείσει ο κύκλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Οι μετοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ήταν η Ciena και Qualcomm καθώς αναμένεται να επηρεασθούν αρνητικά από την υποβάθμιση του κλάδου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από την Banc of America Securities.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαικών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,5% στις 1.374,2 μονάδες καθώς το ράλι που πυροδότησαν εξαγορές και συγχωνεύσεις φαίνεται να χάνει την κεκτημένη ταχύτητα μέσω ενός νέου ηπιότερου κύματος.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έπειτα από ένα ταραχώδες ξεκίνημα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατόρθωσαν να επιστρέψουν σε θετικό πρόσημο καθώς οι επενδυτές χαιρέτισαν ενθαρρυντικές τριμηνιαίες κερδοφορίες από δεικτοβαρείς ομίλους και άλλα εταιρικά νέα. Η αγορά αναμένει νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή όπως για τον πληθωρισμό.

Εκτός αυτού, το ενδιαφέρον εστίασε στην έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων κερδοφοριών πρώτου τριμήνου η οποία αρχίζει την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτές αναμένουν ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρείες που συμμετέχουν στον δείκτη Standard & Poor΄s 500, θα αυξηθούν κατά 10,2%, έναντι αρχικών προβλέψεων για αύξηση 9,2%. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,23% στις 17.292,91 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα