Dyno Nobel: Aνοδικά κινούνται οι μετοχές

Καθώς οι επενδυτές περιμένουν την άνοδο της ζήτησης εκρηκτικών
Παρασκευή, 07 Απριλίου 2006 08:17

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές της Dyno Nobel Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας εκρηκτικών στον κόσμο, έως και 17%, την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους στην Αυστραλία, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ζήτηση από τις μεταλλουργίες για εκρηκτικά, με στόχο την αύξηση της παραγωγής θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο.

Οι μετοχές διαπραγματεύθηκαν στα 2,68 δολ. Αυστραλίας η μία στις 2:10 μ.μ. στο Σύδνεϋ, φθάνοντας και τα 2,78 δολ. Αυστραλίας, με τιμή προσφοράς κατά τη δημόσια εγγραφή τα 2,37 δολ. Αυστραλίας η μία. Η Macquarie Bank Ltd., η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας και οι επενδυτές συνεργάτες της άντλησαν 1,1 δισ. δολ. Αυστραλίας (803 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μετά την πώληση του 57% της εταιρείας κατά τη δημόσια εγγραφή.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton και της Rio Tinto, δαπανούν περίπου 39,4 δισ. δολ. Αυστραλίας, για τη δημιουργία νέων ορυχείων στην Αυστραλία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ζήτηση από την Κίνα, η οποία ώθησε τις τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ. Η δημόσια εγγραφή, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στη χώρα φέτος, πραγματοποιείται μια περίοδο που το ράλι των μετοχών των μεταλλουργιών έχει ωθήσει τον δείκτη τους σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Macquarie Bank και οι συνεργάτες της, κατέβαλαν στην εταιρεία επενδύσεων της Στοκχόλμης, Ιndustri Kapital AB 1,7 δισ. σουηδικές κορώνες για την Dyno Nobel τον Σεπτέμβριο. Στη συνέχεια, πούλησαν τα σκέλη της εταιρείας στην Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική, στη εταιρεία Orica Ltd. της Αυστραλίας, τη μεγαλύτερη εταιρεία εκρηκτικών υλών στον κόσμο, αντί του ποσού των 685 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Η δημόσια εγγραφή, αξιολογεί το λοιπό της εταιρείας στο 1,38 δισ. δολ., αποδίδοντας στην Macquarie και τους συνεργάτες της, το ποσόν των 365 εκατ. δολ. ΗΠΑ μέσα σε επτά μήνες. Σημειώνεται ότι η τράπεζα εισέπραξε αμοιβές από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Orica αλλά και για τη διαχείριση της δημόσιας εγγραφής. Η Macquarie αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την αξία της απόδοσης.

Οι μετοχές της Dyno Nobel πουλήθηκαν 17,2 φορές της πρόβλεψης των καθαρών κερδών το 2006 ενώ της Orica Ltd. διαπραγματεύονται 18,4 φορές της πρόβλεψης των καθαρών κερδών το 2006, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Οι μετοχές της Orica σημείωσαν άνοδο 4,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 25,07 δολ. Αυστραλίας η μία και 22% υψηλότερα φέτος. Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 5240,6 μονάδων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα