Rio Tinto: Σκέψεις για επένδυση 1 δισ. δολ. στην Ινδονησία

Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 08:01

ΣΤΟ στάδιο των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Ινδονησίας βρίσκεται η τρίτη μεγαλύτερη μεταλλουργία στον κόσμο, Rio Tinto Group, για να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε ορυχείο νικελίου, καθώς οι τιμές αυξάνονται, σύμφωνα με τον υπουργό Ενεργείας και Μεταλλευτικών Πηγών της χώρας, Purnomo Yusgiantoro.

Η εταιρεία, μελετά κοιτάσματα λατερίτη που περιέχουν νικέλιο στη νήσο Σαλουέσι, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες βράδυ ο Purnomo. Η Rio Tinto και τα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας βρίσκονται στο νησί για να συζητήσουν το θέμα με τις περιφερειακές αρχές, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η Rio Tinto μελετά τη δημιουργία ενός venture μετά τις τιμές του νικελίου, που σημείωσαν σχεδόν τετραπλάσια άνοδο από το 2001, αποτέλεσμα της ζήτησης από τις βιομηχανίες ατσαλιού της Κίνας. Η Ινδονησία έχει περίπου το 16% του νικελίου παγκοσμίως σε λατερίτη, του οποίου η επεξεργασία είναι πιο ακριβή από αυτήν άλλων κοιτασμάτων. Η έκρηξη των τιμών των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής παγκοσμίως, αύξησαν οκτώ φορές τα κέρδη της Rio μέσα σε πέντε χρόνια και ενδέχεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις 9 δισ. δολ. στα ορυχεία.

Η Heather Keers, εκπρόσωπος της Rio στο Λονδίνο, δεν βρέθηκε άμεσα για να σχολιάσει το θέμα.

Το νικέλιο έχει σημειώσει άνοδο από την αύξηση της ζήτησης που τροφοδοτείται από την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και από την παρατεταμένη κατανάλωση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Το μέταλλο, για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο 1,2% φθάνοντας χθες στα 16.950 δολ. ο τόνος στο London Metal Exchange. Η τιμή, πλησίασε τα επίπεδα ρεκόρ 15 ετών στα οποία έκλεισε το μέταλλο στις 5 Ιανουαρίου του 2004, φθάνοντας στα 17.100 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα