Reddit: Γυρίζει μπούμερανγκ η κινεζική χρηματοδότηση;

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 08:48
UPD:08:50
commons.wikimedia.org

Αναφορές για σχεδιαζόμενη επένδυση ύψους 150 εκατ. δολαρίων της κινεζικής Tencent στην πλατφόρμα Reddit έχουν πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στους χρήστες του δημοφιλούς ειδησεογραφικού site για πιθανή λογοκρισία και αλλοίωση του χαρακτήρα του. 

Η Κίνα επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στο Διαδίκτυο, αποκλείοντας φωτογραφίες, λέξεις και φράσεις- κλειδιά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση κριτικής ή τη γελοιοποίηση του καθεστώτος. Έχει μεταξύ άλλων απαγορεύσει εικόνες και αναφορές στην εξέγερση της Τιενανμέν, ενώ έχει φτάσει στο σημείο να μπλοκάρει τη χρήση της φιγούρας κινούμενων σχεδίων Γουίνι, ύστερα από φωτογραφίες χρηστών, που τον συνέκριναν με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. 

Το Reddit από την άλλη θεωρείται από τους 330 εκατ. χρήστες του ως βήμα ελεύθερου λόγου, διακίνησης ειδήσεων και ιδεών. Στην Κίνα είναι δε ένα από τα θύματα του διαβόητου «Μεγάλου Τείχους» (Great Firewall). Αν και αναλυτές σχολίαζαν πως η Tencent ή οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής είναι εξαιρετικά δύσκολο να επηρεάσει το περιεχόμενο, οι αναρτήσεις των χρηστών τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι οι ίδιοι ανησυχούν βαθύτατα για επιβολή λογοκρισίας (ή και αυτολογοκρισία, προκειμένου να μην θιγεί ο επενδυτής) και εκτός Κίνας. 

Φωτογραφίες της πλατείας Τιενανμέν με την ημερομηνία 04/06/1989, όπως και δεκάδες εικόνες του Γουίνι κατέκλυσαν το Reddit τα τελευταία 24ωρα με τους χρήστες να σχολιάζουν «τα ανεβάζουμε όσο ακόμη μπορούμε». 

Πηγή: BBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα