Εμπορικός πόλεμος: Κοντά σε μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ- Κίνα;

Αντικρουόμενες πληροφορίες για την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 12:55
UPD:13:00
REUTERS/Jason Lee

Χωρίς επίσημη κοινή ανακοίνωση και σε θολό τοπίο σχετικά με την πρόοδο, που επετεύχθη, ολοκληρώθηκε ακόμη ένας γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους για την επίλυση των εμπορικών διαφορών των δύο κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη. Oι New York Times κάνουν λόγο για έντονη αβεβαιότητα, ενώ η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, τονίζει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πια πιο κοντά στη συμφωνία. 

Σε μία εξαιρετικά σύντομη ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν,  χαρακτήρισε τις συναντήσεις με τον Κινέζο τσάρο οικονομίας, Λίου Χε «εποικοδομητικές». 

Μόλις δύο εβδομάδες απομένουν έως την προθεσμία της 1ης Μαρτίου, που έχει θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την αύξηση των δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων από το 10% στο 25%, και  «οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο με τα βασικά σημεία μίας πιθανής συμφωνίας» γράφουν οι NY Times στην ηλεκτρονική τους έκδοση. 

Από την άλλη η WSJ  αναφέρει ότι υπήρξε πρόοδος προς την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης, που θα αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο. Αυτό, όπως ανέφεραν πηγές με γνώση των συνομιλιών στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προσχέδιο μίας συμφωνίας, την οποία θα οριστικοποιήσουν οι πρόεδροι των δύο χωρών, Τραμπ και Σι, σε μεταξύ τους συνάντηση. Δεν είναι σαφές πότε αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα. Ωστόσο οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες και την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. 

Το μνημόνιο κατανόησης, που βρίσκεται στα σκαριά, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την υπόσχεση του Πεκίνου για αγορά περισσότερων αμερικανικών αγαθών και υπηρεσριών, την επιτάχυνση των προσπαθειών της Κίνας να ανοίξει τους κλάδους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και μεταποίησης και τη βελτίωση του πλαισίου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των αμερικανικών εταιρειών. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα