Βάιντμαν: Μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις

Η Ευρωζώνη δεν είναι ακόμη πλήρως θωρακισμένη
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 11:28
UPD:11:29
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Η Eυρωζώνη δεν είναι ακόμη πλήρως θωρακισμένη και αυτό με τη σειρά του ενέχει τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χρειάζεται να να λειτουργεί ως μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, προειδοποιεί ο Γενς Βάιντμαν, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο ρόλος αυτός συνιστά απειλή για την ανεξαρτησία της. 

«Ορισμένα ζητήματα όπως η απουσία αξιοπιστίας των δημοσιονομικών κανόνων  ή ο επιζήμιος δεσμός κρατών- τραπεζών δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί επαρκώς» είπε ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ και υποψήφιος διάδοχος του Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην Πρετόρια. 

Υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση κρίσεων αναγκάζει μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες να λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν σε δημοκρατικές αρχές και υπερβαίνουν την στενά καθορισμένη αποστολή των κεντρικών τραπεζών. 

«Το να δρα κανείς πέραν της εντολής του θα μπορούσε επίσης να υπομονεύσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην κεντρική τράπεζα» διεμήνυσε ο Βάιντμαν. «Στο τέλος της ημέρας θα ήταν ολοένα και πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να εστιάσει την προσοχή της στην δέσμευση για σταθερό νόμισμα» κατέληξε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βάιντμαν είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Μάριο Ντράγκο για τις αγορές κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με έμμεση κρατική ενίσχυση και ενέχει τον ηθικό κίνδυνο να αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις από το να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα