Μεταμνημονιακό «γκάζι» πατάει η κυβέρνηση

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με το βλέμμα σε Εurogroup και αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 07:06
UPD:07:06
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Το ενδεχόμενο τέσσερις εκθέσεις που θα εκδοθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες και οι οποίες θα αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας να γεμίσουν «αστερίσκους» και προειδοποιήσεις, αλλά και ο κίνδυνος να μη ληφθεί η απόφαση στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ κινητοποιούν την κυβέρνηση, η οποία καλείται μέσα στα επόμενα 24ωρα να κλείσει όσες μεταμνημονιακές εκκρεμότητες μπορούν να κλείσουν «εδώ και τώρα».

Δεδομένου ότι για πολλά από τα 16 «προαπαιτούμενα» έχουν παρατηρηθεί «αντικειμενικά εμπόδια» -όπως για παράδειγμα στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή το ζήτημα της επιλογής των γενικών γραμματέων στα υπουργεία- όλο το βάρος θα πέσει στις εκκρεμότητες που είναι δυνατόν να κλείσουν με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Τα «φώτα» πέφτουν στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και του διάδοχου σχήματος του νόμου Κατσέλη, για το οποίο κρίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Επίσης, σημαντική πρόοδος θα πρέπει να εμφανιστεί και στην απομείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, στόχος που αναμένεται να επιτευχθεί μετά και τις «επιθετικές» επιστροφές φόρου από την ΑΑΔΕ στο τέλος του 2018.

Από τις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα υπάρξει μια... ομοβροντία εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, μέσω των οποίων η πρόοδος ή οι καθυστερήσεις σε διάφορους τομείς θα ακουστούν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στις διεθνείς αγορές:

1 Η πρώτη έκθεση αφορά τη μεταμνημονιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα συνταχθεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 27 Φεβρουαρίου, δηλαδή ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working group που προγραμματίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου. Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το αν θα προχωρήσει κανονικά η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ ακούστηκε μετά την ολοκλήρωση του προχθεσινού Eurogroup από τον Κλάους Ρέγκλινγκ. Περιλαμβάνει τα κέρδη από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (περίπου 750 εκατ. ευρώ), αλλά και τα κέρδη από την αναστολή αύξησης του επιτοκίου σε δάνεια που έχουν χορηγηθεί προς την Ελλάδα από τον επίσημο τομέα. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ (που δεν είναι μικρό) θα κατευθυνθεί στον λογαριασμό για το χρέος και δεν αποτελεί «δάνειο». Ωστόσο, η σημασία της εκταμίευσης έχει να κάνει όχι με αυτό καθαυτό το ποσό, αλλά με την αποστολή του μηνύματος στις αγορές ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν στην Ελλάδα και κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής περιόδου. Επιθυμία των Ευρωπαίων αλλά και της ελληνικής πλευράς είναι η εκταμίευση να προχωρήσει κανονικά, καθώς τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους δεν συμφέρει κανέναν η Ελλάδα να επανέλθει στο «κάδρο» λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και ειδικά μέσα στον μήνα του Brexit. Ακόμη και το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης για την εκταμίευση της δόσης θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη σε αυτή τη φάση, καθώς θα έστελνε κακό μήνυμα στις αγορές εν όψει και της προσπάθειας για δεύτερη έξοδο στις αγορές μέσα στην άνοιξη.

2 Η δεύτερη έκθεση αφορά τις χώρες μέλη της Ε.Ε. στις οποίες παρατηρούνται μακροοικονομικές ανισορροπίες. Η «έκθεση μηχανισμού επαγρύπνησης» όπως λέγεται (Alert Mechanism Report) θα συνταχθεί για πρώτη φορά φέτος για την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι και τον Αύγουστο η χώρα ήταν στα μνημόνια. Έτσι, και η χώρα μας θα μπει σε έναν κατάλογο συνολικά 13 χωρών στις οποίες έχουν εντοπιστεί ανισορροπίες. Για αυτές τις χώρες θα εκδοθούν στις 27 Φεβρουαρίου αναλύσεις «σε βάθος» (In depth review) στις οποίες θα αποτυπωθεί κατά πόσο οι «ανισορροπίες» διευρύνονται ή περιορίζονται. Κατά συνέπεια, το να εμφανιστεί πρόοδος στο «μέτωπο» διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα και για τη συγκεκριμένη έκθεση. Στη συγκεκριμένη έκθεση αναμένεται να αποτυπωθεί ως θετική η πορεία μείωσης της ανεργίας, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών.

3 Η 3η έκθεση έρχεται από τον οίκο Moody’s και θα εκδοθεί την 1η Μαρτίου. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε την αναβάθμιση τουλάχιστον των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η οποία όμως δεν ήρθε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό εκτιμάται ότι συνετέλεσε και το γεγονός ότι υπήρχε ακόμη αβεβαιότητα για τη λύση που θα δοθεί στο θέμα των «κόκκινων» δανείων αλλά και συνολικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Έτσι, αν μέχρι την 1η Μαρτίου έχει φανεί φως στο συγκεκριμένο μέτωπο, εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει μια αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s.

4 Η 4η έκθεση θα παρουσιαστεί στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ, με δεδομένη την επιφύλαξή του για το θέμα των τραπεζών, αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού μπορεί να παίζει συμβουλευτικό ρόλο για την ελληνική οικονομία, ωστόσο οι θέσεις του εκτιμάται ότι εξακολουθούν να επηρεάζουν τις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα