Ευρωζώνη: Απροσδόκητα μεγάλη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 12:42
UPD:12:44
EPA/MARK

Πτώση της τάξης του 0,9% σε μηνιαία και 4,2% σε ετήσια παρουσίασε η βιομηχανικη παραγωγή τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη, σε ακόμη μια ένδειξη ότι η «υγεία» της νομισματικής ένωσης επιδεινώνεται. Μάλιστα η πτώση δεν φαίνεται να οφείλεται στα προβλήματα ενός- δύο κλάδων ή συγκεκριμένων χωρών, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας ευρύτερης τάσης, η οποία ανησυχεί έντονα.

Η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη της μέσης πρόβλεψεης των αναλυτών (-0,3% σε μηνιαία  και 3,3% σε ετήσια), γεγονός που κάνει την Capital Economics να σχολιάζει πως αναβιώνουν οι φόβοι για ύφεση της Ευρωζώνης.

Αυτή τη φορά μάλιστα δεν φταίει η αυτοκινητοβιομηχανία, που παλεύει να αντεπεξέλθει στο νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τις εκπομπές ρύπων. Αντιθέτως η παραγωγή οχημάτων έκανε άλμα 9,9% στη Γερμανία και 8,2% συνολικά στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο. Δεν είναι ούτε αποτέλεσμα του ενεργειακού κλάδου, ο οποίος τείνει να ευάλωτος. Στον συγκεκριμένο τομέα είχαμε πτώση μόλις 0,4%, ύστερα από συρρίκνωση 1,5% τον Νοέμβριο.

Τα δεδομένα αυτά προβλέπεται να εντείνουν την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να βγάλει και άλλα όπλα από τη φαρέτρα, όπως αυτό των δημοπρασιών φθηνών δανείων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα