Γιατί το Πακιστάν έστρωσε κόκκινο χαλί για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019 07:02
UPD:07:07
REUTERS/HANDOUT

Το Πακιστάν έστρωσε το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ένα πρόσωπο, που έχει δεχθεί οξύτατη κριτική διεθνώς μετά τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Ωστόσο η εύθραυστη ασιατική οικονομία αναζητούσε εναγωνίως μία τονωτική ένεση και ήξερε πως το Ριάντ μπορεί να τη δώσει. 

Ο πρίγκιπας δεσμεύθηκε για επενδύσεις αξίας 20 δισ. δολαρίων στο Πακιστάν. Σε αυτές περιλαμβάνεται και project διύλισης πετρελαίου αξίας 8 δισ. δολαρίων, όπως και αρκετά μνημόνια κατανόησης για τους κλάδους ενέργειας, πετροχημικών και εξόρυξης μετάλλων. 

Το Πακιστάν έχει απόλυτη ανάγκη από ρευστό, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μείνει με συναλλαγματικά αποθέματα μόλις 8 δισ. δολαρίων και αντιμετωπίζει κρίση ισοζυγίου πληρωμών. Έχει ήδη λάβει δάνειο ύψους 6 δισ. δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία και στόχος του να εξασφαλίσει όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια από χώρες της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα της Ασίας, ώστε να περιορίσει το ύψος του τελικού δανείου που θα λάβει από το ΔΝΤ. Θα είναι το 13ο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας από το 1980.

Το Πακιστάν ήταν ο πρώτος σταθμός της ασιατικής περιοδείας του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστού και με τα αρχικά MBS. Έχει προγραμματιστεί να επισκεφτεί την Ινδία αύριο, Τρίτη, και να μεταβεί στην Κίνα Πέμπτη και Παρασκευή. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα