Ποιο είναι το πραγματικά αδύναμο σημείο της αγοράς πετρελαίου

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019 07:16
UPD:07:16
REUTERS/Christian Hartmann

Οι traders πετρελαίου εστιάζουν την προσοχή τους στην Κίνα, της οποίας η επιβράδυνση δημιουργεί ανησυχίες για μεγάλη κάμψη της ζήτησης. Ίσως όμως κοιτούν σε λάθος χώρα. Αυτό προκύπτει από μελέτη της Standard Chartered, η οποία προειδοποιεί πως ο μεγάλος κίνδυνος για την ζήτηση στην αγορά είναι η ... Γερμανία. 

Η κορυφαία ευρωπαίκή οικονομία έχει κατεβάσει απότομα ταχύτητα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γερμανική ζήτηση πετρελαίου να υποχωρεί επί εννέα διαδοχικούς μήνες. Από τον Μάρτιο έως και το Νοέμβριο του 2018 η ζήτηση ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που επικαλείται η Standard Chartered, και η τάση αυτή ενδεχομένως να μην άλλαξε ούτε τους μήνες, που έχουν μεσολαβήσει έως σήμερα. 

Η βρετανική τράπεζα υπολογίζει ότι η γερμανική ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 181.000 βαρέλια ημερησίως ή κατά 7,4% στο σύνολο του περασμένου έτους και προβλέπει περαιτέρω πτώση όχι μόνο φέτος, αλλά και το 2020. Δεν είναι μόνο η επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας, που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η πολιτική του Βερολίνου, που θέλει να περιορίσει την χρήση ορυκτών καυσίμων και να δώσει ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

H παγκόσμια ζήτηση ήταν αρκετά ισχυρή στις αρχές του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανέβουν σε υψηλά 4,5 ετών έως τον Οκτώβριο. Έκτοτε άρχισε ένας απότομος κατήφορος, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας πυροδότησε φόβους για μεγάλη πτώση της ζήτησης από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Στα τέλη Δεκεμβρίου οι τιμές του αμερικανικού είχαν διολισθήσει στα 42 δολάρια το βαρέλι και έκτοτε έχουν ανακάμψει στα 53,5 δολάρια, εν μέσω δραστικών περικοπών στην προσφορά του ΟΠΕΚ. Το μπρεντ κινείται πάνω από τα 62 δολάρια. 

Oι τιμές θα μπορούσαν πάντως να επανέλθουν σε πτώση, εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της Standard Chartered για επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης της αμερικανικής ζήτησης από τα 504.000 βαρέλια ημερησίως πέρυσι στα 224.000 φέτος και στα 78.00 βάρέλια το 2020, αλλά και για πτώση της γερμανικής και ευρύτερα ευρωπαϊκής ζήτησης. 

Πηγή: WSJ 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα