Σε επίπεδα ρεκόρ το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ- νέο αγκάθι στις σχέσεις τους

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 16:25
UPD:16:26
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Σε άνευ προηγουμένουμε επίπεδα διευρύνθηκε το εμπορικό πλεόναμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των ΗΠΑ το 2018, σε μία εξέλιξη που έρχεται να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και να εξοργίσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απειλήσει έχει τους Ευρωπαίους με δασμούς στα αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα. 

Σε μία χρονιά κατά την οποία οι ΗΠΑ έκαναν απότομη στροφή στον προστατευτισμό, οι χώρες της Ε.Ε. αύξησαν τις εξαγωγές τους στην αγορά των ΗΠΑ κατά 8%, ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές προς την ενιαία εσωτερική αγορά αυξήθηκαν μόλις 3,9%. Έτσι το πλεόνασμα στο εμπόριο αγαθών της Ε.Ε. έναντι της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη φούσκωσε στα 139,7 δισ. ευρώ από 119,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ύστερα από συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι δύο πλευρές αποφάσισαν εμπορική «ανακωχή» και πάγωσαν δασμούς και αντίποινα. Έκτοτε ωστόσο καμία ουσιαστικ πρόοδος δεν επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις των εμπορικών αποστολών. Μάλιστα η Επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ανταλλάξει αιχμές και ευθείες βολές. 

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή προειδοποίησε ότι είναι έτοιμη να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει πράξη την εντολή του για δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα