Θα προωθηθεί ρύθμιση για την εποπτεία της αγοράς των Δομικών Προϊόντων

Πέμπτη, 06 Απριλίου 2006 18:37

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) συνεδρίαση για τα Εναρμονισμένα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Δομικών Προϊόντων.

Η Οδηγία 89/106 ΕΟΚ, η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ΠΔ 334/94, ρυθμίζει υποχρεωτικά τη διακίνηση των Δομικών προϊόντων, σε χώρες της Ε.Ε. και του EFTA και έχει ως στόχο την υιοθέτηση ενιαίων Ευρωπαϊκών Προτύπων. Με βάση αυτή συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή με στελέχη των υπηρεσιών των συναρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

Εργο της Επιτροπής είναι ο λεπτομερής προσδιορισμός του πλαισίου λειτουργίας των εμπλεκόμενων φορέων και η ιεράρχηση των αναγκαιοτήτων στη λειτουργία των αναγνωρισμένων εργαστηρίων. Ως προϊόντα δομικών κατασκευών θεωρούνται τα προϊόντα εκείνα που κατασκευάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο διαρκή στις κατασκευές (αδρανή υλικά, τοιχοποιία, κουφώματα, είδη υγιεινής, υλικά οδοποιίας, τσιμέντα κλπ).

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση συμφωνήθηκαν τα εξής:

- Με Κοινή Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΝ και του ΥΠΕΧΩΔΕ θα παραταθεί η διάρκεια των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής μέχρι το τέλος Μαΐου 2007, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Οδηγία 89/106/ΕΟΚ.

- Η τεχνική και νομοτεχνική υποστήριξη της Επιτροπής θα ανατεθεί στο Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), που θα συνεργασθεί με ομάδες εργασίας που προβλέπονται στις εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής.

- Η μετάφραση των 350 περίπου προτύπων για Δομικά Προϊόντα, η εφαρμογή των οποίων είναι υποχρεωτική, θα γίνει από τον ΕΛΟΤ, με πόρους του ΕΠΑΝ, σταδιακά με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2007. Για την επιτάχυνση του έργου της μετάφρασης, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συμβάλει με τη διάθεση πρόσθετου ποσού 125.000 ευρώ

- Οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης θα προωθήσουν στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση κενών που εμφανίζει το ισχύον πλαίσιο σχετικά με την εποπτεία της αγοράς των Δομικών Προϊόντων.

- Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών και χρηστών των Δομικών Προϊόντων θα αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις (ημερίδα ενημέρωσης μέσω ειδικών προγραμμάτων).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα