Γ. Χαντζηνικολάου: Δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 21:09
UPD:21:17

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

«Οι τράπεζες είναι παραπάνω από επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, δεν τίθεται τέτοιο θέμα» (σ.σ. ανακεφαλαιοποίησης), τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, στο περιθώριο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε η τράπεζα Πειραιώς με τον ΣΕΒΕ για το εξαγωγικό factoring, όταν ρωτήθηκε αν ο κίνδυνος της ανακεφαλαιοποίησης είναι κοντά. Σε δήλωσή του, επίσης, επισήμανε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το θέμα των στεγαστικών δανείων.

«Συζητιέται εκτενώς το θέμα των στεγαστικών δανείων, το οποίο είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και μία πρόκληση για τις τράπεζες, για την οικονομία αλλά και για όλα τα νοικοκυριά, ειδικά των ασθενών οικονομικά μονάδων, αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλους μας και χρειάζεται βέβαια μια λύση. Γιατί μια λύση τέτοια πρώτον θα προστατεύσει αυτές τις μονάδες που είναι οικονομικά λιγότερο δυνατές, για τις οποίες κινδυνεύει η πρώτη τους κατοικία-πρέπει λοιπόν να το λύσουμε αυτό το θέμα. Δεύτερον, δίνεται η ευκαιρία να απομονώσουμε και να περιθωριοποιήσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αποδώσουμε ένα αίσθημα δικαιοσύνης στην αδικία που υπάρχει, όπου πολύς κόσμος συνεχίζει να εξυπηρετεί τα δάνεια που έχει συνεπώς, παρόλες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Και τρίτον, μία τέτοια λύση θα είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση για να αποκατασταθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και να δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να εκτελέσουν την αποστολή τους, που είναι να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία τις επενδύσεις και τη διαδικασία να δημιουργηθούν δουλειές και κοινωνικός πλούτος».

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων έχει εκδηλωθεί η επιθυμία να συμπεριληφθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία έχει δοθεί η πρώτη κατοικία σαν ενέχυρο.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην Τράπεζα Πειραιώς επεσήμανε ότι «δεν τίθεται θέμα κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας Πειραιώς. Βέβαια είναι καλό για όλες τις Τράπεζες να έχουν ένα έξτρα πλαφόν στα κεφάλαιά τους, γιατί τους δίνει πιο πολλές δυνατότητες να κάνουν κινήσεις. Αυτό ισχύει όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλους. Εμείς, όπως κάνουν και άλλες τράπεζες, έχουμε μία σειρά από projects  σε  εξέλιξη και θα πουλήσουμε διάφορα πακέτα δανείων».

«Τα κόκκινα δάνεια θα γίνουν κατακόκκινα εάν τα αφήσουμε εκεί που είναι. Νομίζω ότι όλοι οι επιχειρηματίες και οι εξαγωγείς ενδιαφερόμαστε για το κομμάτι αυτό, αρκεί΄να έρθουν και να συνεργαστούν μαζί μας. Η λύση είναι να σταματήσουν και οι τράπεζες να έχουν τις απαιτήσεις που έχουν στις επιχειρήσεις αυτές, που είναι κουφάρια και θα γίνουν περιστερώνες σε λίγο, αν δεν τα δώσουν στους επιχειρηματίες να τα δουλέψουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Στήριξη των εξαγωγών

Από το βήμα της εκδήλωσης για το εξαγωγικό factoring ο κ. Χαντζηνικολάου τόνισε πως για την Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί δέσμευση να στηρίξει όχι μόνο την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία και ως έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης το 2019, θα εκταμιεύσει χρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισεκατ.ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο. Επίσης, η διευθύνουσα σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, Χαρά Βαρδακάρη, έδωσε έμφαση  στο νέο και καινοτομικό προϊόν της τράπεζας «Γέφυρα στις Εξαγωγές», που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη διασπορά του ρίσκου, καθώς δεν ασφαλίζει κάποια απαίτηση σε μία ασφαλιστική, αλλά δουλεύει μέσω διεθνώς κυκλώματος factor chain international με 400 μέλη-εταιρείες factoring από 90 χώρες. 

ΕΒΖ

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ο κ.Χαντζηνικολάου περιορίστηκε στη δήλωση ότι η Τράπεζα Πειραιώς έκανε πολλά για την ΕΒΖ, περισσότερα ακόμη και από ό,τι μπορούσε και δεν απάντησε στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει τελικά επενδυτής. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα