Ηχούν «καμπάνες» για την υπόθεση FF

Στις 22 του μήνα συνεδριάζει το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 13:14
UPD:13:14
Facebook/ Folli Follie

Από την έντυπη έκδοση

Tων Σοφίας Εμμανουήλ και Ιουλίας Ζαφόλια

Στις 22 Φεβρουαρίου πιθανολογείται ότι θα πέσει η «καμπάνα» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τον φερόμενο ως παραποιημένο ισολογισμό χρήσης 2016 της Folli Follie, σε συνέχεια έκθεσης ελέγχου της εποπτικής αρχής η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «N», έχει στοιχειοθετήσει κατηγορίες για χειραγώγηση αγοράς και τα ευρήματά της αναμένεται να «εμπλουτίσουν» την εισαγγελική έρευνα.

Με τη δική της έρευνα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) έρχεται να καταδείξει μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου FF Group, όπως αποτυπώνονται στις υπό αναθεώρηση οικονομικές καταστάσεις του 2017 (τον σχετικό έλεγχο διενεργεί η PwC), χρειάστηκαν χρόνο για να φτάσουν στα «φουσκωμένα» στοιχεία που περιέγραφε τον περασμένο Μάιο η QCM στην έκθεσή της για τον όμιλο. Αυτό αποτυπώνει η έρευνα των πεπραγμένων της οικονομικής χρήσης 2016 και πιθανόν προηγούμενων χρήσεων.

Εξάλλου, τα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που έφεραν στο φως η Alvarez & Marsal και η ΕΛΤΕ με τα πορίσματά τους, ερμηνεύοντας σε έναν βαθμό αυτό που τα στελέχη του ομίλου FF Group στην Κίνα αποκαλούσαν «γύρω-γύρω όλοι». Έδειξαν, δηλαδή, ότι η FF Group Sourcing κατέγραφε παραποιημένα οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της, με αποτέλεσμα η ενοποίησή τους στα μεγέθη της μητρικής εταιρείας να δίνουν μια πλασματική εικόνα. Από αυτές τις πρακτικές ωφελήθηκε τόσο η εισηγμένη εταιρεία, που σύναψε ευνοϊκές δανειακές συμβάσεις, όσο και οι μέτοχοί της αποκτώντας υπεραξίες.

Ας σημειωθεί ότι σημαντικά στοιχεία προέκυψαν ήδη και με τις ένορκες καταθέσεις μαρτύρων, τα έγγραφα που προσκομίσθηκαν, αλλά και την αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τους βασικούς μετόχους της εισηγμένης εταιρείας εστιάστηκε και στο παράνομο περιουσιακό όφελος, δηλαδή το ποσό που αποκόμισαν από την πώληση υπερτιμημένων μετοχών στην εξεταζόμενη περίοδο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες από δικαστικές πηγές για μεν τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο αφορούσε 23 εκατ. ευρώ, για δε τον Γιώργο Κουτσολιούτσο 3,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την έρευνα της Ε.Κ. και σύμφωνα με πληροφορίες της «N», το Δ.Σ. της εποπτικής αρχής συνεδριάζει την ερχόμενη Παρασκευή (22/2) προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με την υπόθεση Folli Follie και συγκεκριμένα τις παραποιημένες χρήσεις του 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, συντάχθηκε η αναμενόμενη έκθεση ελέγχου για συγκεκριμένη συναλλαγή και φαίνεται πως προέκυψε όφελος. Αυτό σημαίνει ότι πέραν των αναμενόμενων διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα) θα υπάρξει πιθανότατα και νέα εξέλιξη από την πλευρά της Ε.Κ. προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, αυτή τη φορά με επιπλέον θέμα που αφορά χειραγώγηση αγοράς.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα