ΙΕΑ: Μην περιμένετε ράλι στις τιμές του πετρελαίου

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 11:37
UPD:11:41
REUTERS/Christian Hartmann

Παρά τις περικοπές στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ, η άφθονη προσφορά από ΗΠΑ και άλλες παραγωγούς εκτός του καρτέλ και των συμμάχων, αλλά και η αισθητή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρηθεί το πλεόνασμα προσφοράς στην αγορά πετρελαίου και φέτος.

Αυτή είναι η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), η οποία σημειώνει μάλιστα πως ούτε οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας και του Ιράν θα οδηγήσουν σε κάμψη της προσφοράς και ράλι των τιμών. «Η επιβολή των κυρώσεων κατά της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας της Βενεζουέλας έρχεται να θυμίσει την τεράστια σημασία των πολιτικών γεγονότων για την αγορά πετρελαίου» παραδέχεται η IEA. «Ακόμη και έτσι όμως οι τιμές δεν έχουν κάποια ουσιαστική μεταβολή από την ανακοίνωση των κυρώσεων. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσφορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη» συμπληρώνει.

Η ΙΕΑ υπολογίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019.  Αναμένει όμως η προσφορά από χώρες εκτός ΟΠΕΚ να αυξηθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,6 εκατ. βαερελιών. Η προσφορά του ΟΠΕΚ προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 30,7 εκατ. βαρέλια- στη βάση των μειώσεων που έχουν αποφασιστεί.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα μία ημέρα ύστερα από εκείνη του ΟΠΕΚ, ο οποιός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση επικαλόυμενος τις απογοητευτικές επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών.

naftemporiki.gr


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα