Ομόλογα: Τις ισπανικές εξελίξεις παρακολουθεί η αγορά

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 12:19
UPD:12:20
REUTERS/SUSANA VERA

Οι επενδυτές στην αγορά κρατικού χρέους στρέφουν την προσοχή τους στο τέταρτο μεγαλύτερο μέλος του ευρώ, το οποίο καταθέτει στη Βουλή για ψήφιση τον προϋπολογισμό αύριο, Τετάρτη, και όπως φαίνεται οδεύει προς κάλπες τον Απρίλιο. 

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εξαρτάται ουσιαστικά από την ψήφο μικρότερων κομμάτων και η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει άνοιγμα στους Καταλανούς αυτονομιστές, γεγονός ωστόσο που έχει πυροδοτήσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ενώ και το άνοιγμά του στην αριστερά με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% δεν φαίνεται να έφερε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα στο μέτωπο της οικονομίας. 

Οι επενδυτές παρόλα αυτά δεν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ισπανία, που εδώ και καιρό απολαμβάνει πολύ χαμηλότερο κόστος δανεισμού από την  μεγαλύτερη Ιταλία. Σήμερα η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει οριακή πτώση σε σχέση με χθες, στο 1,23%. Το χαμηλότερο επίπεδό της φέτος ήταν το 1,16%.  

Την ίδια ώρα η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς υποχωρεί επίσης κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 2,85%, απομακρυνόμενη έτσι από το 3%, στο οποίο είχε σκαρφαλώσει στον απόηχο των προειδοποιήσεων για ασθενική ανάπτυξη φέτος. Σε τροχιά ελαφράς αποκλιμάκωσης και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, που όμως παραμένει κοντά στο 4%. Κινείται σήμερα στο 3,98%, έναντι κλεισίματος στο 4,01% χθες. 

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα