UBS: Το βασικό σενάριο στα «κόκκινα» δάνεια

Αντέχουν με βάρη στην πλάτη οι ελληνικές τράπεζες - Οι παράγοντες που επιδρούν στην πορεία των μετοχών
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 15:43
UPD:15:50
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Ερωτηματικά βάζει έκθεση της UBS στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, η οποία πάντως δεν «βλέπει» σε γενικές γραμμές τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης. Στα 6 δισ. ευρώ υπολογίζει το κόστος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τη μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε όχημα ειδικού σκοπού.

Η ελβετική τράπεζα επισημαίνει ότι οι θέσεις της Alpha Bank, της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας διατηρούν καλά περιθώρια κάλυψης των απωλειών κεφαλαίων στο σενάριο της εξυγίανσης με μεταφορά NPEs σε SPV, αν και εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς ενδέχεται να χρειαστεί νέα κεφάλαια (1,6 δισ. ευρώ), δεδομένου του οριακού κεφαλαιακού της επιπέδου και του δεύτερου υψηλότερου λόγου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Η UBS τοποθετεί στο 2020 την έναρξη υλοποίησης ενός σχεδίου εξυγίανσης με όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο και θεωρεί ρεαλιστικό σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι η ελάφρυνση των ελληνικών τραπεζών από το βάρος των NPEs θα ανέλθει στα 21 δισ. ευρώ, βάσει του σχεδίου της ΤτΕ.

Επισημαίνει δε ότι, εξαιτίας και της πώλησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα έσοδα προ προβλέψεων αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη 2ετία μείωση 13% σε ετήσια βάση. «Βλέπει» ωστόσο 11% μέση αύξηση των λειτουργικών εσόδων, την περίοδο 2021-2023.

Αναφερόμενη στις απώλειες για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η UBS στέκεται μεταξύ άλλων στα αδύναμα αποτελέσματα του β’ τριμήνου 2018, στην ανησυχία της αγοράς αναφορικά με τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, και στις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά οι οποίες οδήγησαν στην αναβολή της έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης της Πειραιώς.

O Kυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πιθανότατα ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα και οι πολιτικές προθέσεις του θεωρούνται φιλοεπιχειρηματικές περιλαμβάνοντας ουσιαστικές μειώσεις φόρων σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση της UBS, η οποία προβλέπει εκλογές τον Μάιο ή το φθινόπωρο του 2019.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα