Μειώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ το πρόστιμο στο ΣΕΣΜΕ

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2006 20:41
UPD:20:43

Μειώθηκε στα 3 εκατ. ευρώ από το Διοικητικό Εφετείο το πρόστιμο το οποίο επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο ΣΕΣΜΕ, για καταστρατήγηση του νόμου περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλλει πρόστιμο 15 εκατ. ευρώ στο ΣΕΣΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατέληξε την 1η Απριλίου 2005 σε καταδικαστική απόφαση σε βάρος επτά αλυσίδων σούπερ μάρκετ Ατλάντικ [ATLr.AT] , Αφοί Βερόπουλοι Διαμαντής Μασούτης Μετρό Ι. & Κ. Σκλαβενίτης Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος και Τροφίνο), αλλά και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ). Η έρευνα είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2004, μετά τη δημοσιοποίηση συνάντησης που έγινε σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι αλυσίδων. Σε αυτήν φέρονται ότι συζήτησαν τον τρόπο που θα ρυθμίζονταν η διαμόρφωση των τιμολογίων αγοράς, εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους, δηλαδή του τρόπου θα εμφανιζόταν στα τιμολόγια αγοράς μέρος των εκπτώσεων και κάθε άλλου είδους παροχών που προσφέρουν οι προμηθευτές στις επιχειρήσεις λιανικής, στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής.

Το Διοικητικό Εφετείο στις 3 Φεβρουαρίου 2006 μείωσε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επτά σούπερ μάρκετ για παραβίαση του νόμου περί ελεύθερου ανταγωνισμού, ενώ αθώωσε μία εξ αυτών, την Τροφίνο.

Το Εφετείο δέχθηκε ότι οι άτυπες επαφές των σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους αποτελούσαν εναρμονισμένες πρακτικές, ωστόσο αποφάσισε την επιβολή χαμηλότερων προστίμων (120.000 ευρώ σε κάθε αλυσίδα), από αυτά τα οποία όριζε η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα