Οι έμποροι «γυρίζουν την πλάτη» σε διευρυμένο ωράριο, Κυριακές

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 15:28

Η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων δεν έχει υιοθετήσει το διευρυμένο ωράριο, επισήμανε το προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα και παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για το διευρυμένο ωράριο.

Οπως αναφέρθηκε, το έχει υιοθετήσει το 11% των καταστημάτων, ενώ η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν σκοπεύει να το υιοθετήσει στο μέλλον. Με ποσοστά 87% και 89% οι καταστηματάρχες απορρίπτουν τόσο την πρόταση να επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πέντε έως επτά Κυριακές το χρόνο, όσο και την πρόταση να επιτρέπεται τις Κυριακές η λειτουργία μόνο των μικρών καταστημάτων (μικρότερα των 200 τ.μ.).

Από την έρευνα προκύπτει ότι η επέκταση του ωραρίου δεν οδήγησε σε αύξηση του κύκλου εργασιών. Το 58% των επιχειρήσεων που υιοθέτησαν το ωράριο λειτουργίας, δηλώνει ότι ο κύκλος εργασιών παρέμεινε σταθερός. Από τα καταστήματα που υιοθέτησαν το διευρυμένο ωράριο, μόλις το 5% προσέλαβε προσωπικό πλήρους απασχόλησης, ενώ το 15% προσέλαβε προσωπικό μερικής απασχόλησης. Το υπόλοιπο 80% των καταστημάτων κάλυψε τις επιπλέον θέσεις εργασίας είτε με υπερωρίες, είτε με αναδιάταξη του προσωπικού, είτε με επιπλέον προσωπική ή οικογενειακή εργασία. Αντίστοιχα σε περίπτωση επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας, μόλις το 21% των καταστηματαρχών θα έκανε επιπλέον προσλήψεις.

Το ακριβές ισοζύγιο της απασχόλησης είναι δύσκολο να προβλεφθεί, όπως αναφέρθηκε, αφού δεν είναι γνωστό πως θα αντιδράσουν οι επιχειρήσεις μακροχρόνια σε μια ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου. Αφενός, από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι η τάση είναι οι θέσεις που δημιουργούνται, να είναι μερικής απασχόλησης. Αφετέρου, είναι άγνωστο πόσες επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα είτε να κλείσουν, είτε να περιθωριοποιηθούν.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι οι καταστηματάρχες δηλώνουν σε πολύ υψηλά ποσοστά πως έχουν επηρεαστεί αρνητικά από το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων. Συγκεκριμένα το 46% δηλώνει μείωση του κύκλου εργασιών, έναντι 5% που δηλώνει αύξηση. Παρατηρούνται βέβαια διαφοροποιήσεις αναλόγως της περιοχής. Από την ανάλυση των ερωτηματολογίων προκύπτει ότι οι αγορές των βορείων προαστίων έχουν επηρεαστεί σε μεγαλύτερο βαθμό σχετικά με αυτές του κέντρου της Αθήνας. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, «η διεύρυνση του ωραρίου το Σάββατο ήταν φωτογραφική διάταξη για να υποστηρίξει τις πολύ μεγάλες εμπορικές πολυεθνικές επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, όπως ήδη συμβαίνει στα καταστήματα των βορείων προαστείων εξαιτίας της λειτουργίας του "The Μall"».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα